Aș putea să spun că am mare experiență cu testare de dispozitive audio, fie că vorbim despre fel de fel de căști, boxe și chiar plăci de sunet. Mi-au trecut prin mâini zeci de astfel de gadgeturi și am ascultat cu plăcere sute și sute de ore de muzică spre a putea veni către voi cu recenzii cât mai apropiate de adevărul absolut 🙂. Nu pot să spun că nu mi-a făcut și mare plăcere să pot prezenta orice tip de produs audio, fiindcă muzica reprezintă una dintre pasiunile mele. Să o ascult, nu să o cânt, ca să ne înțelegem…

Huawei mi-a dovedit de-a lungul timpului că învață constant ce trebuie să ofere în zona de căști, că nu se oprește din acest proces și că se poate bate de la egal la egal cu companii cu mult mai multă experiență în zona audio.

Am testat în vara anului trecut vârful de gamă al producătorului chinez din segmentul căștilor in-ear de tip TWS, iar acum a sosit momentul să vedem la lucru noua ediție. Vă spun de la bun început că Huawei FreeBuds Pro 3 nu se detașează prea tare de generația pe care o înlocuiește, ba chiar din câteva puncte de vedere cele două perechi de căști sunt cumva identice.

REVIEW VIDEO:

Specificații pentru căștile Huawei FreeBuds Pro 3

Date tehnice

Căști
Huawei FreeBuds Pro 3
DriverDriver dinamic de 11mm + driver cu diafragmă plană
Răspuns în frecvență14 - 48.000 Hz
Tehnologii audioDigital cross-over, Triple Adaptive EQ, Active Noise Cancellation (ANC), Call Noise Cancellation, Transparency Mode
Microfoane3 microfoane din silicon + 1 microfon cu conducție osoasă
ConectivitateBluetooth 5.2 cu suport AAC, SBC, LDAC și L2HC (L2HC doar cu anumite dispozitive Huawei ce rulează EMUI 13 sau mai nou), conectivitate simultană cu două dispozitive Bluetooth, împerechere tip Pop-Up
Baterie55 mAh / cască, 510 mAh carcasă, încărcare prin USB-C sau wireless cu 2W (Qi)
AutonomieCu ANC activ - 4.5 ore per încărcare căști și 22 ore autonomie totală cu carcasă încărcată
Fără ANC - 6.5 ore per încărcare căști și 31 de ore autonomie totală cu carcasă încărcată
SenzoriAccelerometru, senzor infraroșu (IR), senzor Hall, senzor atingere, la apăsare și senzor osos
Alte detaliiCertificare IP54 pentru căști
Dimensiuni căști29.1 x 21.8 x 23.7 mm (Înălțime x Lățime x Adâncime)
Dimensiuni carcasă46.9 x 65.9 x 24.5 mm (Înălțime x Lățime x Adâncime)
Greutate căști5.8 grame / cască (+/-0.3 gr)
Greutate carcasă45.5 grame (+/-1 gr)

Pachet, design și construcție

Casti Huawei FreeBuds Pro 3

⬆️Câteva diferențe la carcasă față de generația trecută, mai deloc la căști.

Ca de fiecare dată când ajung la mine produse Huawei înainte ca ele să fie oficial lansate pe piața din țara noastră, și în cazul Huawei FreeBuds Pro 3 vorbim despre dispozitive destinate testelor media, deci nu neapărat despre versiunile de serie, cele de retail.

Chiar și așa, în cutia sigilată am găsit întocmai accesoriile pe care le va primi orice client. Mă refer la căștile așezate direct în carcasa lor, pentru ca mai jos, într-o cutie separată să fie trei perechi de dopuri suplimentare, un cablu scurt de la USB-C la USB-A, pentru încărcarea carcasei, și două pliante, unul cu rol de certificat de garanție, celălalt ca ghid de pornire rapidă:

Carcasa căștilor este cea care se diferențiază ca design un pic mai mult față de ceea ce știam de la FreeBuds Pro 2. Nu cu mult, dar sunt ceva mici intervenții. În primul rând, fiindcă acea colaborare cu Devialet nu s-a mai concretizat și la modelul de anul acesta, a dispărut de pe carcasă numele companiei franceze. Zona unde stă scris doar Huawei acum este însă la fel finisată, respectiv precum o oglindă, care și atrage amprentele tot ca o oglindă.

