CES 2024: MSI introduce plăci de bază și carcasă cu vedere „Zero-Cable”, monitor QD-OLED curbat de 49 inch, mesh Wi-Fi 7 și periferice noi

10/01/2024

CES este cel mai important eveniment dedicat tehnologiei din fiecare an, iar ediția din 2024 nu face excepție. MSI este prezent cu o sumedenie de noutăți, printre care și consola Claw. Aici însă abordăm alte produse, din categroii diferite.

Primele despre care vorbim sunt componente precum plăci de bază și carcase ce permit montaj prin care niciun cablu să nu fie vizibil, conectarea fiind făcută exclusiv pe partea spate. Denumite sugestiv „Project Zero”, aceste produse de tip back-connect permit relocarea conectorilor de alimentare, CPU, ventilator, SATA și a altor conectori în partea din spate a plăcii de bază și a carcasei.

Din categoria Project Zero fac parte plăcile de bază MSI Z790 PROJECT ZERO, B760M PROJECT ZERO și B650M PROJECT ZERO, precum și carcasele MEG MAESTRO 700L PZ, seria MAG PANO 100 PZ și seria MAG PANO M100 PZ.

Aparte de seriile Project Zero, MSI a introdus în segmentul de componente și:

  • Ventilatorul exclusiv cu bloc de conectare magnetic MPG EZ120 ARGB care eficientizează viteza ventilatoarelor și controlul ARGB prin conectarea unui cablu unic cu 7 pini la antetul JAF1 de pe plăcile de bază MSI Z790 MAX;
  • Sistemul de răcire cu lichid MAG CORELIQUID I Series, care prezintă ventilatoare ARGB Gen 2 și un bloc de răcire cu efect de oglindă infinită;
  • Sursa de alimentare MAG A1250GL/A1000GL PCIE5, PCIe 5.1, pregătită pentru ATX 3.1, care suportă până la 3 GPU-uri și 2 punți de putere pentru compatibilitate totală cu cele mai recente plăci grafice NVIDIA.

MSI mai prezintă trei desktop-uri de gaming cu inteligență artificială: MPG Trident AS 14, MAG Infinite S3 14 și MAG Codex 6 14.

Toate sunt echipate cu procesoare Intel Core din a 14-a generație și GPU NVIDIA GeForce RTX 4070. Funcția de răcire Frozr AI Cooling folosește algoritmi avansați pentru monitorizarea dinamică a temperaturii și asigură reacții rapide la schimbări, suprimând vârfurile și garantând o performanță optimă. Totodată, AI ENGINE detectează automat aplicația activă, optimizând setările de performanță, efectele de iluminare RGB, sunetul și culoarea ecranului.

Soluțiile compacte MSI sunt completate de acum cu Mini PC-ul desktop din seria MSI Cubi 6, ce vine cu cele mai recente procesoare Intel Raptor Lake-U, memorie DDR5 dual-channel și care suportă tehnologia vPro pentru a asigura securitatea datelor confidențiale.

Segmentul de monitoare MSI cuprinde de azi și modelul QD-OLED MSI MPG 491CQP, premiat pentru inovație la CES 2024. Acesta este primul monitor de gaming QD-OLED de 49 de inch de la MSI, cu un raport de aspect 32:9, rezoluție 5120 x 1440 pixeli (DQHD) și curbură 1800R.

Monitorul îmbină un panou OLED cu tehnologia Quantum Dot, oferind certificare VESA DisplayHDR True Black 400. Timpul de răspuns GtG este de 0,03ms, iar rata de refresh de 144Hz.

În zona de rețelistică MSI plusează prin sistemul mesh WiFi 7 din seria Roamii. Noul sistem vine cu benzi de frecvență ultra largi de 320 MHz, 4K-QAM, Multi-RU și MLO (Multi-Link Operation) pentru a oferi viteze de 4.8 ori mai rapide și latență minimă.

Seria Roamii aduce backhaul inteligent care permite nodurilor să comunice între ele prin MLO wireless și conectivitate prin cablu de până la 10 Gbps, oferind viteze agregate de până la 21 Gbps. Funcția MSI FortiSecu oferă atât o rețea IoT izolată care blochează conexiunile malițioase, cât și protecție automată pentru toate dispozitivele conectate.

Nu în ultimul rând, MSI introduce o nouă serie Gear! Aici apre noua generație de tastaturi STRIKE, mouse-uri VERSA și controllere FORCE.

Tastatura wireless STRIKE, cu cele mai sensibile switch-uri MSI SONIC din lume, promite viteze de tastare fără precedent. Mouse-ul wireless VERSA este propune 13 butoane personalizabile, o definiție de 26.000 DPI și comutatoare optice. Controlerul wireless FORCE, compatibil cu Xbox, integrează senzori cu efect Hall, stick-uri interschimbabile pentru degetul mare și butoane spate personalizabile.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.