Detaliile complete și oficiale pentru Ford Puma Gen-E au fost date publicității în decembrie 2024, pentru ca în urmă cu câteva zile să am ocazia de a merge cu EV-ul produs la Craiova. Fără prea multe adăugiri aici, la zona de introducere, haideți să vă spun cum am perceput eu această mașină în care constructorul american își pune mari speranțe. Este și normal, având în vedere succesul uriaș de care încă se bucură Puma în versiunile termice.
Așadar, Ford Puma Gen-E are la bază aceeași platformă pe care o cunoaștem deja destul de bine, eu am testat crossover-ul de nu mai puțin de trei ori, în diferite declinații – mHEV ST-Line X 1.0 EcoBoost 155 CP M6, ST 1.5 EcoBoost 200 CP M6 și 1.0 EcoBoost mHEV 125 CP A7. Bineînțeles că au fost operate modificări de substanță spre a putea trece la un BEV, cea mai importantă ajustare fiind la zona de amplasare a pachetului de baterii. Acesta este așezat sub podeaua mașinii, cea mai mare parte fiind împinsă sub bancheta spate.

Apropo de acumulatori, aceștia sunt de tip Li-NMC (Lithium Nickel Manganese Cobalt oxides) și au o capacitate netă, deci utilizabilă, de 43 kWh. Nu am găsit în prea multe locuri detalii despre capacitatea brută a pachetului de baterii, dar aici apare că ar fi de 53 kWh, ceea ce mi se pare destul de mult. Mă refer la diferența dintre capacitatea brută și cea netă. În fine, până la urmă capacitatea netă este singura care contează cu adevărat în utilizarea cotidiană și mă bucur cumva să văd că Ford a decis să o prezinte strict pe aceasta și să nu promoveze noul Puma Gen-E ca având o baterie de 53 kWh (dacă chiar aceasta ar fi capacitatea brută).
Acum, pe lângă diferențele pe care nu le putem observa tocmai ușor, adică cele ce țin de dedesubturile caroseriei, să zic așa, mai există și cele pe care le remarcăm imediat. Este vorba, în primul rând, de grila față, care este plină, căci nu mai este nevoie de o grilă în fața radiatorului ce se ocupă cu răcirea motorului termic.



Apoi, aș mai spune că a dispărut evacuarea, care însă nu era la vedere mereu nici la variantele termice (fiind ascunsă în cazul anumitor echipări, versiuni).
Odată ce deschizi haionul remarci un portbagaj cu adevărat generos, ce are standard 378 litri, valoare bună în acest segment. Numai că, sub podeaua ce poate fi așezată pe două niveluri, apare Gigabox, care înlocuiește practic Megabox-ul de la variantele termice. Acest Gigabox are un volum de nu mai puțin de 145 litri, ceea ce duce volumul total al portbagajului (fără a rabata spătarul banchetei și până la linia lunetei) la 523 litri, de departe cel mai mare din segment și chiar peste ceea ce oferă modele din clasa superioară.





Dar volumul de încărcare nu se oprește la portbagajul spate, fiindcă Ford Puma Gen-E adaugă și un frunk (front trunk – portbagaj frontal, sub capota față) de 43 de litri. Acest spațiu este acoperit de un capac suplimentar din plastic, iar sub acesta poți depozita cablurile de încărcare, de exemplu, precum și alte nimicuri.
O a treia mare modificare la Puma Gen-E față de versiunile termice constă în consola centrală, ce a primit un cu totul nou design și care oferă un spațiu suplimentar de depozitare.




Levierul cutiei a fost mutat pe coloana de direcție, în locul a ceea ce este în mod tradițional maneta pentru ștergătoarele de parbriz (controalele acesteia sunt acum și ele pe maneta de semnalizare, unde sunt și comenzile pentru lumini – da, aglomerație mare!). Astfel, pe consola centrală este un loc pentru smartphone cu pad de încărcare wireless (standard, încă din echiparea de bază), precum și o altă zonă plană, cu cauciuc, unde mai poți pune alte obiecte, precum și două (chiar trei) suporturi pentru pahare / sticle de până la 1 litru, aș aprecial. Sub această zonă este un alt spațiu de depozitare, destul de voluminos, unde sunt și două porturi USB – unul de tip A, celălalt de tip C.
Alte surse de alimentare mai sunt pentru pasagerii spate – două porturi USB-C și o priză auto de 12V, plus încă o priză de 12V în portbagaj.








