În cele din urmă uite că a avut loc și faimoasa licitație 5G din țara noastră. Cred că sunt câteva idei ce merită a fi trase și discuția o putem extinde ca de fiecare dată în secțiunea de comentarii.

Detalii despre cum s-a împărțit spectrul găsiți în articol dedicat. 👈🖱️

1. Sumă mai mică la bugetul de stat față de licitația 4G din 2012; 

Am făcut și un mic tabel în care am compilat sumele plătite în 2012 și cele ce urmează a fi încasate pe baza licitației din 2022.

24% din spectru a rămas liber și ar putea fi obiectul unei licitații ulterioare în ce privește 5G-ul, iar în 2012 era atinsă valoarea de 85% pentru spectrul licitat. Da. Este clar că lipsa Telekom a contat în această ecuație.

Așteptările la un moment dat erau de 1 miliard euro sau în această zonă. Când spun sumă mai mică vă rog să țineți cont și de deprecierea euro din ultimii 10 ani, dar și de inflația galopantă prin care trecem de o bună perioadă de timp.

Articolele ANCOM legate de licitațiile 4G și 5G le găsiți aici și aici.

Care sunt cauzele pentru care suma din 2022 a devenit mai mică față de cât s-a acumulat în 2012?

🌐 interzicerea Huawei. Încetul cu încetul, fiecare operator de telecomunicații din țara noastră trebuie să renunțe la echipamentele furnizate de către compania chineză, iar asta înseamnă costuri adiționale. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte când cei ce ocupă funcția de CEO la Orange, Vodafone etc au mers cu jalba la prim-ministrul Ludovic Orban. Era un semn de unitate ce rar îl întâlnești în industrie și asta pentru că erau afectați serios de această mutare;

🌐 pandemia de Covid-19 a făcut ca licitația pentru 5G să nu mai fie o prioritate. Veniturile operatorilor au fost afectate și deja lupta era în altă direcție;

🌐 războiul din Ucraina și criza energetică ce a decurs de aici. Știți că antenele și toată tehnologia din spatele rețelelor de telecomunicații consumă energie electrică, iar ei nu au deducere precum persoanele fizice. Costurile au crescut spectaculos, de aici și actualizările pe care le aduc mereu la prețurile abonamentelor;

🌐 Telekom nu s-a înscris în licitația 5G. Este și un semn că nu au planuri pe termen lung sau cine știe, vor licita pentru cei 24% la un cost mai bun. Lipsa acestui jucător a contribuit la venituri mai modeste.

2. Orange mizează pe România în continuare și a alocat resurse pe măsură;

Orange este singurul operator ce a alocat o sumă mai mare în 2022 față de 2012 – peste 35 milioane euro în plus. Au achiziționat mai mult spectru față de oricare alt jucător din țara noastră, iar asta se va vedea în calitatea rețelei.

Nu vreau să-i laud prea tare, dar Orange cred că are cele mai bune servicii de telecomunicații din țara noastră. Am văzut asta și în chestionarul derulat în 2021 la Premiile cititorilor Gadget.ro când au reușit să obțină aproape 50% din voturile exprimate vs 27.5% la Digi și 20.4% la Vodafone.

Sunt cei ce de fiecare dată aduc tehnologii în premieră la nivel național și aici mă refer la VoLTE și VoWiFi, NumberShare cu tehnologia eSIM, 5G la nivelul întregii capitale + zonele limitrofe. Sunt implicați puternic și în diverse parteneriate din domeniul educațional și aici aș vorbi de cel încheiat în urmă cu 25 de ani cu Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației.

Sunt ajutați și de faptul că Vodafone sau Telekom au făcut un mic pas în spate. După cum vedeți și la licitația 5G, Vodafone a alocat un buget la jumătate față de Orange, iar Telekom nici măcar nu a participat.

3. RCS-RDS vrea să joace inteligent, din nou;

Digi nu s-a aruncat în a juca măcar în linie cu Vodafone, nu mai spun de Orange și au alocat o sumă chiar mai mică față de 2012 – 40 milioane euro vs 45.5 milioane euro.

Spectrul contează și de aceea sunt în spatele celorlalți ca și viteză la traficul de date (download și upload). Plus că știam că RCS-RDS a vândut filiale din afară și mă gândeam că vor să cumpere mai mult spectru la nivel național.

În 2012 au fost printre cei mai inspirați, cu o sumă infimă față de ceilalți și un parteneriat încheiat cu Vodafone până și-au pus rețeaua la punct, au beneficiat și de trecerea unei licențe din 3G în 4G – în mod gratuit pe baza unei prevederi valabile la nivelul UE. Au reușit să devină campioni la portare și asta pentru că au și cele mai mici abonamente din țara noastră și nu numai.

Am văzut cum în 2021 au pierdut titlul de cea mai bună rețea de telefonie mobilă în fața Orange. Asta pentru că din ce în ce mai mult punem preț pe calitatea rețelei și nu pe un preț cât mai mic. O să vedem care le sunt planurile și ce vor face cu cele 4 blocuri de câte 2 x 5 MHz în 2600 MHz FDD și 5 blocuri a 10 MHz în banda 3400 – 3800 MHz.

4. Care sunt planurile Telekom?

Divizia locală a fost pusă în vânzare la un moment dat și au fost discuții la bursa zvonurilor cu RCS-RDS. Nu s-au înțeles și au mers mai departe. Și în 2022 au fost ceva zvonuri în acest sens.

Lipsa Telekom de la licitația 5G ar putea fi interpretată drept un semn. Pe de altă parte, ei pot ajunge la un acord cu ceilalți. Spre exemplu, ar putea face share de rețea cu Orange și ar plăti un preț pentru serviciile 5G. Au mai avut acorduri de genul în trecut.

Nu am idee care sunt planurile lor. Sunt schimbări făcute la foc automat prin echipă și aș spune că avem o navă în derivă. Ar fi păcat să iasă din țara noastră pentru că avem nevoie de concurență. Știu că mereu se spune că România este o țară prea mică pentru 4 operatori de telefonie mobilă, dar dacă au rezistat până acum, ar putea merge și de acum încolo. Nu văd care ar fi problema.

5. Vodafone joacă la siguranță;

Mă așteptam ca Vodafone să fie în liga Orange și să liciteze mai mult. În 2012 ați văzut că erau în aceeași linie, iar Telekom nu se situa la prea mare distanță. Acum avem un singur jucător ce a alocat resurse din plin, iar ceilalți mi se par mai degrabă în expectativă.

Sunt curios cum a funcționat integrarea UPC cu Vodafone, care le sunt planurile și când vor oferi mai mult de 25 Mbps la upload pe abonamentele de internet fix. Au un CEO nou în țara noastră și chiar aș vrea să văd pe ce vor miza, care sunt planurile de dezvoltare, cum vor să intre în luptă cu Orange etc.

Serviciile Vodafone de obicei sunt la cote înalte și să descoperim cum vor folosi spectrul în 5G spre a oferi abonamente pentru persoane fizice, dar mai ales cum vor aborda piața business.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.