Apple se pregătește să scoată încărcătorul din pachetul în care vor sosi iPhone-urile în generație 2020, iar Samsung și alte companii din universul Android am impresia că deja își fac planurile în aceeași linie.

Detalii găsiți pe aici și aici. Așa se obține o economie în prețul dispozitivelor și deja am văzut că sunt destule persoane ce agreează o astfel de strategie.

Totuși, de unde a ieșit întrebarea din titlu?

Smartphone-urile low-cost și mid-range în mare parte dispun de câteva funcții / specificații ce au dispărut în segmentul premium. M-aș referi aici la:

  • slotul pentru cardurile microSD;
  • jack-ul de 3.5 mm.

În pachet de obicei pe șângă un smartphone low sau mid se aduce și o husă de protecție din plastic transparent, o folie de protecție aplicată din fabrică. Sunt sigur că încărcătoarele nu vor dispărea în etapa inițială de pe smartphone-urile prinse în această categorie de preț.

Mă uitam că sloturile pentru microSD și jack-ul de 3.5 mm au dispărut în mare parte de pe smartphone-urile premium, dar au trecut ani buni și în continuare le găsim pe telefoanele de buget și din segmentul de mijloc. Sunt puține modele mid-range fără slot pentru card și mai puține fără jack de 3.5 mm. Am crezut că trendul se va propaga și în 2 – 3 ani gata cu cele două specificații din universul Android. Uite că nu a fost așa și cred că la fel se va întâmpla și cu încărcătorul din pachet, nicio companie ce aduce un telefon de 150 – 200 – 300 euro nu-l  va scoate spre a nu pierde un avantaj în fața concurenței.

Pe viitor când vei cumpăra un smartphone premium te vei alege cu telefonul și cam atât. Nu m-aș mira să dispară căștile, cablul de încărcare și încărcătorul. Vrei încărcare rapidă? Plătești separat. Nu ai un cablu prin casă? Cumperi separat etc.

S-ar putea deschide o nișă pentru companiile ce se ocupă de accesorii. Cumperi un telefon din segmentul premium și accesorii de buget…, o altă absurditate ce se întrezărește.

Teoretic, când cumperi un telefon premium te aștepți la o experiență de utilizare fără compromis, la a primi tot ce trebuie de la bun început. Aparent, încărcătorul și căștile din pachet sunt trecute la secțiunea Diverse. Mi se pare că involuăm și uite cum telefoanele low și mid încep a fi mai atractive față de vârfurile de gamă, cel puțin din anumite puncte de vedere.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.