gAuto

Săptămâna trecută ASF a propus un proiect pentru plafonarea tarifelor RCA, unul care prevedea (printre altele) ca plafonarea preţurilor poliţelor RCA să fie făcută la valoarea practicată de fiecare asigurator la 1 martie 2022 (sau 1 martie 2023 daca tariful practicat la această dată era mai mic).

Aceasta propunere a fost vehement contestată de firmele de asigurare, deoarece cele două variante de preţ au fost gândite şi calculate pe structuri diferite şi nu pot fi comparate. Proiectul a fost retras între timp, însă în cursul zilei de astăzi ASF a revenit cu o nouă propunere.

De data aceasta se doreşte plafonarea preţurilor poliţelor RCA la valoarea practicată la 28 februarie 2023, perioadă mult mai realistă şi mai apropiată de zilele noastre. Restul punctelor din proiectul iniţial rămân la fel:

🔵Plafonarea va fi implementată 6 luni de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern;

🔵Comisioanele brokerilor se limitează la maximum 8% din prima brută încasată;

🔵Se plafonează costul cu înlocuirea maşinii avariate (la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România).

Este foarte probabil ca această nouă propunere să treacă sub această formă, mai ales că ASF are şi acordul Consiliului Concurenţei.

Sursa: hotnews.ro