De ce cred că RCS & RDS are tot dreptul să ceară o suprataxă pentru serviciul de roaming

06/07/2017

Sunt sigur că voi deschide o cutie a Pandorei cu acest articol, însă îmi place să spun lucrurilor pe nume şi să analizez la rece anumite situaţii cum este şi cea de faţă. După cum probabil ştiţi, în urmă cu câteva zile RCS & RDS a primit acceptul ANCOM pentru a aplica suprataxarea serviciilor de roaming folosite în Spaţiul Economic European. Este o mişcare permisă de Uniunea Europeană, deci complet legală pentru următoarele 12 luni.

Media din România a tot scris în ultima lună despre eliminarea costurilor suplimentare plătite în roaming de la 15 iunie, iar decizia RCS & RDS de a continua totuşi aplicarea unor taxe a iritat foarte multe persoane. Mulţi români nu cred că ar fi mulţumiţi şi dacă abonamentele ar fi gratis, însă aceasta este altă discuţie. Decizia operatorului telecom “albastru” este una cât se poate de logică în condiţiile în care oferă cele mai ieftine abonamente de pe piaţă.

RCS & RDS nu are cum să ofere serviciile incluse în abonament şi în roaming pentru că nu sunt aceleaşi costuri. În ţările din SEE se plătesc în continuare tarife de interconectare către ceilalţi operatori, tarife pe care RCS & RDS nu are cum să le suporte în condiţiile în care abonaţii plătesc chiar şi 2.8 euro / abonament nelimitat. Vorbim simplu de sustenabilitatea unui serviciu oferit pe termen lung, dar şi de susţinerea unui business.

Există abonaţi care plătesc 25 – 30 euro / lună şi au internet fix, televiziune şi 4 abonamente de mobil. Avem nişte costuri minime pentru români, costuri care nu au cum să acopere taxele suplimentare aduse în ograda operatorului tot de ei.

În plus, tarifele suplimentare percepute de RCS & RDS în roaming sunt valabile doar pentru următoarele 12 luni şi sunt oricum mult mai mici decât cele anterioare:

  • Date mobile – 0.00637 euro / MB până la 31 decembrie 2017;
  • Date mobile – 0.0049 euro / MB între 1 ianuarie 2018 şi 30 iunie 2018;
  • Apel telefonic efectuat – 0.031 euro / minut (pentru un apel inițiat din orice țară din SEE către un număr din România);
  • Apel telefonic primit – 0.0108 euro / minut (pentru un apel primit în orice țară din SEE);
  • SMS trimis – 0.01 euro / SMS;
  • SMS primit – gratuit (pentru SMS-urile primite în țările din SEE).

Adică pentru 100 de minute plătiţi cam 3.5 euro în plus, pentru 1 GB internet pe mobil cam 7.5 euro şi pentru 100 de SMS-uri cam 1.2 euro. Nu sunt sume mari dacă stai să te gândeşti că le plăteşti doar dacă ieşi din ţară şi doar dacă vrei (nu te pune nimeni să stai pe internetul de mobil dacă în concediu ai Wi-Fi).

Nu uitaţi că şi ceilalţi operatori au abonamente / oferte în care nu sunt incluse serviciile de roaming sau care le oferă după un anumit prag ( Orange oferă serviciile de roaming pentru cartelele prepay doar de la 7 euro în sus ). Adică ei îşi amortizează costurile de interconectare prin preţ, însă un preţ plătit lunar, nu doar la nevoie cum oferă RCS & RDS.

Ştiu că există în continuare multe nemulţumiri legate de semnalul Digi Mobil, însă gândiţi-vă cum era el în urmă cu 2 ani şi cum e acum ? RCS & RDS investeşte constant în dezvoltarea infrastructurii, însă nu poate face peste noapte ce alţii au făcut în 10 – 15 ani. Vorbim de timp şi de resurse. Trebuie să fim puţin realişti, iar până la urmă nu vă obligă nimeni să experimentaţi. Aveţi o grămadă de alte opţiuni de unde puteţi alege. Piaţa este una liberă.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.