Xiaomi a prezentat unul dintre smartphone-urile de volum din țara noastră. Se numește Xiaomi Redmi Note 11, a debutat pe 26 ianuarie la nivel internațional, iar din februarie îl găsiți și în țara noastră.
Seria Redmi Note iese de obicei în evidență printr-un raport preț / specificații atractiv. Sunt aduse funcții regăsite pe smartphone-uri mai scumpe.
În cazul de față m-aș referi la:
- display-ul AMOLED cu rată de refresh la 90Hz (anul trecut erau display-uri AMOLED în segmentul ăsta de preț, dar cu rată de refresh convențională – 60Hz);
- camera de 50 Megapixeli ce dispune de un senzor nou;
- bateria de 5000 mAh primește încărcare la 33W pe fir.
Sunt făcute și concesii: lipsa 5G, lipsă filmare 4K.
Totuși, haideți să-i listez specificațiile și să trecem la review-ul propriu-zis. O să descoperiți care sunt punctele PRO și CONTRA, dar care a fost experiența de utilizare cu Redmi Note 11 de la Xiaomi.
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, încărcător ce alimentează la 33W, cablu USB Type-C – USB, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele nanoSIM și microSD-ului, ghid cu instrucțiuni de utilizare, husă de protecție din plastic transparent.
Raportul display / corp este de 84.5% și ar fi obținut o valoare mai bună dacă nu avea un pic de bărbie la bază. Camera frontală a fost adusă într-un decupaj tip bulină din partea superioară a ecranului, decupaj aflat într-o poziție centrală.
Este un telefon cu sticlă în partea frontală, structură de rezistență din plastic și partea spate îmbrăcată de asemena în plastic. Mi-a plăcut că spatele nu adună amprentele așa rapid, ușor mat. Locul în care au atamat cei 4 senzori de la camera principală și LED-ul flash aduce așa o notă de eleganță pentru că este înconjurat de o ramă argintie.
Una peste alta, avem un telefon ce este ușor de folosit cu o singură mână (ajută și faptul că are un display de 6.43 inci). Ca și calitatea a construcției mi s-a părut ok, mai elegant și mai bine pus la punct față de ceea ce te-ai așteptat în această zonă de preț.
Xiaomi Redmi Note 11 are certificare IP53, nu rezistă în submersie totală, dar nu se teme de contactul cu picăturile de apă și praful.
Ecran și sunet
Unul dintre punctele PRO mi se pare a fi display-ul. Este un AMOLED cu luminozitate tipică de 700 nits ce urcă în peak la 1000 nits. Am măsurat 786 nits cu ecranul setat pe luminozitate maximă, dar știți că până la 1000 nits atinge pe Auto, în funcție de mediul ambiant și doar pentru câteva secunde.
Mai pun câteva dintre specificațiile ecranului: rezoluție FHD+, aspect 20:9, 409 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3.
Poți seta ecranul cu rată de refresh la 90Hz sau 60Hz. Sunt mai multe moduri de culoare: Vivid, Saturat, Standard. Ai opțiunea de a alege temperatura de culoare (Implicit, Cald, Rece și Personalizat).
Mi se pare a fi un display de bună calitate, culori plăcute, eficiență energetică – mai ales când este folosit modul întunecat (Dark Mode). Sunt suficiente opțiuni spre a-l personaliz după preferințe.
Redmi Note 11 are două difuzoare, unul la bază și altul deasupra ecranului. A atins 90 dB la 10 cm distanță de speaker, 87.5 dB la aproximativ 30 cm distanță de telefon. Se aude tare, fără prea mult bass și cu accent pe medii și înalte. Dacă folosiți jack-ul de 3.5 mm veți primi un sunet mai bogat, mai bine pus la punct, mult bass și excelent spre a asculta muzică în sesiuni prelungite, bine calibrat. Da. Regret că jack-ul de 3.5 mm dispare încetul cu încetul de pe orice smartphone. Mereu când testez telefoane cu jack, îmi dau seama că sunetul nu este la fel pe bluetooth.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Redmi Note 11 este motorizat de un procesor Qualcomm Snapdragon 680 4G, dezvoltat pe un proces de litografiere în 6nm, octa-core cu Kryo 265 Gold la 2.4 GHz și Kryo 265 Silver la 1.9 GHz și cu Adreno 610 în poziția de GPU.
