În primăvara acestui an DIGI ne-a informat că a ajuns la un acord cu compania elenă OTE pentru achiziţia Telekom Romania Mobile. În prezent tranzacţia este transmisă spre analiză la Consiliul Concurenţei, iar un răspuns ar trebui să vină până la finalul acestui an (sau cel puţin aşa au promis cei de la Consiliul Concurenţei).
Între timp, Telekom Romania Mobile a primit o vizită din partea ANAF, autoritate ce a verificat raportarea operatorului telecom pentru anii fiscali 2017 – 2021. Se pare că în acest interval de timp ar fi existat anumite erori de calcul privind TVA şi impozitul pe profit, astfel că ANAF solicită acum suma de 33.5 milioane de euro, una ce ulterior ar putea fi suplimentată din cauza penalităţilor, dobânzilor şi suprataxelor.
Informaţia a fost transmisă oficial de grupul elen OTE pe bursa din Atena:
“OTE anunţă că, în contextul auditului fiscal al filialei sale deţinute integral, Telekom Romania Mobile, pentru anii fiscali 2017-2021, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a impus obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 33,5 milioane de euro (principal), aferente unor presupuse erori de calcul privind TVA şi impozitul pe profit, sumă care va fi majorată ulterior cu penalităţi, dobânzi şi suprataxe.
TKRM intenţionează să facă uz de prevederile Ordonanţei 107/2024 a României, care prevede scutirea de penalităţi, dobânzi şi suprataxe în cazul în care suma principală este achitată. Simultan, TKRM va depune o cerere de anulare a constatărilor auditului fiscal în faţa instanţelor competente, în conformitate cu legislaţia aplicabilă.
Aceste sume se referă la ani fiscali anteriori şi nu au impact asupra performanţei organice a Grupului.”.
În teorie OTE nu vrea să plătească nimic şi apelează atât la instanţe, cât şi la Ordonanţa 107/2024. Rămâne de văzut ce se va întâmplă, mai ales că cele 33.5 milioane de euro nu sunt deloc o sumă de neglijat.