Deschiderea capacului se face acum la un ușor unghi, în timp ce pe partea de jos, lângă portul USB-C au apărut și trei orificii ale căror rost nu l-am găsit. Pe laterala din dreapta este butonul de împerechere Bluetooth, în timp ce pe partea frontală se observă un micuț LED de status, ce dă informații atât despre conexiune, cât și despre baterie. Așadar, nu mai există un LED secundar în interiorul carcasei, cel de la exterior a preluat și rolul aceluia.

Balamaua nu se mai vede deloc la exteriorul carcasei, iar asta aduce cu sine un aspect cu mult mai curat, mai unitar. Capacul stă la locul lui grație unui magnet, la fel stau fixate în carcasă și cele două căști.

Apropo de acestea, căștile Huawei FreeBuds Pro 3 nu diferă cu nimic față de cele de anul trecut. Dacă la carcasă am găsit până la urmă mai multe deosebiri, aici nu mai am ce să raportez. Sau nu am observat eu…

În fine, de reținut este că Huawei FreeBuds Pro 3 sunt mai ușoare cu 5% față de cea de-a doua generație și chiar dacă nu aș fi crezut posibil cele de acum chiar mi se așează mai bine în urechi. Nu mi s-a părut că dopurile ce intră în urechi sunt diferite, poate o idee mai moi și mai maleabile, să le zic așa. Dar, surprinzător, Huawei FreeBuds Pro 3 nu-mi lasă impresia că pot ieși din urechi prea ușor, le-am folosit și în mers și au stat bine. Cu FreeBuds Pro 2 orice mișcare a capului, oricât de blândă, făcea căștile să alunece ușor-ușor afară din ureche.

Nu mai este cazul cu Huawei FreeBuds Pro 3, iar asta m-a surprins extrem de plăcut, deși nu înțeleg prea exact cum s-a întâmplat asta, forma căștilor fiind identică. Să fie de la diferența de greutate de doar 5 procente? Altfel, nu-mi explic.

În fine, în pachetul de anul acesta primim 3 perechi suplimentare de dopuri din silicon, față de doar două în trecut. Acum avem un total de 4 perechi, cu mărimi XS, S, M și L, cele M fiind gata montate pe căști din fabrică.

Confortul la purtare pentru Huawei FreeBuds Pro 3 este dintre cele mai bune pe care l-am experimentat la căști in-ear. Nu este cel mai ce să zic așa, dar este acolo. Am purtat aceste căști chiar și pentru mai bine de 3 – 4 ore continuu și nu am simțit nici cel mai mic disconfort.

Calitatea de fabricație este la cele mai înalte cote, Huawei FreeBuds Pro 3 nu doar arată precum niște căști premium, cu acel finisaj ca de oglindă, dar se și simt ca atare. Aliajul metalic al exteriorului carcasei precum și plasticul din interior sau cel din care sunt realizate căștile, ce au și ele și părți metalice, toate sunt de cea mai bună calitate. La fel și finisările, oricât am căutat să găsesc ceva în neregulă nu am reușit.

Sunet

⬆️Față de FreeBuds Pro 2, modelul actual permite ajustări detaliate ale sunetului dintr-un egalizator cu 10 benzi.

Ei bine aici, ca și la designul căștilor, este totul destul de apropiat de ceea ce știam de la Huawei FreeBuds Pro 2. Iar asta nu reprezintă un reproș. Nu ar avea de ce, căștile sună absolut superb, cu o semnătură complet neutră, ce-și dorește parcă să nu altereze cu nimic melodiile originale.