Am impresia că 6xx de la Qualcomm este noul 4xx în 2022. Am căutat să văd ce nuclee ARM se ascund în spatele lui Snapdragon 680 4G și am descoperit că:
Kryo 265 Gold – ARM Cortex-A73;
Kryo 265 Silver – ARM Cortex-A53.
Informații oferite de CPU-Z;
Alături de Adreno 610 nu este neapărat un combo care să-l recomanzi pentru aplicații și jocuri ce necesită putere de procesare la maxim. Este un hardware ok pentru social media, pentru joculețe din Play Store. Poți pune și PUBG Mobile, dar vei fi limitat în experiența de joc fără a primi prea multe detalii. Nu-l ajută nici cantitatea de memorie RAM – configurațiile disponibile la eMAG vin cu 4 GB RAM și 64 / 128 GB stocare de tip UFS 2.2 + slot dedicat pentru cardurile microSD.
De fapt, hardware-ul de mai sus + display-ul AMOLED și bateria de 5000 mAh îl ajută să fie destul de bun în ce priveșe eficiența energetică și îl transformă într-un battery phone ad-hoc.
Rulează MIUI 13 dezvoltat pe Android 11 și recunosc că mi-aș fi dorit să descopăr Android 12, mai ales că discutăm despre un smartphone aflat la granița între low-cost și mid-range ce cu siguranță nu va ieși în evidență prin cine știe ce suport software. Smartphone-urile lansate în 2022 ar trebui să vină din fabrică cu Android 12. Xiaomi nu se grăbește și aduce cea mai nouă interfață grafică a sa, dar pe o versiune mai veche a Android. Patch-urile de securitate erau compilate la nivelul lui decembrie 2021.
Sertarul cu aplicații a fost organizat așa cum era la un moment dat pe la Samsung și LG. Le veți găsi grupate pe categorii: Toate, Comunicare, Divertisment, Fotografie, Instrumente, Știri și Citește, Cumpărături, Jocuri.
Sunt ceva aplicații preinstalate și unele elemente din UI amintesc de iOS, dar nu mi se pare a fi ceva cu adevărat nou. Este o interfață cu multiple opțiuni, iar Android îți permite să o customizezi după cum dorești. Are motor de teme dedicat, poți pune un launcher și ce pack de icons dorești etc.
Aplicații preinstalate pe Xiaomi Redmi Note 11:
Aplicații Android – Căutare Google, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Duo, Google Foto, Agendă, Calendar, Știri, Google One, Podcasturi, Google Assistent;
Aplicații Xiaomi – Mi Browser, Mi Video, Mi Community, ShareMe, Telecomandă Mi
Alte aplicații – Netflix, Facebook, Amazon, Spotify, Booking;
- o sumedenie de joculețe ce pot fi dezinstalate (Block Puzzle Guardian, Dust Settle, PUBG Mobile cu un pack oferit împreună cu Xiaomi, Tile Fun, State of Survival, Bubble Shooter, Jewels Blast.
Interfața MIUI 13 pe Android 11 – Xiaomi Redmi Note 11;
httpvh://youtu.be/pNggEzq2dAQ
Galerie de screenshots;
Performanță
Inițial, nu mi-am dat seama de ce rezultatele în testele de benchmark sunt modeste. Asta și pentru că asociam seria 6xx de la Qualcomm cu procesoare mid-range capabile. De fapt, 680 4G este urmașul procesoarelor 4xx și de aici și rezultatele obținute pe care le descoperiți în tabel.
Teste de benchmark rulate pe Xiaomi Redmi Note 11;
Conectivitate
Este un smartphone entry, cu 4G și dual-sim, cu slot pentru microSD și jack de 3.5 mm, difuzoare stereo, fără 5G. Are Wi-Fi ac și bluetooth 5.0, port infraroșu ce-l transformă în telecomandă ad-hoc, NFC pentru plăți cu telefonul mobil.
În SpeedTest a obținut 308 Mbps la download și 223 Mbps la upload. Sunt valori relativ modeste față de așteptările mele, nu este corectă comparația, dar Note20 Ultra pe aceeași rețea în fix aceleași momente s-a oprit la 500 Mbps la download și 730 Mbps la upload.
Acum fie vorba între noi, te descurci lejer și cu peste 200 Mbps la download și upload, dar parcă scoate un pic cam puțin dintr-un abonament gigabit în wireless. Presupun că pe partea de conectivitate, Qualcomm nu a pus un modem de generație nouă, de aici și rezultatele scoase de Redmi Note 11.