Ce mai atrage atenția în interior, este soundbar-ul de pe bord, care se întinde pe deasupra panoului de instrumente, reprezentat de un ecran de 12.8 inch. În cazul versiunii Premium, sistemul de sunet este de la B&O și are în total 10 difuzoare. Ecranul sistemului multimedia este de 12 inch, iar în spatele lui operează SYNC 4, care suportă conexiune Apple CarPlay și Android Auto wireless.
M-aș opri aici cu prezentarea pe care o puteam face și după un contact static cu Ford Puma Gen-E, dar nu înainte de a aminti de cum te simți pe scaunele față, respectiv pe banchetă. În primul rând, toate par a fi aceleași de la versiunile termice, cu o mențiune pentru banchetă, care pare că este poziționată o idee mai sus. Spațiul la cap pe banchetă este așadar un pic mai redus, persoanele de peste 1.8 metri fiind cam la limită.


Pe scaunele față se stă confortabil, dar acestea nu sunt tocmai un etalon din acest punct de vedere. Mai ales dacă ești ceva mai corpolent le vei găsi ceva cam „strânse” pe tine și poate cam tari. Oricum, pentru 90% dintre oameni sunt niște scaune mai mult decât decente.
Ajungem și la cum simți Puma Gen-E din spatele volanului. Ei bine, aici nu aș spune că am remarcat mari deosebiri între cum este reglată suspensia la acest EV față de versiunile termice. Ford și-a dorit probabil să păstreze cât mai nealterat comportamentul dinamic al acestui crossover extrem de agil și de plăcut la condus, iar din partea mea i-a reușit complet.



Ford Puma Gen-E are o ținută de drum sportivă, cu un tren de rulare ce încearcă să păstreze mereu un contact ferm cu suprafața de rulare. Asta poate însemna că în cazul unui asfalt prin care au mai apărut gropi vei simți neregularitățile destul de bine, fără să mi se pară totuși că avem un comportament deranjant. În afară de gropi, celelalte denivelări de asfalt nu deranjează mai deloc, ba din contră simți că ești mereu în control deplin, deși direcția nu pare cel mai strâns legată de roțile față, să zic așa.
Oricum, în ciuda unei greutăți cu circa 200 de kilograme mai mari pentru Puma Gen-E față de variantele termice, ținuta de drum mi se pare în mare parte aceeași. Mie mi-a plăcut mereu cum se conduce, cum simți ca șofer această mașină.

Iar în cazul Puma Gen-E, senzațiile dinamice sunt bine scoase în evidență și de puterea de 123.5 kW / 168 CP, respectiv de cuplul de 290 Nm pe care le generează motorul electric. Accelerația de la 0 la 100 km/h este rezolvată în 8 secunde, iar viteza maximă este limitată electronic la 160 km/h. Reprizele sunt foarte rapide, dar răspunsul la accelerație mi s-a părut mai temperat decât la majoritatea celorlalte EV-uri de putere comparabilă pe care le-am mai condus. Vreau să spun că la o apăsare rapidă la podea a accelerației, Puma Gen-E nu induce un răspuns brutal, ci pleacă mai lin, fără ca asta să însemne că este cumva și mai lent din această cauză. Nicidecum, iar eu apreciez această abordare, care, cel puțin teoretic, ar trebui să aibă grijă, cum s-ar spune, de articulațiile mașinii și de tot ce înseamnă transmiterea puterii de la motorul electric la roți. Inclusiv anvelopele vor mulțumi acestui reglaj, păstrându-se în stare optimă mai mulți kilometri.
Așadar, Puma Gen-E este foarte dinamic, îți place să-l conduci ceva mai alert, are suficiente resurse spre a pune un zâmbet pe fața șoferului cu fiecare accelerație mai hotărâtă, dar cum se împacă asta cu consumul? Sincer, aproape incredibil.
Oficial, consumul mediu conform normelor WLTP este de 13.1 kWh, ceea ce, după testele mele și ale celorlalți colegi care au condus Puma Gen-E cu această ocazie, nu doar că nu este departe de adevăr, dar este chiar ușor mai ridicat față de ce am obținut noi. Eu am prins după primii 100 km rulați (din cam 135 km în total) un consum de doar 10 kWh/100 km.

