ASUS ROG Phone 8 Pro – unboxing și primele impresii

09/01/2024

Deși oferta de telefoane mobile a celor de la ASUS nu nici pe departe cea mai bogată, ba din contră, eu pot aprecia că cele puține pe care ni le pun la dispoziție sunt unele dintre cele mai reușite. Nu știu exact cum stau cu vânzările diviziei de gaming ROG în ceea ce privește smartphone-urile, dar pe zona Zenfone cel mai probabil nu performează așa cum și-ar dori. Iar asta nu este deloc ceea ce merită, fiindcă am folosit un ASUS Zenfone 8 pentru o lungă perioadă de timp și nu am fost deloc dezamăgit.

În fine, subiectul de azi este ROG Phone, mai exact cea de-a 7-a ediție a unuia dintre cele mai celebre smartphone-uri de gaming de până acum. Deși vorbim despre ASUS ROG Phone 8, vedem că este cel de-al șaptelea exponent al seriei, asta fiindcă nu a existat un ROG Phone 4… Număr cu ghinion prin tradiție în Asia.

Așadar, am primit cel mai tare și mai tare ROG Phone de până acum, ba chiar pe cel mai bun din seria actuală, fiindcă avem în față versiunea cu nu mai puțin de 24 GB de memorie RAM și cu 1 TB spațiu intern de stocare.

ASUS ROG Phoone 8 Pro - primele impresii

De fapt, iată care sunt specificațiile detaliate pentru ASUS ROG Phone 8 Pro:

Date tehnice

Smartphone
ASUS ROG Phone 8 Pro
EcranE6 Flexible AMOLED de 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 388 ppi, rată de refresh maximă de 165Hz, LTPO cu rată variabilă de la 1 la 120 Hz, luminozitate maximă 1600 niți cu până la 2500 niți în peak
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 3 pe 4nm, Octa-core cu 1 x 3.3GHz pe Cortex-X4 + 5 x 3.2GHz pe Cortex-A720 + 2 x 2.3GHz pe Cortex-A520
Memorie12 / 16 / 24 GB LPDDR5X
256 GB / 512 GB / 1 TB UFS 4.0
GPUAdreno 750
Sistem de operareAndroid 14 cu ROG UI
Conectivitatedual SIM 5G (2 x nanoSIM), Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS, GNSS, GLONASS, Galileo, Beidou, QZSS și NavIC, jack audio de 3.5 mm și 2 x USB Type-C
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide cu senzor Sony IMX890, 1/1.56 inch, f/1.9, OIS cu Hybrid Gimbal Stabilizier 3.0, PDAF
- 32 Megapixeli Telephoto zoom optic 3X, 4in1 pixel binning 1.4μm (poze de 8 MP), f/2.4, OIS, PDAF
- 13 Megapixeli Ultrawide (120°), f/2.2

Filmează 8K cu 24 fps, 4K cu 30/60/120 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, 4in1 pixel binning 1.4μm (poze de 8 MP), wide la 90°, f/2.0

Filmează Full HD cu 30 fps
Baterie5500 mAh, încărcare pe fir cu maxim 65W, încărcare wireless Qi cu maxim 15W
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP68, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo, butoane capacitive AirTrigger
Greutate225 grame
Dimensiuni163.8 x 76.8 x 8.9 mm

Dacă de obicei la întâiul contact cu un gadget formulez un articol de tip „Primele impresii”, de data asta am adăugat și partea de „Unboxing”, fiindcă acest proces este cu adevărat special la ASUS ROG Phone 8 Pro.

Am primit o unitate de preproducție, cel mai probabil. Pachetul care a ajuns la mine este însă extrem de apropiat de cel pregătit pentru retail, din cutie lipsind doar ceva pliante, ca ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și poate informații de reglementare. Am găsit, în schimb, o husă de protecție din plastic rigid negru, încărcător rapid la 65W pe USB-C, cablu cu port USB-C la ambele capete, agrafă pentru acces la slotul sim, accesoriu AeroActive Cooler X și o husă pentru acesta:

Spuneam că procesul de unboxing este special și trebuie să detaliez aici. Cutia, în primul rând, are o formă de hexagon, în secțiune. Capacul este ținut la locul său prin magnet și se desface cumva din trei laturi ale hexagonului. Înăuntru, observi inițial telefonul, pentru ca în locașuri separate să fie celelalte accesorii. Într-o cutie distinctă de jos, ce iese la iveală ca un sertar, avem husa și agrafa, pentru ca sus, cumva în capac, să găsim coolerul activ, husa, încărcătorul și cablul.

Dar nu asta este partea ce impresionează, cât ceea ce urmează după ce inițializarea telefonului. După ce ai parcurs pașii ce presupun ajungerea în interfața Android 14, intens modificată prin ROG UI, poți deschide aplicația Armoury Crate, iar prima dată când faci asta ești invitat la un proces de inițiere, să-i zic așa.

