Primul smartphone de la realme cu care am luat contact s-a transformat atunci chiar în telefonul meu de zi cu zi, pentru o perioadă de câteva luni bune. Era un mid-range extrem de competitiv din orice punct de vedere, la fel cum era și generația anterioară, iar de atunci aș spune că realme a tot încercat să repete rețeta. realme 6 Pro și realme 7 Pro au fost telefoane pe care utilizatorii le-au îndrăgit, fostul meu 7 Pro încă funcționează ireproșabil, este acum smartphone-ul băiețelului meu cel mic. Telefonul meu de zi cu zi este un realme GT 2 Pro 5G, iar acum, cel mai probabil, mulți dintre voi veți gândi că nu am cum să fiu complet obiectiv în analiza lui realme 11 Pro 5G. Poate că nu, nu am cum să fiu perfect detașat în ceea ce voi spune în continuare despre acest smartphone, dar încerc să fiu cât de transparent cu putință.
Specificații smartphone realme 11 Pro 5G
Date tehnice
Smartphonerealme 11 Pro
Ecran OLED curbat la 61 grade, 6.7 inch, aspect 20:9, rezolutie 2412 x 1080 pixeli, densitate 394 ppi, rată de refresh maximă la 120Hz, 1.07 miliarde culori, HDR 10+, luminozitate maximă în peak de 950 niți
Procesor Mediatek Dimensity 7050 5G pe 6nm, octa-core cu 2 x 2.6 GHz Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex-A55
Memorie 8 GB RAM, 256 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 3.1
GPU Mali-G68
Sistem de operare Android 13 cu interfața Realme UI 4.0
Conectivitate dual SIM 5G (2 x nano SIM), Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC la 360 de grade, localizare prin GPS, Glonass, Galileo, BDS și QZSS, USB Type-C 2.0
Camere foto și video Cameră principală cu 2 senzori:
- 100 Megapixeli Wide, 26mm, f/1.8, OIS și PDAF
- 2 Megapixeli pentru adâncime de câmp
Filmează 4K 2160p cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 / 60 / 120 fps
Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.5,
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Baterie 5000 mAh, încărcare pe fir la 67W
Alte detalii senzor optic de amprentă în ecran
Greutate 185 grame
Dimensiuni 161.6 x 73.9 x 8.2 mm
Pachet, design și construcție
Am primit exemplarul de test în cutia de retail sigilată, iar înăuntru mai sunt, pe lângă telefon, o husă din silicon, încărcător rapid la 67W pe USB-A, cablu de la USB-A la USB-C, cheiță pentru acces la slotul sim, ghid de utilizare rapidă și pliant cu informații diverse, de reglementare și pentru garanție:
realme 11 Pro 5G se detașează aproape complet de ceea ce a fost seria precedentă de smartphone-uri mid-range ale companiei. Principala noutate este dată de ecranul curbat, cu spatele ce urmează aceeași direcție. Cele două se unesc simetric în jurul unui șasiu subțire pe margini, ce devine o idee mai gros doar în dreptul butoanelor pentru reglarea volumului și al celui Power.
Camera frontală este dispusă într-o decupare de tip bulină așezată în centrul ecranului, în partea de sus, normal. Marginile laterale sunt minuscule, așa cum se întâmplă la mai toate telefoanele cu ecrane curbate, cea de sus este și ea suficient de îngustă, doar cea de jos este o idee mai lată decât ar fi fost de preferat. Oricum, raportul display / corp pentru realme 11 Pro 5G este unul foarte bun, în prezentarea oficială se specifică o valoare de 93.65%, dar nu aș spune că se ajunge tocmai la atât.
Spatele este dominat, dacă mă pot exprima așa, de un modul circular uriaș, ce adăpostește însă doar doi senzori foto. Cel principal este în centru, în dreapta lui cel pentru adâncimea de câmp, pentru ca în stânga să fie pus un simplu marcaj ce imită prezența unei a treia lentile. Nu este cazul, este doar un artificiu de design menit să păstreze o simetrie. Deasupra senzorului wide principal este LED flash-ul, iar sub acesta apare inscripția 100 MP OIS CAMERA.
Denumirea producătorului apare mai jos pe spate, în rest vedem un negru metalizat, ce reflectă lumina argintiu. Exemplarul de față este în culoarea Astral Black, cu spate ce imită sticla cumva sablată, dar poți alege un realme 11 Pro 5G și în nuanțele Sunrise Beige sau Oasis Green, cu piele vegană care a primit o cusătură pe centru.
Probabil modelele cu spate din piele oferă un grip mai ridicat, realme 11 Pro 5G Astral Black nu este cel mai aderent în mână. Poți folosi și chiar recomand să montezi husa din silicon din pachet, astfel telefonul nu mai alunecă prea ușor și este protejat bine, inclusiv pe margini și la colțuri, dar și modulul mare de pe spate nu mai este atât de expus. Există acolo o „bordură” înaltă ce trece bine peste profilarea marelui cerc.