Este adevărat că traseul a fost de la Poiana Brașov până undeva în apropiere de Ploiești, deci cel mai mult pe coborâre, dar este și un traseu în cea mai mare parte extraurban, adică acolo unde un EV nu este cel mai eficient cu putință. Am mers cu 90, maxim 100 km/h în afara localităților, pentru ca în interiorul acestora să respect limitele impuse. Am fost două persoane în mașină, deci consumul de 10 kWh pot spune că este foarte bun în atare condiții. Ba chiar în localități, acolo unde am folosit destul de intens recuperarea energiei de la decelerare, consumul a fost și de doar 8 – 9 kWh/100 km. Cu adevărat impresionant pentru un astfel de crossover!
Astfel, autonomia medie de circa 347 – 376 km pe care o anunță Ford pentru Puma Gen-E după standardele WLTP nu este deloc departe de adevăr, pentru ca strict în oraș, cu un stil eficient de conducere, să poți trece chiar și de 500 km.

Pe partea de încărcare, Ford Puma Gen-E poate trage curent în regim AC cu maxim 11 kW, nimic ieșit din comun, pentru ca pe DC să poată ajunge la 100 kW, din nou nimic senzațional. Însă, la o capacitate de 43 kWh, mașina se poate încărca în numai circa 23 de minute de la 10% la 80%, un timp foarte bun, mai ales raportat la acea autonomie despre care tocmai am vorbit.
În final, cum pot sumariza tot ce am descoperit eu după acest prim test (scurt) cu Puma Gen-E? Ei bine, nu prea văd de ce nu ar avea succes acest EV, având multe avantaje de partea sa – portbagaj (total) uriaș, ținută de drum dinamică și foarte plăcută, eficiență aproape incredibilă, ceea ce generează o autonomie mai mult decât decentă, și un preț bun, mai ales raportat la dotările pe care le primești.
Și uite că trebuie să vorbim și despre prețuri și dotări înainte de a încheia complet acest articol. Prețul de pornire pentru Ford Puma Gen-E, valabil la această dată și cu toate bonusurile incluse (cele de la Ford + Rabla Plus în valoare de 7.400 EUR), este de 20.500 EUR. Nu pare cel mai mic cu putință, dar mașina vine din standard cu jante din aliaj pe 17 inch, sistem One Pedal Drive, sistem Propulsion Sound (emite un sunet plăcut prin difuzoare la accelerările mai puternice), panou de bord cu ecran de 12.3 inch, sistem multimedia SYNC 4 cu touchscreen de 12 inch și conectivitate wireless Apple CarPlay și Android Auto, aer condiționat automat, planșă de bord cu inserții din piele artificială, iluminare ambientală, Gigabox, frână electrică de parcare și încărcare wireless pentru smartphone, dintre cele mai importante.

Pentru 2.200 EUR în plus, adică cu plecare de la 22.700 EUR, poți alege echiparea superioară și ultima din gamă, anume cea Premium. Aceasta adaugă jante aliaj pe 18 inch, tapițerie scaune Neo Suede / Sensico, sistem audio premium B&O cu 10 difuzoare, oglinzi pliabile electric cu logo-ul Puma proiectat sub formă luminoasă pe asfalt, haion cu acționare electrică, sistem keyless entry and start și faruri Matrix LED cu Glare Free.
Acum, vă las și pe voi să apreciați cât e bine este poziționat ca preț Ford Puma Gen-E, secțiunea de comentarii vă este deschisă.