Retelistica

Autoritatea Națională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a lansat în consultare publică un proiect de lege gândit să îmbunătăţească sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă.

În cadrul acestui proiect se arată că ANCOM vrea ca toţi operatorii telecom din România să îi transmită de două ori pe an o listă cu toate echipamentele conectate la reţelele mobile (modemuri, telefoane, tablete etc.) şi să ofere pentru acestea primele 8 cifre din codurile unice de identificare (IMEI).

„În ceea ce priveşte transmiterea listei cu terminalele din reţea şi a unor capabilităţi ale acestora care pot ajuta la o localizare cât mai bună, se consideră că aceste informaţii sunt necesare pentru a se putea observa dinamica tranziţiei de la terminale cu capabilităţi de localizare limitate la terminale inteligente cu funcţionalităţi avansate de localizare atât la nivelul reţelei cât şi al terminalului, în contextul închiderii reţelelor 3G şi, ulterior, a reţelelor 2G complementar cu dezvoltarea reţelelor 4G şi 5G.

Astfel, furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile vor avea obligaţia de a transmite de două ori pe an, la adresa de poştă electronică comunicatii.112@ancom.ro, o listă cu terminalele conectate la reţea în decursul a două zile, una din perioada septembrie-martie, iar cealaltă din perioada martie-septembrie şi la cel puţin cinci luni distanţă, precizând denumirea producătorului, denumirea terminalului şi denumirea sistemului de operare al terminalului, precum şi fiecare capabilitate a terminalelor, informaţii care pot ajuta la o 3 localizare cât mai exactă, astfel încât echipajele de intervenţie ale serviciilor de urgenţă să ajungă cât mai repede la apelant.

În acest scop a fost preluată în proiectul de decizie definiţia Type Allocation Code (TAC1) în conformitate cu documentele GSM Association (GSMA). TAC face parte din codul IMEI (International Mobile Equipment Identity) al terminalelor care identifică fiecare echipament în mod unic în toate reţelele publice de comunicaţii electronice mobile. Având în vedere şi data intrării în vigoare a prezentei reglementări, prima raportare pentru anul în curs se va realiza până la data de 30 septembrie 2024”, transmite ANCOM.

Prin aceasta informare periodică, ANCOM susţine că va îmbunătăţi substanţial localizarea apelurilor de urgenţă 112.

Via: zf.ro