Calitatea de fabricație este foarte bună. Totul este bine asamblat, nu am găsit nici cea mai mică inexactitate la oricare dintre îmbinări, iar finisărilor de detaliu nu le pot fi găsite probleme. Materialele nu sunt grozave, vorbim de plastic atât pentru șasiu, cât și pentru spate. Este drept că se simte foarte plăcut la atingere și te poate păcăli că este metal, respectiv sticlă, dar, de fapt, nu este nimic de acest gen. Mai mult, fiind plastic, nu poate genera nici o rigiditate structurală prea ridicată, telefonul flexează un pic când încerci să-l torsionezi ușor. Chiar și așa, nu aș spune că este sensibil, ci doar că nu-l pot considera un dispozitiv de-a dreptul robust, dintre cele mai rezistente.
Ecran și sunet
Spuneam că realme 11 Pro 5G aduce în segmentul mid-range al producătorului chinez ecranul curbat, iar asta generează o imagine mai premium. Însă, display-ul nu impresionează doar prin curbura la 61 de grade, ci la mai toate capitolele de analiză.
Panoul OLED este de foarte bună calitate, aș spune că putea fi montat și pe telefoane de două ori mai scumpe. Luminozitatea maximă poate urca, la nevoie, suficient de sus cât să nu ai probleme de lizibilitate nici în soare puternic. Chiar și așa, nu se trece de 1000 niți în nicio situație, maximul în peak poate fi de 950 cd/mp, în timp ce în mod normal se ajunge până la 800 niți. Nimic cu adevărat special, dar suficient pentru utilizarea de zi cu zi.
Culorile (1.07 miliarde) și contrastul, în schimb, sunt excelente. Nuanțele saturate, ce pot fi reglate în detaliu din meniul telefonului și negrul perfect, generează imagini extrem de dinamice.
Curbura nu m-a deranjat deloc în utilizare, telefonul detectează corect atingerile involuntare. Pe de altă parte, spre lateralele extreme apar alte culori, unghiurile de vizualizare fiind întinse la maximum și astfel acolo apar distorsiuni de nuanțe și contrast.
Ecranul este protejat cu sticlă securizată în două straturi, cu o grosime de 0.65 mm. Nu este specificat un furnizor sau un tip anume pentru această sticlă, doar ceea ce am menționat.
Setările afișajului pentru realme 11 Pro 5G:
Rezoluția Full HD+ este normală în acest segment și este suficientă pentru o diagonală de 6.7 inch, iar rata de refresh la maximum 120 Hz este și ea în norme.
Un ecran ce are multe, foarte multe avantaje de partea sa și pe care este o plăcere să urmărești orice fel de conținut, de la simpla interfață, la filme și jocuri, totul se prezintă superb pe acest panoul OLED.
Sunetul de tip stereo, este și el la același nivel cu afișajul. Difuzorul de la baza telefonului este o idee mai puternic, dar este bine susținut de cel pentru apeluri, ce a primit o grilă suplimentară pe latura de sus. Astfel, undele sonore sunt mai bine propagate, dar, repet, nu se ridică la același nivel cu cel pe care îl reușește difuzorul principal.
Calitatea sunetului este foarte bună, chiar și cu bass mai puțin prezent. Avem în schimb medii bine reprezentate și înalte aduse în doze optime, care alcătuiesc în final un sunet bine conturat, mai mult decât decent.
Volumul maxim nu este uriaș, dar este peste medie. Mai important mi se pare că nu se pierde aproape deloc din calitate nici la 100% din intensitate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
realme 11 Pro 5G vine cu un chipset MediaTek ce aduce în prim-plan eficiența energetică, fără a face mari compromisuri pe partea de performanță. Eu l-aș pune, spre comparație și ca să vă faceți o idee mai bună, lângă Qualcomm Snapdragon 888, procesorul ce echipa flagship-urile de acum 2 ani. Nu este chiar la acel nivel, dar se apropie.
MediaTek Dimensity 7050 5G este un procesor octa-core realizat printr-o litografiere de 6 nm, cu 2 nuclee ARM Cortex-A78 ce pot urca până la 2.6 GHz și alte 6 nuclee ce rulează la maxim 2.0 GHz, pe ARM Cortex-A55, adică nuclee eficiente energetic.
Acceleratorul grafic Mali-G68 nu este unul cu adevărat de top, dar se descurcă în orice fel de jocuri, doar cele mai complexe nu sunt rulate la capacitate maximă, la un fps ridicat.
