Filme

Încep acest articol prin a vă mulţumi (din nou) pentru succesul pe care îl au materialele din categoria „am văzut”, ultimul scris pe 5 februarie având deja peste 25.000 de vizualizări. Mă bucur nespus că vă plac.

În cele ce urmează voi scrie câteva cuvinte tip opinie despre alte două filme pe care le-am văzut în ultimele zile, Killers of the Flower Moon (2023) şi The Marvels (2023).

Killers of the Flower Moon;

Am vrut de foarte mult timp să mă uit la acest film, însă deşi în mintea mea ştiam sau cel puţin speram că va fi bun, când mă uitam la cele 3 ore şi 26 de minute mă înmuiam imediat. Nominalizarea la Oscar la categoria „Cel mai bun film” mi-a dat aripi şi am zis că trebuie să îmi fac timp pentru Killers of the Flower Moon, mai ales că acesta a fost primul film al lui Martin Scorsese de la The Irishman din 2019.

Şi da, Killers of the Flower Moon este un film bun spre foarte bun, cu o poveste fascinantă în spate, una bazată pe fapte reale descrise în cartea Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI scrisă de David Grann.

Se pare că în perioada anilor 1920 membrii Naţiunii Osage erau printre cei mai bogaţi oameni din lume, asta pentru că în zona lor, Oklahoma, a fost descoperit aur negru aka petrol. Bogăţia din aceşti ani a atras antipatia albilor, astfel că în perioada 1921 – 1925 foarte mulţi membrii Osage au fost ucişi, cel puţin 60 dintre cazuri fiind confirmate la nivel oficial.

Filmul urmăreşte povestea acestor crime, însă partea fascinantă este modalitatea în care Martin Scorsese reuşeşte să transmită povestea. Pentru un plus de realism, parte din lungmetraj a fost filmat chiar în zona unde au avut loc crimele, unele clădiri din film fiind originale din perioada respectivă.

Killers of the Flower Moon este un film tip lecţie de viaţă, unul care ne arată de ce este capabil omul pentru bani, un exemplu grăitor despre cel mai periculos animal ce trăieşte pe această planetă.

Leonardo DiCaprio este în stilul său inconfundabil, la fel şi Robert De Niro, însă cel mai mult am fost impresionat de Lily Gladstone. Personal recunosc că nu am auzit de ea până la Killers of the Flower Moon, însă în acest film cred că face rolul vieţii sale. Impecabilă, tot timpul i-am trăit emoţiile.

Trebuie să recunosc şi că filmul mi s-a părut destul de lung şi greoi pe alocuri, existând chiar şi câteva momente moarte (tocmai de aceea zic că putea fi mai scurt). Nu cred că Killers of the Flower Moon este pentru oricine, îţi trebuie multă răbdare pentru el.

Ştiu că mai toţi criticii au lăudat filmul, însă aşa cum spunea Lucian (un cititor fidel) într-un articol anterior, orice poveste bună poate fi ecranizată la un nivel calitativ ridicat (mai ales când regizorul este Martin Scorsese).

Dacă merită să câştige Oscarul la categoria „Cel mai bun film”, personal zic că nu, Oppenheimer mi s-a părut mai bun.

🟢NOTA: 8.5 din 10.🟢

The Marvels;

Trecem de la un film serios, la un altul la care cred că eu am fost supereroul (că am rezistat). Dacă în trecut cei de la Marvels făceau filme cu supereroi decente, unele cu poveste în spate, în ultima perioadă parcă s-au prostit de tot, lansează doar maculatură.

The Marvels este disponibil de câteva zile pe Disney+ şi cum am un istoric bogat cu filmele Marvels, am zis că nu merită ratat. Dar ce a urmat este greu de descris în cuvinte.

Cu tehnologie şi efecte speciale din belşug (unele de foarte bună calitate de altfel), The Marvels n-are nici cap, nici picioare, n-are nimic. Personal nu am înţeles mare lucru din ce s-a întâmplat, apar noi eroine care nu prea ştiau de ce se află în film, Captain Marvel pare puţin ieşită din context, aproape că ştie ce are de făcut, tipa rea face rău cu o juma’ de brăţară, deşi se spune la început că pentru a avea puterea completă are nevoie şi de cealaltă jumătate de brăţară, deci este un haos aproape total.

Scenariul pare scris de un copil de 10 – 12, însă realitatea este alta. The Marvels este un film făcut pe repede înainte doar pentru a scoate bani de la fraieri. Ce mă bucur este că aceşti fraieri nu sunt chiar atât de fraieri şi au totuşi un minim de respect de sine. Cu un buget de aproximativ 270 de milioane de dolari, The Marvels a avut încasări globale de 206 milioane de dolari, so „in your face, douchebags !”.

Acest film merită strict pentru efectele speciale, atât. În rest este o jignire la adresa fanilor Marvel.

🔴NOTA: 3.5 din 10.🔴

Am creat pe site tag-ul „am văzut”, unul în care puteţi găsi toate articolele mele tip opinie despre filme.