Opinie

Aparent, am putea spune pe baza a ce s-a întâmplat până acum că avem un mare câștigător al licitațiilor desfășurate pentru școlile românești în plină pandemie de Covid-19.

Marele câștigător = Vonino.

De ceva timp, Vonino a intrat în umbră pe piaţa tabletelor din România, compania axându-se pe modele ieftine şi foarte ieftine care de cele mai multe ori oferă o experienţă de utilizare modestă (mediocră în cel mai bun caz).

Strategia companiei nu s-a schimbat între timp, pe site-ul oficial preţurile tabletelor variază între 199 lei şi 529 lei, cu o excepţie. Ei bine acea excepţie face toţi banii, este excepţia care poate transforma Vonino în cel mai mare furnizor de tablete din România în 2020.

Excepţia se numeşte Vonino iMart Pro, un model de 1999 lei despre care am mai discutat într-un articol anterior. Din ce îmi dau seama este un Teclast P20HD uşor modificat, un model care poate fi achiziţionat din China pe la 120 – 130 dolari (500 – 550 lei).

Ce este special la această tabletă ?

În acest moment pare a fi singura opţiune ce respectă cerinţele minime la capitolul “Specificaţii tehnice” din caietele de sarcini ale diverselor licitaţii făcute de guvern şi administraţiile locale.

  • ştim deja de cele 83.000 de tablete ce urmează a fi livrate în Bucureşti şi alte 14 judeţe în colaborare cu Orange;
  • la licitaţia iniţiată de guvern pentru restul de aproximativ 167.000 de tablete, pentru aproximativ 108.000 doar Vodafone a depus o ofertă, însă nu ştim încă în colaborare cu cine. Dacă nu are vreo tabletă sub brand propriu, cel mai probabil oferta este realizată în colaborare tot cu Vonino;
  • la Sectorul 1 se pare că cele aproximativ 50.000 de tablete (aici sunt ceva probleme, aflaţii detalii aici) tot Vonino iMart Pro + internet pe 2 ani de la Orange sunt;
  • la Sectorul 5 vorbim de o licitaţie de vreo 33.000 de tablete unde sunt şanse mari ca Vonino iMart Pro să fie ales din nou câştigător;
  • administraţiile locale din toată ţară au achiziţionat mii de tablete din surse proprii (au fost alegeri şi e de înţeles) şi sunt şanse foarte mari ca şi în aceste cazuri să avem Vonino câştigător pe ici, pe colo.

Cu siguranţă nu Vonino va câştiga toate licitaţiile, însă este singurul brand care în acest moment are o tabletă care să respecte cerinţele minime ale autorităţilor. Foarte probabil ca Vodafone sau Telekom să vină cu o tabletă sub brand propriu, însă nimic concret până acum. Alţi competitori nu văd: Samsung sau Lenovo nu dau semne că ar fi interesate de proiect, Huawei nu are serviciile Google, deci nu se încadrează, Allview o dă pe televizoare, Evolio a ieşit de ceva timp din piaţă, Utok nu cred că mai există, iHunt este axată mai mult pe telefoane chinezeşti şi cam atât, îmi mai scapă oare ceva ?

Pe o piaţă de aproximativ 250.000 – 300.000 pe an putem spune că Vonino va da lovitura cu zecile de mii de tablete pe care le va livra în perioada următoare, ajungând (cel mai probabil) cel mai mare furnizor de tablete din ţară în 2020.