Memoria RAM este una de capacitate standard în acest segment, adică măsoară 8 GB. realme vine cu o particularitate software prin care poate „dona” încă 8 GB din spațiul intern de stocare de 256 GB (224 GB disponibili utilizatorului) spre memoria RAM, dar asta nu înseamnă că vei avea chiar 16 GB de RAM, ci doar că unele aplicații pot rămâne în fundal mai mult timp și se vor deschide mai repede.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme 11 Pro:
Sistemul de operare este un Android 13 peste care este propusă interfața realme UI 4.0. Ca de obicei, realme UI se dovedește o propunere matură, una ce a trecut testul timpului și care rămâne preferată de mulți utilizatori, grație multitudinii de opțiuni suplimentare pe care le aduce față de un Android nativ. Aș vrea să amintesc de un Always On Display ce poate fi configurat destul de amplu, cu câteva opțiuni de la care pleci – Smart AOD, Wisdom AOD și Personalized AOD. În plus, nu lipsesc deja celebrele ferestre flotante, bara laterală inteligentă, modul de interacțiune cu o singură mână ș.a.
Deosebit de important de menționat de fiecare dată când este cazul, iar realme 11 Pro 5G nu face excepție, este că realme UI rulează aproape perfect mai tot timpul, nu ai parte de lag, de încetiniri inutile.
Totuși, exemplarul de test a mai refuzat să intre uneori în anumite aplicații, chiar sertarul unde sunt toate grupate se închidea subit și nu mai dorea să fie deschis, decât după un restart. Am mai descoperit și alte mici bug-uri, unele ce pot fi rezolvate prin update-uri viitoare. Apropo de asta, am primit deja unul în săptămâna de test, deci cel mai probabil vor fi rezolvate mai toate problemele software.
Pe de altă parte, realme 11 Pro 5G, ca mai toate smartphone-urile recente ale companiei, începe să primească tot mai multe aplicații preinstalate. Și nu sunt nici măcar unele de păstrat, fiind vorba despre multe joculețe pe care nici măcar copiii nu cred că le vor agrea.
La realme 11 Pro 5G avem, pe lângă aplicațiile de la Google, altele precum OPPO App Market, Manager telefon, Zen Space, Clonă telefon, Amazon Shopping, Bolt, Facebook, TikTok, Spotify, Joom, LinkedIn, Booking, ș.a. Dar și multe jocuri, ca Lord Mobile: Kingdom Wars, Genshin Impact, IceCream Inc, Crowd Rush 3D, Tall Runner 3D, Woodoku, Maze Ball, Cornhole League.
Capturi de ecran din interfața Android 13 cu realme UI 4.0 pe realme 11 Pro 5G:
Performanță
În tabelul de mai jos am compilat toate rezultatele testelor de benchmark la care a fost supus realme 11 Pro 5G:
Teste benchmark
Smartphonerealme 11 Pro
AnTuTu v10.0.3-OB3 589870 puncte
AndroBench Sequential Read - 1846.11 MB/s
Sequential Write - 1381.66 MB/s
Random Read - 239.38 MB/s
Random Write - 232.35 MB/s
3DMark Wild Life Vulkan - 2296 puncte
Wild Life Extreme Vulkan - 632 puncte
GFXBench Car Chase ES 3.1- 22 fps
Manhatan 3.1 ES 3.1 40 fps
PCMark Work 3.0 Performance 13966 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0 Single-Core - 945 puncte
Multi-Core - 2385 puncte
Testele de benchmark rulate pe realme 11 Pro 5G:
Conectivitate
realme 11 Pro 5G, așa cum înțelegem chiar din denumire, este un terminal cu suport pentru rețelele 5G. Avem conectivitate dual sim 5G pe oricare dintre cele două cartele nano sim, benzile suportate fiind n1/n3/n5/n8/n28A/n40/n41/n77/n78.
Wi-Fi este în versiune ax, pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth avem în varianta 5.2, NFC se pare că funcționează la 360 de grade, deci nu e nevoie să atingi sau să apropii terminalul cu o anumită zonă. Localizarea se face prin GPS, Glonass, Galileo, Beidou și QZSS.
Elementele fizice de conectivitate sunt așezate astfel: jos este portul USB-C 2.0, slotul pentru cartelele nano sim, difuzorul și microfonul principale; pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power; sus avem microfonul secundar și grila pentru difuzorul pentru apeluri, în timp ce latura din stânga este lipsită de orice fel de element.
Senzorul este exact, cu o rată de peste 90% a preciziei, și suficient de rapid, chiar dacă nu reacționează tocmai instant.
