Uniunea Europeană are o birocraţie excesivă în foarte multe domenii, iar acest lucru a fost recunoscut de multe ori inclusiv de reprezentanţi de la Bruxelles. Deşi există procese în derulare de reducere a nivelului birocratic, acestea evoluează într-un ritm mult prea lent raportat la nevoile companiilor.
Cel mai nou astfel de exemplu este Meyer Burger, cel mai mare producător de panouri solare din Germania. Compania cu sediul în Thun, Elveţia, a anunţat că începând cu luna martie închide activitatea fabricii sale din Freiberg.
Reprezentanţii Meyer Burger susţin că în Uniunea Europeană nu există măsuri de protecţie adecvate producătorilor europeni, iar concurenţa chineză este pur şi simplu sufocantă. Cu un ultim efort de salvare, Meyer Burger a solicitat în luna ianuarie subvenţii din partea guvernului german, însă nici până la această oră nu a primit răspuns din partea acestuia.
Din păcate nici programul Net-Zero Industry Act (NZIA) de la nivelul Uniunii Europene nu poate ajuta compania, acesta fiind abia aprobat, iar până va deveni funcţional va mai curge multă apă pe Dunăre (din raţiuni birocratice).
Sub toate aceste presiuni, Meyer Burger a luat decizia de a investi mai mult în Statele Unite ale Americii, acolo unde există în derulare diferite măsuri de sprijinire a reindustrializării. Compania elveţiană se aşteaptă să primească credite fiscale în valoare de 1.4 miliarde de euro.
“În plus, faptul că ne concentrăm mai puternic pe afacerile noastre din SUA ne face independenți de deciziile politice din Europa”, a declarat directorul general Gunter Erfurt. Grăitor, aş zice !