Diverse

Pe 29 noiembrie 1962 Franţa şi Marea Britanie semnau un tratat guvernamental al cărui rod urma să fie primul avion supersonic destinat transportului de pasageri: Concorde. Primul zbor al acestui avion a fost în 1969 şi chiar dacă susţinătorii acestui program îl vedeau drept viitorul transportului aerian rapid, Concorde a fost un eşec total: avionul costa foarte mult, consumul de combustibil era uriaş, costul de întreţinere era enorm, iar preţul biletelor era foarte ridicat în condiţiile în care confortul era scăzut.

Tragedia din 25 iulie 2000 a crescut neîncrederea oamenilor în acest tip de avion, astfel că pe fondul cererii aproape inexistente, avionul Concorde a fost scos din circulaţie în anul 2003. Mai multe detalii despre Concorde puteţi găsi în acest link.

Acum că am trecut în revistă “succesul” primului avion supersonic de pasageri din lume, firma americană Boom Technology vrea să îşi încerce norocul cu un nou avion supersonic destinat transportului de pasageri: Boom Overture. Prototipul acestui avion urmează a fi prezentat oficial pe 7 octombrie, urmând ca până în 2021 să fie făcute diverse zboruri de test.

Comparativ cu Concorde, noul avion este prietenos cu mediul, confortabil, sigur şi sustenabil. Oficialii Boom Technology au anunţat că există deja interes pentru Boom Overture, până în acest moment compania primind peste 30 de precomenzi.

Boom Overture va putea transporta între 55 şi 75 de persoane la viteze de peste 2700 km / oră. Preţul unui astfel de avion ar urma să fie de aproximativ 200 milioane de dolari.

Sursa: flightglobal.com