Camere foto și video
Principala diferență dintre realme 11 Pro 5G și versiuena cu „+” este aici, unde modelul de față aduce senzor principal wide de 100 MP, pe când fratele mai „dotat” dublează numărul de pixeli.
realme 11 Pro 5G se laudă cu senzor denumit ProLight cu stabilizare optică a imaginii (OIS), iar asta nu e deloc de lăsat deoparte. Totuși, doar acesta este important și cel frontal desigur, întrucât în spatele celei de-a doua lentile de pe spate stă un simplu senzor pentru analiza adâncimii de câmp. În realitate, un senzor de care te-ai putea lipsi fără probleme.
Interfața aplicației Camera este cea clasică la realme 11 Pro 5G, cu principalele moduri de captură ce pot fi parcurse prin swipe lateral. Aici pot fi aduse cele mai folosite dintre toate disponibile. Opțiuni rapide de configurare pentru fiecare mod sunt accesibile prin swipe de sus în jos, în timp ce toate setările camerelor sunt puse în meniul dedicat.
Interfața aplicației Camera de pe realme 11 Pro:
Camera wide poate capta și poze cu zoom 2X, fiind vorba desigur de imagini cu crop din cele principale. În funcție de lumina din cadru, cropul se face fie dintr-o imagine la rezoluție înaltă (100 MP) fie din cea normală, de 12 MP (4000 x 3000 pixeli), care este procesată pentru un plus de sharpening.
Poze realizate cu camera principală de pe realme 11 Pro (wide și zoom 2X):
Pozele cu lumină suficientă în cadru sunt foarte bune, nu le lipsește nimic. Totuși, nu aș putea recurge la apelative gen excelent, senzațional, fiindcă nu este cazul de așa ceva. Fotografii de calitate foarte bună, dar cumva de așteptat de la un mid-range din 2023.
Unde trebuie să impresioneze un mid-ranger actual dacă vrea să fie luat în seamă pe partea foto, este la calitatea pozelor în lumină slabă. Iar realme 11 Pro 5G nu dezamăgește aici, fie că este un pic de lumină, fie aproape întuneric total, modul de Noapte reușește să scoată cadre cel puțin decente. Inclusiv la zoom 2X este ok, fără detalii dintre cele mai fine.
Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe realme 11 Pro (wide și zoom 2X):
Camera frontală de 16 MP nu folosește tehnologie de tip pixel binning, ci scoate fotografii full size, de 4608 x 3456 pixeli. Detaliile sunt bune, dar nimic special, culorile naturale, inclusiv tonurile pielii (cel mai important, până la urmă), iar constrastul ok. Intervalul dinamic nu este cel mai grozav și uneori se observă că expunerea nu este cea mai corectă, avem cel puțin +1 EV, care duce la zone supra expuse. Modul Portret separă destul de bine subiectul de fundal, dar mai dă și rateuri pe la păr, adică acolo unde este cel mai greu să facă corect conturul.
Poze realizate cu camera frontală de pe realme 11 Pro (fără și cu mod Portret):
Pe partea de filmare, realme 11 Pro 5G se descurcă cel puțin decent, singura nemulțumire poate fi pusă asupra faptului că filmările 4K sunt la maxim 30 fps. Un 60 de fps ar fi fost perfect, dar în rest nu prea mai pot fi aduse reproșuri pe partea de calitate.
Clip video 4K 2160p 30 fps filmat cu realme 11 Pro 5G:
httpvh://youtu.be/sbfwuo1ybXs
Autonomie
realme 11 Pro 5G nu iese din norme și vine cu o baterie de capacitate deja clasică. Cei 5000 mAh sunt suficienți spre a asigura o autonomie bună, dar nu am descoperit tocmai una extraordinară, cum recunosc că mă așteptam. Cel mai probabil se poate scoate mai mult printr-o optimizare software mai atentă, cum oferă de cele mai multe ori telefoanele realme.
Prinzi o zi de dimineața până seară, dar parcă nu mai mult de atât fără a face ceva compromisuri. Dacă folosești intensiv telefonul, se poate să ai nevoie de încărcător spre seară.
Încărcarea se face cu până la 67W cu adaptorul din pachet, iar din testele mele am prins așa:
- de la 10 la 42% în 10 minute;
- de la 10 la 66% în 20 de minute;
- de la 10 la 82% în 30 de minute.
Preț
realme 11 Pro 5G 8 / 256 GB – 1.800 de lei pe eMAG.ro, preț promoțional de lansare, de la unul RRP de 2.000 de lei (preț valabil la data publicării acestui review).
Deși poate că nu calcă concurența mid-range în picioare, realme 11 Pro 5G se dovedește un smartphone bine poziționat ca raport preț / specificații încă de la lansare. Nu are mari probleme, cele mai importante pe care le-am descoperit oricum pot fi rezolvate prin viitoare update-uri de software. realme 11 Pro 5G este un smartphone arătos, grație îndeosebi ecranului curbat, bine echipat și care nu face gaură în buget.
realme 11 Pro 5G a fost testat timp de 8 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.