ASUS și-a actualizat oferta de laptopuri de gaming cu specificații de top, iar ROG Zephyrus M16 este un exponent important. A fost anunțat în această lună și impresionează prin raportul ecran / corp ce în opinia ASUS ar fi de 945, dar și prin faptul că aduce un ecran de 16 inci în corpul unui notebook de 15 inci.

Carcasa este fabricată din aliaj de aluminiu și magneziu, are peste 8279 perforații și au încercat să-l îmbrace într-un material ce nu atrage amprentele în ritm alert.  Dispune de balamaua Ergolift ce permite o admisie mai bună a aerului, aduce și rotirea la 180 grade.

Am structurat câteva din specificațiile sale cheie:

  • display IPS de 16 inci cu rezoluție 2560 x 1600 pixeli, timp de răspuns de 165Hz, timp de răspuns de 5ms, acoperire 100% pentru spectrul de culoare DCI-P3, Dolby Vision și validare Pantone;
  • procesor până la Intel Core i9-11900Hz la maxim 4.9GHz, până la placă grafică NVIDIA GeForce RTX 3070, până la 48 GB memorie RAM de tip DDR4 la 3200MHz, până la SSD-uri PCIe Gen4 de 2 TB;
  • Windows 10 Pro;
  • conectivitate asigurată de Wi-Fi 6 de tip 2×2, bluetooth 5.2, Thunderbolt 4 cu suport DP 1.4 și PD 3.0, USB 3.2 Type-C cu suport DP 1.4 și PD 3.0t, 1 x USB 3.2 Gen 2 și 1 x USB 3.2 Gen 1, slot pentru cardurile microSD, HDMI 2.0b, jack combo de 3.5 mm, RJ-45 și Kensington Lock;
  • tastatură tip stealth cu iluminare RGB, cursă taste de 1.7mm și tehnologie overstroke, senzor de amprentă pe butonul de pornire, sunet asigurat de 6 boxe cu woofere duale cu anularea forței și amplificator inteligent, Dolby Atmos și certificare Hi-Res, rețea de microfoane 3D cu AI Noise Cancellation de tip two-way, cameră web ce filmează la 720p cu 30 fps;
  • baterie de 90Wh cu Fast Charge, 1.9 kg și dimensiuni de 355 x 243.15 x 19.9 mm.

Ce înseamnă Fast Charge pe un notebook de gaming?

Încărcarea bateriei de 90Wh s-ar realizat de la 0 – 50% în 30 de minute, iar autonomia ar ajunge până la 10 ore de redare video. Legat de încărcare, se alimentează pe USB Type-C (poți încărca cu charger-ul de la telefon sau chiar și cu o baterie externă).

Ce tehnologii a implementat ASUS pe partea de răcire pe ROG Zephyrus M16?

ROG Intelligent Cooling promite acustică silențioasă și temperaturi reduse, deși vorbim de o carcasă suplă și ușoară. Au folosit un compus exotic de metal lichid termic ce este aplicat cu un proces brevetat de către ROG, reduce temperaturi cu până la 10 grade Celsius față de o pastă termică convențională. Sunt șase conduce ce transferă căldura de la CPU și GPU spre radiatoarele de pe laturi unde căldura este eliberată cu ventilatoarele duale Arc Flow ce au 84 de pale (se opresc automat la temperaturi sub 50 grade Celsius). Sunt mai multe moduri de răcire (Silent, Performance și Turbo, așa cum ASUS ne-a obișnuit pe laptopurile sale de gaming prin suita Armoury Crate).

Presupun că sunt o sumă de posibilități de customizare pe partea de procesor, memorie RAM, placă grafică și stocare. Nu am găsit detalii legate de prețul la care urmează a fi comercializat în țara noastră și bănuiesc că-l vom găsi pe rafturile magazinelor din această vară.

Categorii: asusnotebook

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.