TOP 5: Puncte PRO pentru smart TV-ul Neo QLED Samsung 75QN90A

27/05/2021

Urmează un review făcut de către Darius pentru smart TV-ul Samsung în generație 2021. El este specialistul nostru în televizoare, automobile etc.

L-am avut pentru 2 săptămâni și pot să spun că o să-i simt lipsa. Nu am suficient timp spre a mă uita mult timp la televizor, dar pentru Samsung QN90AA mi-am făcut timp în fiecare seară. Am revăzut unele emisiuni și filme, tocmai spre a le redescoperi la o calitate superioară (The Grand Tour, Drive to Survive, Urzeala Tronurilor, Stăpânul inelelor etc).

Este impresionant din punct de vedere tehnologic și cu siguranță la un moment dat voi face pasul spre un smart TV pe diagonală mare. Trebuie să recunosc că nu cred că îmi voi permite să achiziționez vreodată un TV de 18000 lei. Aș putea face asta, dar nu ar avea niciun rost. Totuși, tehnologia ajunge a se ieftini în timp.

Mai multe detalii despre modelul ajuns la review găsiți aici.

Am structurat câteva din specificațiile lui Samsung 75QN90A: 

  • display cu tehnologie Quantum Dot de 75 inch / 189 cm cu rezoluție 3840 x 2160 pixeli, HDR10+ și HLG,
  • procesor Neo Quantum 4K;
  • Tizen OS (suport pentru Bixby și asistentul Google);
  • sunet cu certificare Dolby Digital Plus, decodor Dolby 5.1, Q-Symphony și Object Tracking Spund, 60W RMS (canale pe structura 4.2.2);
  • conectivitate asigurată de 4 x HDMI, 2 x USB, rețea LAN, slot CI, eARC, Wi-Fi 5 / ac integrat, bluetooth 5.2, intrare RF, ieșire audio digitală optică;
  • clasă de eficiență energetică E, consum de energie de 300W și tipic de 107W, 0.5W în standby;
  • 1670 x 1020 x 317.5 mm cu stand și 1670 x 958.2 x 27.7 mm fără stand, 44.8 kg cu stand și 35 kg fără stand.

Câteva idei înainte de cele 5 puncte PRO:

  • nu are dock separat, elementele de conectivitate se află în partea spate (ușor diferit față de ceea ce Samsung ne-a învățat până acum). Dacă sunteți fani ai dock-ului, nicio problemă. Sunt modele cu dock dedicat în continuare;
  • Neo QLED = adoptarea tehnologiei mini LED (control mai precis pentru lumină, plus de detalii etc);
  • procesor Neo Quantum 4K ce adoptă algoritmi avansați de AI (nu am găsit detalii despre tehnologia în sine, număr de nuclee, tip, proces de litografiere etc).

Punctele mele PRO vor fi cât se poate de subiective. Aș fi putut vorbi despre design, că este subțire și cu margini înguste. Arată într-un mare fel și te impresionează vizual de la primul contact, prin ecranul mare și prin modul în care afișează culorile. Pe de altă parte, cred că mai toate smart TV-urile în generație 2021 cu preț de peste 15.000 lei au un profil redus în talie, impresionează vizual prin margini înguste etc. Mi se pare cumva normal ca în categoria asta de preț să oferi așa ceva.

Puteam alege câteva imagini de mare efect din ce a adus Samsung pe pagina oficială de prezentare, dar am ales să urc câteva imagini mai puțin impresionante (abia ce mă obișnuiam cu setările de la un mirrorless sosit la test).

1. Telecomandă minimalistă cu încărcare solară și USB Type-C;

Controlul unui smart TV se face prin telecomandă și apreciez că Samsung a acordat atenție la acest capitol. Noua telecomandă impresionează prin dimensiunile compacte, prin faptul că dispune de încărcare solară sau pe USB Type-C (mi-aș dori ca absolut toate telecomenzile să adopte aceste tehnologii, iar bateriile clasice de tip AAA să dispară din peisaj).

Știu că Samsung aduce această telecomandă și pe alte modele. Citeam de curând că și pe seria Smart Monitor de 43 inch vor veni cu modelul de aici. Printre scurtăturile de pe telecomandă și-au făcut loc Netflix, Prime Video și Rakuten. Sunt abonat la primele două, înțeleg și ofensiva japonezilor de la Rakuten. Totuși, este cineva abonat la Rakuten dintre cei ce ne citesc site-ul? Sunt curios cu ce conținut pot ieși în luptă cu ceilalți jucători. Ar fi fost de efect dacă în loc de Rakuten era Disney+.