Frecvențele sunt toate acolo, iar în modul Implicit al preseturilor disponibile în aplicația AI Life, ai parte de una dintre cele mai corecte reprezentații. Fără artificii inutile, fără intervenții aiurea pe niciunul dintre instrumente ori pe la voci, practic melodiile sună pe cât de natural se poate. Iar asta nu înseamnă că se pierde ceva din dinamică, dintr-o acustică ce pune accent pe separarea clară a fiecărui spectru și cu o spațialitate foarte extinsă. Sunt sunete ce par că vin de departe, mai din spate ori frontal, cu altele ce par că iau naștere direct în timpanul tău. Dar, toate acestea fără ca ceva să pară nelalocul său.

Bass-ul este și acum la fel de bine reprodus. Este cald, pe cât de adânc se poate la astfel de căști, fără a părea deloc forțat. Cei ce-și doresc să le bubuie bass-ul în urechi nu vor găsi așa ceva la Huawei FreeBuds Pro 3 decât dacă se joacă prin egalizatorul cu 10 benzi disponibil în aplicația Ai Life. Poți scoate evident mai mult frecvențele joase în față, dar acum depinde de fiecare ce-și dorește.

Frecvențele medii sunt și ele senzaționale. Nu contează de ce tip sunt, dacă vin de la un instrument sau de la o voce, de orice timbru, fiecare în parte este perfect separată de cealaltă și maxim de clară. Nu am cum să nu apreciez așa ceva de fiecare dată când este cazul.

Mai mult, înaltele sunt și ele acolo și sunt de savurat de fiecare dată când înțeapă ușor timpanul. Sunt ascuțite, sunt cristaline și sunt în proporțiile care trebuie.

Cu așa echilibru și cu atât de multă definiție nu am avut cum să nu port aceste căști timp de multe, multe de când le-am primit și până acum.

Nu a contat ce fel de muzică am ascultat, nici una nu i-a pus probleme, cu niciun gen Huawei FreeBuds Pro 3 nu s-au simțit stânjenite. Iar eu chiar ascult tot felul de melodii, de la muzică clasică, la jazz ori ambientală, trecând prin oldies, rock clasic sau alternativ, un pic de punk, rap, blues și chiar dance, electronică și mai tot ce găsesc prin Apple Music. 

Ba chiar am folosit modul de redare lossless din acest serviciu de streaming audio, iar Huawei FreeBuds Pro 3 au fost încântate de asta cel puțin la fel de mult ca mine. Sigur că nu vorbim chiar de lossless cât timp avem conexiune Bluetooth, dar calitatea este evident mai bună cu astfel de fișiere.

Ce nu convinge neapărat pe deplin este volumul maxim. Nu că nu ar fi de ajuns pentru mine, dar pentru alții sunt convins că nu va fi destul. Dacă și eu am putut asculta la 100% din intensitate, care de obicei nu trec de 80%, înseamnă că Huawei FreeBuds Pro 3 au pus accent pe calitate, nu pe cantitate. Iar asta se observă și prin faptul că nici la volum maxim nu apar niciun fel de distorsiuni deranjante.

Anularea activă a zgomotelor de fond, funcție cunoscută drept ANC – Active Noise Cancelling, este cu mult mai prezentă la Huawei FreeBuds Pro 3 față de ce știu de la modelul de anul trecut. Pe modul Ultra pot să spun că într-adevăr nu prea mai pătrunde nimic din afara căștilor, sigur că nu și dacă afară chiar sunt zgomote foarte puternice. Dar, Huawei FreeBuds Pro 3 sunt cu adevărat impresionante pe partea de izolare față de sunete exterioare, evident mai bine pregătite aici decât căștile pe care le înlocuiesc.

Mie mi-a plăcut să las ANC-ul pe modul Dynamic, cel ce reglează activ și constant intervenția în funcție de zgomotul ambiental. Este foarte bine pus la punct acest mod, cu toate că l-am găsit un pic obositor atunci când intervine la capacitate maximă.