Sunt mai jos câteva capturi de ecran din acest proces, precum și poze cu locurile unde trebuie să atingi sau să așezi telefonul pe cutie. Acolo sunt anumite tag-uri NFC ce activează noi pași și etape în procesul dedicat experienței de unboxing.

Galerie cu capturi de ecran și poze din procesul de inițializare din aplicația Armoury Crate de pe ASUS ROG Phone 8 Pro:

După ce sincer am fost încântat de toată această experiență, am început să descopăr un cu totul nou ASUS ROG Phone. Abordarea designului este alta față de ceea ce a fost până acum. ROG Phone 8 se detașează complet de toți predecesorii și vine acum sub forma unui smartphone convențional. Cel puțin ca formă, întrucât nu au fost uitate anumite elemente cu tradiție.

Mă refer la prezența pe spate a matricei AniMe Vision, ce a evoluat în cazul ROG Phone 8 Pro. Nu avem un ecran, dar nici o simplu logo ROG ce se poate doar aprinde. Sunt, în schimb, mai multe LED-uri separate, toate de culoare albă, ce pot forma mai multe tipuri de reprezentări grafice:

Activarea / dezactivarea AniMe Vision se face rapid, este o iconiță dedicată în meniul cu setari rapide.

Aș vrea să rămânem la partea spate, ce este acoperită cu o sticlă finisată într-un mod unic. Nu am mai întâlnit până acum așa textură. Este cumva sablată, dar fină și în același timp foarte puțin rugoasă. Mai tot spatele sclipește, dar sunt câteva detalii finisate diferit, ce par lucioase, dar care în realitate sunt cumva cauciucate (linia pe diagonală, inscripții „Republic Of Gamers” și „Dare to win” etc). Este o abordare unică și extrem de plăcută la atingere.

Dacă folosești husa din plastic rigid, nu acoperi prea mult din telefon. Nici măcar pe laterale nu se întinde prea tare, ba chiar un colț este abia puțin protejat. În plus, nici cel mai bun grip nu-ți asigură, așa că personal nu-i prea văd rostul acestei carcase ce lasă mai mult dezgolit telefonul.

Modulul cu cei trei senzori foto de pe spate iese ceva în relief, dar nu ocupă o suprafață prea mare. Are o formă ce se potrivește cu caracterul de gaming, însă nu mi se pare intruziv.

ASUS ROG Phone 8 Pro are o grosime de 8.9 mm, dar se simte ceva mai subțire de atât. Este foarte solid construit, rigid și chiar robust aș aprecia. Dar, așa cum am spus, se prezintă destul de compact și nici greutatea de peste 220 grame nu aș spune că se simte de atât.

Șasiul din aliaj metalic este cel de-a lungul căruia sunt dispuse multiple elemente de conectivitate. Jos este aglomerație mare, cu portul USB-C principal, cu jack audio de 3.5 mm, cu difuzor și microfon principale , dar și cu slotul de cartele sim. Pe stânga este cel de-al doilea port USB-C, sus un microfon secundar, pentru ca pe dreapta să fie din nou prezente mai multe elemente: butoanele pentru reglarea volumului, cel Power, dar și două AirTriggers – butoane capacitive.

Să nu uit de senzorul de amprentă de sub ecran, ce are o poziționare corectă, nu foarte jos. Este ușor de atins și te lasă să ai un grip bun când îl folosești.

Tot ca design, nu am cum să nu apreciez un foarte bun raport display / corp. ASUS anunță pentru ROG Phone 8 Pro un raport de 94%, ceea ce mi se pare totuși cam mult, dar nu se știe… Cert este că marginea de sus are undeva la 1.65 mm, iar cele laterale în jur de 1.67 mm. Din nou, cifre furnizate de ASUS.

Marginea de sub ecran este o idee mai lată, dar oricum este dintre cele mai înguste din ce am mai testat, inclusiv din zona flagship.

O altă caracteristică ce merită apreciată la ASUS ROG Phone 8 Pro este certificarea IP68. Cu atâtea porturi fizice prezente pe telefon mi se pare o realizare demnă de laudă.

Din păcate, nu am voie să furnizez mai multe detalii acum, abia după data de 16 ianuarie 2024 pot fi publicate impresii amănunțite, teste, aprecieri la nivel de dispaly și sunet, materiale foto și video realizate cu ansamblul de camere, autonomie, viteză de încărcare și așa mai departe. Pe scurt, după jumătatea lunii ianuarie voi putea reveni cu un review complet al acestui smartphone de gaming complet regândit. Oricum, aș spune că dacă vi se pare interesant de acum, merită să așteptați să vedeți cam tot ce este în stare…

Mai intervine însă și problema prețului. ASUS ROG Phone 8 Pro este disponibil deja la precomandă în shop-ul online ASUS România la prețul de plecare de 5.999 lei pentru versiunea cu 16 + 512 GB, în culoarea Phantom Black, adică precum cea pe care am prezentat-o aici. Varianta de top, cu 24 GB de RAM și 1 TB memorie internă costă 7.499 lei.

Un ROG Phone 8, deci nu Pro, cu 12 + 256 GB pleacă de la 5.499 lei.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.