BMW Labs gAuto

Dacă mai este cazul să explic la ce se referă Internet of Things (IoT) atunci o fac pe scurt: integrarea tuturor electronicelor inteligente, bineînțeles conectate la internet, într-o rețea comună. BMW Labs este un laborator online pentru serviciile ConnectedDrive, ce oferă deschidere pentru noi aplicaţii în automobil.

În primul rând trebuie precizat că serviciile BMW Labs sunt încă în faza de testare, primele teste fiind realizate în SUA, Anglia, Franţa, Spania, Germania şi Australia, utilizându-se o versiune beta în limba engleză. În al doilea rând, BMW Labs poate fi asociat doar cu clienții care au sau cei care optează pentru sistemul de navigaţie Professional şi serviciile ConnectedDrive cu BMW Online.

Primul pas în integrarea mașinilor BMW în IoT a fost făcut prin platforma IFTTT (If This Then That). Aceasta reprezintă un serviciu web gratuit prin care utilizatorii pot crea proceduri condiţionale cunoscute drept “Reţete”, care le oferă libertatea de a combina “Factorii declanşatori” cu “Acţiunile” asociate. Ei pot selecta momentan din peste 260 de servicii diferite, precum Twitter, Facebook, Google Drive, e-mail sau SMS şi să se conecteze cu dispozitive smart home inteligente cum sunt Hue, Nest sau Netatmo.

Reţetele IFTTT permit utilizatorilor să-şi conecteze automobilul BMW cu aceste servicii în funcţie de preferinţele lor. De exemplu, pot porni automat luminile exterioare ale casei atunci când automobilul lor BMW se apropie. De asemenea, uşa garajului poate fi deschisă, iar încălzirea sau aerul condiţionat ale casei să fie activate. Familia utilizatorului poate fi informată când automobilul este aproape de o anumită locaţie, să ştie de exemplu când unul dintre copii este preluat de la şcoală. Totodată, dacă automobilul este parcat, locaţia sa poate fi stocată ca link de Google Maps pentru a aminti proprietarului unde se află.

BMW Group este primul constructor auto din lume care permite acest gen de funcţii personalizate prin intermediul serviciului IFTTT. În acest sens, canalul BMW Labs este disponibil acum pe website-ul IFTTT şi poate fi activat aici, unde aveți și câteva modele de Rețete. Acestea pot fi activate sau create de la zero direct pe site-ul IFTTT sau prin aplicațiile dedicate.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește realme 7 Pro, Canon EOS M100 + Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon 50mm 1:1.8 STM.