Căști TWS cu ANC Tronsmart Apollo Bold – review

28/09/2020

Nu a trecut prea mult timp de la ultimul review pentru o pereche de căști in-ear de tip TWS. Azi, vedem la lucru niște căști extrem de asemănătoare cu cele Panasonic despre care tocmai am amintit. Diferența este că acum nu mai avem de-a face cu un produs de la o companie consacrată, ci de la una ce abia de ceva timp încearcă să-și facă un renume.

De la Tronsmart am mai prezentat câte ceva, boxe cu Bluetooth și chiar căști tot TWS, dar acum analizăm niște căști mai speciale.

Specificații pentru căștile Tronsmart Apollo Bold

  • Difuzor de 10 mm din grafen;
  • Răspuns în frecvență: 20 – 20.000 Hz;
  • Impedanță: 35 ohm +/-15%;
  • Chipset: Qualcomm QCC5124;
  • Tehnologie de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • Conectivitate: Bluetooth 5.0 cu suport HFP, HSP, AVRCP și A2DP, USB Type-C pe carcasă; 
  • Suport codec: Qualcomm aptX, aptX HD, AAC și SBC;
  • Baterii integrate de câte 85 mAh ce asigură până la 10 ore de redare fără ANC sau 7 ore cu ANC pornit, carcasa integrează baterie de 500 mAh;
  • Câte 3 microfoane omni-direcționale integrate pe fiecare cască;
  • Certificare IP45 (doar pentru căști, nu și pentru carcasă); 
  • Greutate de 2 x 7 grame căști, 46 grame carcasă.

Design

Casti cu ANC Tronsmart Apollo Bold

În cutia de retail, pe lângă căștile Tronsmart Apollo Bold și carcasa lor, mai găsim o husă de transport, două perechi suplimentare de dopuri, cablu scurt USB Type-C la USB Type-A, manual de utilizare, ghid de pornire rapidă și certificat de garanție.

Cele două perechi suplimentare de dopuri din cutie sunt de mărimi Small și Large, cu cele Medium gata montate pe căști.

Casti cu ANC Tronsmart Apollo Bold

Cutia căștilor este rotundă, de dimensiuni medii. Nu-i cea mai mică cu putință, dar nici nu aș spune că va deranja când este transportată.

Pe partea de sus vedem denumirea producătorului, pe lateral, sub balama, este portul USB Type-C, în timp ce opus de acesta este un micuț LED de status. Deasupra lui este o mică fantă unde poți introduce degetul spre a deschide mai ușor capacul. Acesta se fixează cu magnet atunci când este închis.

Pe spatele cutiei nu este trecut nimic, câteva informați sunt pe partea interioară a capacului, unde observăm și o decupare ce va permite căștilor să stea înăuntru.

Carcasa este fabricată dintr-un plastic deloc pretențios. Nu te duce cu gândul la un produs premium, dar este plăcut la atingere. Finisările nu sunt cele mai atente, unele muchii sunt ceva mai tăioase decât mi-ar fi plăcut. 

Deschiderea capacului nu este cea mai solidă, balamaua permite un joc cam mare și lasă senzația că în timp aici ar putea apărea probleme.

Căștile Tronsmart Apollo Bold se așază simplu în carcasă, trebuie doar aduse aproape de locașul lor, unde se vor fixa cu ajutorul câte unui magnet. Din păcate, nu sunt perfect fixate la locul lor, există ceva joc și uneori este suficient cât să nu se mai încarce. Asta înseamnă că acele contacte ale carcasei, respectiv ale căștilor, prin care bateria carcasei încarcă bateriile căștilor, nu se mai aliniază. Nu mi s-a întâmplat decât o singură dată, cu doar o cască din carcasă, dar presupun că la o folosire pe timp îndelungat astfel de situații pot apărea mai des.

În ceea ce privește căștile Tronsmart Apollo Bold, calitatea de fabricație este ridicată. Aici nu prea mai am ce reproșa. Plasticul nu-i rău, construcția chiar pare solidă, iar finisările cel puțin decente.

Despre aspect, nu mai insist, sper că sunt suficiente poze mai sus ca să vă faceți o părere cât mai clară despre căștile Tronsmart Apollo Bold.