2. Calitate a imaginilor, fluență în utilizare, simplitate la nivel de interfață grafică;

Tizen OS impresionează prin simplitate la nivel de interfață grafică, prin viteza cu care preia orice comandă. Se descurcă excelent și la redarea de conținut. Ar fi fost excelent dacă trecea pe Wi-Fi ax și nu doar pe Wi-Fi ac. Cu un router compatibil ar fi adus un plus de fluență, o calitate și mai bună a conținutului etc.

Sincer, mi se pare că este parcă prea simplu. Mi-aș fi dorit niște animații și o oarecare structură pe ecranul de start. Să poți vedea toate aplicațiile și mai bine, nu doar aduse la baza ecranului.

Am parcurs o sumă de emisiuni, seriale TV și filme spre a le redescoperi. Da. Impresionant din punct de vedere al culorilor, anumite culori nici nu le remarcasem înainte. Ai parte de un nivel de detalii de-a dreptul excelent. Dacă ar fi să descriu toate tehnologiile aduse la pachet de către Samsung cred că aș avea nevoie de pagini întregi, sute și sute de cuvinte. Unghiul de vizualizare este cu adevărat larg, nu pierde din calitate indiferent de unde îl privești.

Aș putea fi ușor critic și să spun că la reflexia spațiului ambiant mă așteptam să se descurce și mai bine față de așteptările mele. Un pic de tot am văzut că mediul ambiant se proiecta în ecran (în special, în marginile sale). Pe de altă parte, luminozitatea poate fi caracterizată drept wow (Quantum HDR 2000, peak de 2000 nits…).

3. Perfect pentru jocuri;

Îți scoți monitorul la pensie cu Samsung Neo QLED 4K. Ai parte de un monitor ad-hoc pe diagonală mare, suportă 4K 120Hz (poți face trecerea rapidă între rapoartele de ecran 21:9 și 32:9, optimizezi jocul cu GameBar printr-un meniu ce permite reglarea FPS, HDR, informații legate de input lag etc. Este compatibil cu AMD FreeSync Premium Pro.

Din păcate, nu am avut timp să-l testez așa cum trebuie din acest punct de vedere. Îl văd drept excelent pentru consolele de generație nouă în genul PS5.

4. Ambient Mode;

O altă funcție pe care Samsung a rafinat-o de-a lungul timpului și mi-aș dori să fie adoptată de întreaga industrie. Ecranele smart TV-urilor au crescut în dimensiuni, iar într-o locuință arată ca naiba. Prin Ambient Mode poți personaliza ce afișează în standby, iar compania sud-coreeană a adus o sumă de opțiuni, de la ceas și diferite peisaje, până la materiale video cu un sunet plăcut în fundal.

Nu trebuie să cumperi cel mai nou smart TV Samsung pentru această funcție, dar mi se pare a fi un element de care merită să ții cont în procesul de alegere al unui TV.

5. Sunet imersiv;

Da. Primești un soundbar în această perioadă la comanda unui smart TV din această serie, dar la cum se aude Samsung QN90A mai că nu este nevoie de așa ceva. Bass-ul este incredibil, iar modul în care sunetul este interpretat și transmis în funcție de activitatea desfășurată în conținutul video sunt greu de explicat în cuvinte. Au evoluat mult aici. Până la urmă: 60W RMS și un spațiu de vreo 20mp în living, nu au cum să nu impresioneze. Totuși, cred că se aude la fel de bine și într-un areal mai vast, unde poți urca mai mult în ce privește volumul.

Preț;

Întreaga gamă este formată din:

Samsung Neo QLED 4K 50QN90A de 125 cm – 7599 lei;

Samsung Neo QLED 4K 55QN90A de 138 cm – 8599 lei;

Samsung Neo QLED 4K 65QN90A de  163 cm – 12299 lei;

Samsung Neo QLED 4K 75QN90A de 189 cm – 17999 lei;

Samsung Neo QLED 4K 85QN90A de 214 cm – 22999 lei. 

La întreaga gamă se oferă ca bonus un soundbar HW-Q600A.

În funcție de dimensiunile spațiului în care urmează să-l instalezi și bineînțeles, în funcție de buget, ai o paletă destul de largă de opțiuni.

Prețul este sus, iar experiența de utilizare la fel. Cine își permite să facă o astfel de achiziție, merge cumva la siguranță, iar așteptările setate sus ajung a fi îndeplinite de către smart TV. Pentru o opinie 100% avizată, veți avea recenzia lui Darius în viitorul apropiat.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.