În partea superioară se află un microfon, jack-ul de 3.5 mm, unul dintre cele două difuzoare, portul infraroșu, pe lateral dreapta veți da de cititorul de amprentă și tasta dedicată pentru reglarea volumului. Cititorul de amprentă se descurcă bine, am avut o rată de recunoaștere a amprentei de 7 / 10 pe repede înainte.
La bază au pus al doilea difuzor, portul USB Type-C și alt microfon. Pe lateral stânga veți găsi slotul pentru dual-sim și microSD. Difuzorul pentru apeluri de voce se află într-un spațiu dimensionat generos de deasupra ecranului.
Cameră foto și video
Ansamblul de la camera principală este format din:
- wide de 50 Megapixeli cu f/1.8 și PDAF;
- ultrawide de 8 Megapixeli:
- macro de 2 Megapixeli;
- 2 Megapixeli pentru adâncimea de câmp.
Are LED flash și filmează la 1080p cu 30 fps.
Interfața camerei foto și video de pe Xiaomi Redmi Note 11;
httpvh://youtu.be/RX7hXHNhtvY
Interfața este bine organizată și ușor de parcurs. Sunt mai multe moduri: Pro, Video, Fotografie, Portret. În secțiunea Mai mult veți descoperi Noapte, 50M, Videoclip scurt, Panoramă, Documente, Cu încetinitorul, Interval Timp.
Pe modul fotografie ai trei opțiuni: ultrawide cu 0.6x, wide și zoom optic 2x ce-l face cu crop. Filmează doar la 1080p și lipsește 4K-ul, dar înțeleg asta după ce parcurg hardware-ul său.
Camera mi se pare decentă pentru categora sa de preț – telefoane mobile cu preț de până la 1000 lei. În low-light aduce zgomot de imagine, iar zoom-ul 2x este aproape inutilizabil. Pe lumină bună, ai rezultate ok, chiar și cu soarele în față. Fotografiile de top autoportret au o tentă roșiatică, dar nivelul de detalii și bokeh-ul sunt de smartphone mai scump. Pe timp de noapte să nu vă așteptați la minuni. Sunt limitări inerente.
Clip 1080p cu 30 fps realizat pe timp de noapte cu Redmi Note 11;
httpvh://youtu.be/5x_T3EUqReM
Cu modul Portrait activat și fără;
Zoom 0.6x, 1x și 2x pe timp de zi;
Zoom 0.6x, 1x și 2x în low-light;
Alte fotografii realizate cu Xiaomi Redmi Note 11;
Autonomie
Bateria de 5000 mAh cu încărcare la 33W îl ajută să fie un campion pe partea de autonomie. Rezistă lejer o zi în condiții de utilizare intensivă, iar la utilizare moderată se duce și spre 2 zile, chiar și peste.
Bateria se încarcă de la 0 – 100% în aproximativ 1 oră. SOT-ul este de minim 12 ore, cu luminozitatea setată pe Auto.
Preț
Xiaomi Redmi Note 11 cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 999 lei;
Xiaomi Redmi Note 11 cu 4 GB RAM și 128 GB stocare – 1099 lei;
- smartphone compact și elegant;
- display de bună calitate, luminozitate ridicată și rată de refresh la 90Hz;
- sunet puternic și clar;
- autonomie mare;
- hardware ce nu epatează în niciun fel;
- lipsă 5G;
- interfață cu multe aplicații preinstalate;
- rezultate mediocre în low-light, în special pe zoom 2x;
Dacă nu era criza de componente și nu ar fi crescut prețul la absolut orice, de la transport și până la mașinările ce produc smartphone-urile, Xiaomi Redmi Note 11 trebuia să coste în jur de 7 – 800 lei. Așa îl vedem poziționat la aprox. 1000 lei, cu hardware ce nu aș spune că impresionează.
Bineînțeles, discutăm despre prețul de debut, iar în lunile următoare va coborî sub cei 1000 lei de acum.
Una peste alta, nu este nepărat un smartphone prost, dar parcă mă așteptam la mai mult. Mi se pare a fi recomandat pentru cei ce caută autonomie, un telefon cu display bun și sunet puternic, dar nu caută cine știe ce performanțe în jocuri. Un telefon cu MediaTek Helio G9X se descurcă mai bine (Xiaomi Redmi Note 10s ar fi un exemplu în acest sens).