Ce poate nu se observă atât de bine din pozele mele: pe partea din față, în decupajul inelului în culoare cuprului, este câte un LED, ce poate lumina în alb sau roșu; pe interior, lângă cele 4 contacte aurii este și un senzor de proximitate.

Dacă vorbim despre confortul la purtare, din nou nimic de reproșat. Tronsmart Apollo Bold se așază corect în ureche, nu-i nevoie de ajustări suplimentare spre a găsi poziția optimă.

Nu sunt incomode nici după 2 – 3 ore de purtare continuă și sunt în plus rezistente la lichide și praf conform standardului IP45, așa că aici câștigă un punct pro.

Sunet

Casti cu ANC Tronsmart Apollo Bold

Dacă tot analizăm căști cu Active Noise Cancelling, atunci hai să vorbim mai întâi despre asta. Tronsmart Apollo Bold sunt excelente din acest punct de vedere, se apropie extrem de mult de Panasonic RZ-S500W, pe care le-am numit cele mai bune până la acest moment.

Cu funcția ANC activată sunt eliminate aproape în totalitate zgomotele de frecvență joasă, constante, în timp ce sunetele de frecvență medie, din spectrul jos, sunt atenuate suficient de mult. Nu se pot face minuni cu filtrarea zgomotelor de frecvență înaltă, dar, cu orice fel de conținut redat în căști, nu vei mai auzi aproape nimic din afară.

Nu-i nevoie de un volum ridicat în căști spre a fi complet izolat față de zgomotele externe, deja de pe la 30 – 35% va fi greu să mai auzi pe cineva care îți vorbește de la doar 2 metri depărtare.

Impresionant de bine se descurcă Tronsmart Apollo Bold în ceea ce privește ANC-ul. Recunosc că am fost surprins de aceste căști din direcția asta.

Pe lângă activarea ANC, poți alege în loc să fie complet oprit, dar poți opta și pentru Ambient Sound. Această funcție preia cu microfoanele sunetele de frecvențe medii și înalte din afara căștilor, pe care le aduce în urechea utilizatorului.

Trecem la cum redau sunetul aceste căști. Ei bine, Tronsmart Apollo Bold sunt genul de căști ce pun accent pe bass. Asta înseamnă că în orice fel de melodie sunt aduse în față frecvențele joase, care sunt bine reproduse, dar fără a fi speciale. Nu este un bass adânc, pătrunzător, dar nici rău nu este. Se putea mai bine, dar nu mi se pare în nici un caz deranjant. Nici pe departe.

Faptul că bass-ul este mult adus în față, influențează calitatea generală a sunetului. Astfel, frecvențele medii de spectru jos sunt ușor amestecate cu bass-ul, nu mai pot fi atât de clar percepute. Mediile din zona înaltă sunt mai bine reproduse, sunt mai corect redate.

Frecvențele înalte sunt bune, iarăși nimic ieșit din comun. Nu  sunt acele înalte cristaline, pe care să le găsești fără să vrei. Mai degrabă trebuie să fii atent spre a le descoperi, chiar dacă nu sunt deloc rele.

Atenție! Analiza redării sunetului am făcut-o ținând cont de prețul acestor căști, care, la data publicării acestui review, este de peste 400 de lei. Așadar, sunt destul de exigent în analiză.

Chiar și luând în calcul prețul, sunetul oferit de căștile Tronsmart Apollo Bold nu este rău. În niciun caz. Sper că nu asta ați înțeles. Este un sunet bun, plăcut, ce poartă o semnătură axată pe bass, una ce, din câte știu, este apreciată de mulți.

Genurile muzicale preferate de Tronsmart Apollo Bold sunt, evident, cele dinamice, pline de bass. Nu le-aș recomanda pentru genuri soft, precum jazz, muzică ambientală, clasică sau oldies.

Volumul maxim la care pot reda sunetul căștile Tronsmart Apollo Bold este uriaș. Sincer, nu am putut asculta la maxim mai mult de câteva secunde. Este adevărat că la peste 90% apar și ceva distorsiuni, dar de la acea valoare oricum îți faci rău urechilor prin intensitatea sunetului și nu prin calitatea lui.

