Între Uniunea Europeană şi Microsoft este o „luptă” de peste 10 ani, un „război” pe care Microsoft nu-l poate câştiga.
În 2009, UE şi Microsoft au ajuns la o înţelegere, o înţelegere prin care Microsoft avea să ofere utilizatorilor opţiunea de a-şi alege browser-ul. În acel an, se pare că Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că Microsoft abuzează de poziţia sa de lider de piaţă „obligându-şi” clienţii să folosească browser-ul Internet Explorer. Am pus între ghilimele cuvântul „obligare”, deoarece după instalarea sistemului de operare Windows, aveai posibilitatea să-ţi instalezi alt browser, dacă voiai.
Însă, Uniunea Europeană a spus că acest lucru nu este de ajuns. A spus că Microsoft, imediat după instalarea Windows-ului, trebuie să deschidă o fereastră prin care să-i ofere utilizatorului opţiunea de a-şi instala ce browser doreşte. Amenda vine în urma unei analize a Uniunii Europene, care a stabilit că în intervalul mai 2011 – iulie 2012, Microsoft nu a respectat înţelegerea. Compania şi-a asumat răspunderea şi a declarat că totul s-a întâmplat în urma unei defecţiuni tehnice.
În urma acelei întâmplări, Microsoft este amendată astăzi cu 561 milioane de euro. După părerea mea, o decizie absolut stupidă, penibilă şi abuzivă. Din păcate, nici compania Microsoft nu a ştiut să-şi susţină poziţia şi a acceptat acea înţelegere în 2009. S-a stabilit atunci ca acea metodă să fie implementată începând cu 2010 şi obligatorie până în 2014.
De asemenea, oficialii UE au dat de înţeles că această amendă vine ca o avertizare pentru alte companii.
Părerea mea? În principal este că Microsoft şi-o merită, deoarece a fost de acord cu această înţelegere. Acceptând acei termeni, Microsoft a arătat că este o companie slabă şi că poate fi uşor „luată peste picior”. A dat voie Uniunii Europene să vină în casa lor şi să le spună să le impună cum să-şi facă treaba.
Vedeţi de ce trebuie să ştii cum să te impui? Ştiţi cum ar fi reacţionat Apple în acest caz (condusă de Steve Jobs, desigur)? Le-ar fi spus simplu: „Nu vă convine, atunci v-am pupat, pa!”. Şi da, chiar i-aş fi crezut în stare să se retragă din ţările membre UE. De ce cred asta? Deoarece Apple a dovedit că este o companie puternică şi că ştie cum să se impună. A dovedit-o când a lansat iTunes – modul în care a impus întregii industrii muzicale anumiţi termeni (lucru pe care nimeni nu-l reuşise şi nu se credea posibil la acea vreme), a dovedit-o când a lansat iPhone-ul – ştim foarte bine câte lucruri ne-a impus şi câte lucruri încă ne impune. Mai sunt multe decizii pe care Apple le-a luat, decizii care denotă caracterul puternic al companiei.
În plus, eu nu văd ca Uniunea Europeană să impună companiei Google să te lase să alegi ce motor de căutare vrei să foloseşti când instalezi browser-ul Chrome. Sau, să impună chiar companiei Apple să-ţi ofere posibilitatea de a-ţi alege alt browser – după cum bine ştiţi, pe dispozitivele Apple, deşi poţi instala alte browsere, nu le poţi seta implicit (default).
Rămâne de văzut cum o să evolueze această dispută, însă după cum am spus, Microsoft a greşit deoarece a acceptat acea înţelegere. Desigur, este frumos ca Windows-ul să-ţi ofere posibilitatea să alegi ce browser vrei, dar cu siguranţă nu trebuie să fie obligatoriu.
Voi ce părere aveţi despre acestă dispută?