Mulți participanți la trafic încă nu fac distincția între anvelopele pentru toate sezoanele (All Season) și cele de iarnă. Adevărul este că, din punct de vedere al performanțelor și al posibilităților de alegere, anvelopele All Season reprezintă în prezent o alternativă foarte importantă nu numai la anvelopele convenționale, ci și la cele de iarnă.

Anvelope cu certificare de iarnă: anvelope All Season și anvelope de iarnă

Pentru a simplifica lucrurile și pentru a clarifica termenii, trebuie menționat faptul că atât anvelopele de iarnă, cât și cele pentru toate anotimpurile (All Season) sunt certificate pentru iarnă. Această certificare este marcajul 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake), reprezentat de un munte cu trei vârfuri și un fulg de zăpadă în interior. Acesta poate fi găsit atât pe peretele lateral al anvelopei, cât și pe eticheta anvelopei.

Acest marcaj este însoțit de obicei de acronimul M+S (Mud+Snow).

Ce înseamnă această certificare de iarnă?

Aceasta înseamnă că anvelopele care îl poartă au trecut testele standardizate în ceea ce privește siguranța și mobilitatea pe zăpadă. În acest sens, diferența dintre o anvelopă pentru toate sezoanele și o anvelopă de iarnă constă în faptul că aceasta din urmă este proiectată și testată pentru a oferi performanțe mai bune pe drumurile foarte înzăpezite. Cu toate acestea, acest lucru necesită utilizarea unor modele și compuși în construcția lor care să descurajeze utilizarea lor la sfârșitul sezonului de iarnă. Cu alte cuvinte, anvelopele de iarnă trebuie schimbate primăvara cu anvelope de vară. Nu e și cazul anvelopelor All Season… 

În general, anvelopele All Season sunt recomandate de toți producătorii, inclusiv Michelin, pentru șoferii care doresc să fie pregătiți să facă față oricăror condiții meteorologice nefavorabile, fie că este vorba de schimbări de temperatură, vreme umedă sau zăpadă. Acestea sunt anvelope care combină caracteristicile anvelopelor de vară și de iarnă. Există anvelope All Season pentru toate tipurile de vehicule, de la autoturisme clasice, SUV-uri, 4×4 și chiar furgonete.

Pe de altă parte, anvelopele de iarnă sunt recomandate șoferilor care își folosesc autovehiculele în zone în care iarna este aspră, cu zăpadă și gheață mai degrabă frecvente decât ocazionale și cu temperaturi foarte scăzute. De exemplu, acestea sunt ideale dacă folosiți frecvent drumuri pe care nu trec plugurile de zăpadă sau dacă trebuie să faceți față unor pante abrupte pe drumuri înghețate sau înzăpezite.

Iată care sunt principalele avantaje ale anvelopelor All Season, comparativ cu cele de vară.

  1. Performanță bună la temperaturi exterioare scăzute

Proiectarea și construcția anvelopelor All Season include compuși de cauciuc specifici care reprezintă cheia pentru a depăși performanțele anvelopelor standard atunci când temperatura exterioară este rece sau foarte rece.

Acești compuși își păstrează cel mai bine proprietățile atunci când temperaturile scad sub 7 grade Celsius, în timp ce, în cazul anvelopelor de vară, cauciucul utilizat se întărește pe măsură ce scad temperaturile, ceea ce le face mai puțin eficiente pe timp de iarnă. Această caracteristică este comună anvelopelor pentru toate sezoanele și celor de iarnă.

  1. Performanțe îmbunătățite de tracțiune și de frânare pe ploaie, zăpadă sau gheață

Ca urmare a acestor compuși, dar mai ales datorită designului special al benzii de rulare, anvelopele All Season Michelin au tendința de a oferi, de asemenea, o tracțiune și o performanță de frânare mai bună pe ploaie, zăpadă sau gheață. Canelurile lor adânci  permit o capacitate maximă de evacuare a apei.

Ocazional, este posibil să găsiți anvelope de vară care au pe etichetă un indice de frânare pe carosabil umed mai mare decât o anvelopă All Season. Dar nu uitați că anvelopa All Season va avea performanțe mai bune pe timp de iarnă; adică, în cazul frânării pe carosabil umed și al temperaturilor exterioare scăzute, aceasta va avea în cele din urmă un avantaj. De asemenea, nu este vorba numai de frânare: în condiții de iarnă, anvelopele All Season oferă o tracțiune și o aderență mai bune.

  1. Nu este nevoie de lanțuri

Cu anvelopele All Season Michelin aveți garantată mobilitatea în timpul sezonului de iarnă, deoarece acestea reprezintă o alternativă perfect legală la anvelopele de iarnă și la lanțuri, atunci când acestea sunt obligatorii. Iar dacă ați fost vreodată nevoit să folosiți lanțuri, veți înțelege că este, de asemenea, o opțiune mult mai sigură: nu trebuie să vă opriți pentru a le monta sau a le scoate, permit un control mai bun al vehiculului, nu au limitarea de viteză pe care o au lanțurile pentru a nu deteriora anvelopele…

  1. Pot fi utilizate pe tot parcursul anului

Și aici intervine principalul avantaj al anvelopelor All Season Michelin față de anvelopele de iarnă: anvelopele All Season, după cum sugerează și numele, pot fi utilizate pe tot parcursul anului, în timp ce anvelopele de iarnă, care se comportă mai bine decât anvelopele All Season pe zăpadă abundentă, dar pierd din performanță atunci când temperaturile cresc, sunt mai bine alternate cu anvelopele de vară la sfârșitul sezonului de iarnă.

Acest articol este susținut de către eMAG și nu a fost redactat de către echipa Gadget.ro. 

Categorii: gauto

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.