Fiecare cască Tronsmart Apollo Bold integrează câte 3 microfoane. Sunt așadar 6 microfoane ce nu sunt folosite doar pentru analiza zgomotelor de fundal. Cu ele poți face înregistrări audio, poți purta discuții telefonice sau poți folosi asistenții vocali din dispozitivele conectate.

Microfoanele preiau destul de bine sunetul. Nu sunt cele mai sensibile la treaba asta și am observat că trebuie să ai un nivel al vocii peste medie pentru ca acesta să fie clar percepută. Microfoanele nu sunt ideale nici la izolarea față de zgomote ambientale, totuși nu le-aș numi slabe. Nu le pot trece la puncte pro, dar nici la minusuri.

Conectivitate

Casti cu ANC Tronsmart Apollo Bold

Tronsmart Apollo Bold punctează acolo unde Panasonic RZ-S500W nu au putut. Mă refer la suportul pentru codecuri aptX, pe care Tronsmart Apollo Bold îl oferă, pe lângă cel penru AAC și SBC. Pe partea de conectivitate Bluetooth 5.0, aceste căști suportă standardele HFP, HSP, AVRCP și A2DP.

Carcasa căștilor prezintă un port USB Type-C necesar încărcării bateriilor.

Aici aș vrea să mai menționez și senzorii de proximitate, aflați pe partea interioară a căștilor, lângă cele 4 contacte aurii. Aceștia detectează momentele când căștile nu sunt purtate în ureche și astfel căștile pun automat pauză în redare când nu sunt utilizate.

Mai menționez aici și senzorii tactili de pe fiecare cască, ce, în funcție de numărul de atingeri ori de durata lor, se traduc în Play / Pause, Next / Previous, Volum + / -, trecerea prin modurile ANC, Ambient Sound și ANC Off și activarea asistentului vocal preferat din dispozitivul conectat.

Senzorii tactili nu sunt cei mai sensibili, uneori atingi de trei ori, iar ei sesizează doar două atingeri, alteori din două atingeri ei percep numai una. Și bineînțeles, se mai întâmplă ca nicio atingere să nu fie contabilizată.

Autonomie

Casti cu ANC Tronsmart Apollo Bold

Autonomia dată oficial pentru căștile Tronsmart Apollo Bold este de până la 10 ore cu ANC oprit sau până la 7 ore cu ANC pornit. Duratele de viață a bateriei sunt valabile pentru o redare cu volumul la 50%.

Din testele mele, aceste valori sunt aproximativ adevărate. Este vorba mai degrabă despre vreo 5 ore și jumătate de autonomie cu volumul la 50 – 60% și cu ANC pornit. Oricum, când am folosit căștile în autocar, la deplasarea din Bulgaria când am testat noua gamă Renault E-TECH, nu a fost nevoie de un volum mai ridicat de jumătate spre a urmări mai multe filme pe telefon.

Carcasa promite două încărcări suplimentare ale căștilor cu acumulatorii pe zero. Din testul meu, prima încărcare este completă, dar a doua este dusă doar până pe la 60%. Poate în mod ciudat, o cască s-a încărcat până la 70%, cealaltă doar până la 50%.

Astfel, autonomia reală combinată a căștilor folosite cu ANC plus a carcasei complet încărcate este de circa 14 ore. Nu mi se pare deloc rău.

Preț

Căști TWS cu ANC Tronsmart Apollo Bold – 430 de lei pe GeekMall.ro

Concluzii

Casti cu ANC Tronsmart Apollo Bold

Am fost surprins să găsesc un sistem ANC atât de performant în Tronsmart Apollo Bold. Sigur, nici prețul nu este deloc unul scăzut, dar, chiar și așa, aceste căști sunt bune. Nu știu sigur dacă le-aș recomanda fără rezerve în zona lor de preț, dar cu siguranță merită avute în vedere.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru căștile Tronsmart Apollo Bold:

PRO

  • sistem foarte eficient de anulare activă a zgomotelor de fond;
  • sunet bun, cu accent pe bass;
  • volum maxim cu adevărat impresionant;
  • confortabile chiar și după mai multe ore de purtare continuă plus conforme cu standardul IP45.

CONTRA

  • carcasa pare cam fragilă la balama și uneori căștile nu se fixează perfect în locașul lor;
  • butoanele tactile de pe căști nu răspund mereu corect comenzilor date.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.