Există desigur și posibilitatea de a renunța complet la ANC, dar și să folosești un mod de conștientizare a sunetului din jurul tău. Acesta acționează invers față de ANC, adică folosește microfoanele de pe căști spre a prelua sunetul din afara căștilor, pe care îl aduce direct în urechea ta. Poți opta inclusiv pentru activarea opțiunii Voce din modul de Conștientizare sunet, care accentuează vocea din imediata ta apropiere, pentru ca tu să poți purta o conversație normală chiar și cu căștile în urechi.

Închei acest capitol prin a prezenta cum se descurcă Huawei FreeBuds Pro 3 în apelurile de voce. Pe scurt, aș putea spune că impresionant, destul de mult peste FreeBuds Pro 2. Microfoanele sunt mai sensibile, iar funcția de anulare activă a preluării zgomotului de fond chiar își face treaba. Dacă până acum, cu orice altă pereche de căști nu reușeam să am o conversație normală când eram în tren, cu Huawei FreeBuds Pro 3 nimeni nu s-a mai plâns de nimic. 

Conectivitate

Conectivitate Huawei FreeBuds Pro 3

⬆️Căștile pot fi conectate simultan la două dispozitive compatibile.

Huawei FreeBuds Pro 3 folosesc Bluetooth 5.2 pentru a se conecta la sursa de redare. De fapt pot fi chiar două surse conectate simultan la căști, ceea ce trebuie să recunosc că m-a ajutat de câteva ori, când telefonul a sunat, iar eu ascultam muzică de pe laptop. Căștile au trecut automat pe smartphone pentru a prelua acel apel, iar apoi am revenit la audiția de pe notebook.

Din păcate, deși suportă codecuri de înaltă definiție ca L2HC, acesta nu se poate activa decât în compania unor dispozitive Huawei ce rulează EMUI 13.0 sau mai noi. Poți folosi ce-i drept LDAC, care este un pic mai prejos decât L2HC doar în termeni de latență, din ce am înțeles. Pentru dispozitivile incompatibile cu LDAC, există AAC.

Fiindcă nu am spus prea multe despre aplicația AI Life, o să pun aici multe capturi de ecran din aceasta, în compania căștilor Huawei FreeBuds Pro 3 pentru a înțelege toată lumea care sunt opțiunile disponibile pe acolo și cum arată interfața.

Aplicația Huawei AI Life pentru Android cu căștile Huawei FreeBuds Pro 3:

Să nu uit de faptul că Huawei FreeBuds Pro 3 nu au renunțat la gesturile tactile de tip „ciupitură”. Adică, nu poți doar să atingi undeva căștile, ci trebuie să folosești două degete simultan spre a pune Play/Pause, pentru a prelua sau încheia un apel, pentru a trece la următoarea melodie sau a reveni la precedenta. Totodată, prin swipe, dar tot cu ambele degete, poți regla volumul cu mișcări de jos în sus pentru a crește intensitatea, respectiv invers pentru a o scade.

La fel cum am apreciat la Huawei FreeBuds Pro 2 și la modelul de anul acesta este nevoie să fii foarte exact cu aceste gesturi spre fi corect înțelese de căști. Este o abordare pe care o pot înțelege, în sensul de a nu fi preluate atingeri accidentale, dar pentru mine a fost mereu mai dificil să obțin reglajul dorit prin aceste gesturi.

Mai mult, din aplicație nu poți atribui altă funcție unui anumit gest, ci poți doar să-l activezi sau nu.De exemplu, dublă „ciupitură” (sau oricare altul) va avea strict acel rol prestabilit sau nu va funcționa deloc, la atât ești limitat ca alegeri. 

Autonomie

⬆️Din testele mele, autonomia este întocmai cea promisă de producător în fișa tehnică.

Aici dacă ai parcurs lista cu specificații și detalii tehnice, nu vei fi luat prin surprindere. Autonomia pe care am măsurat-o eu pe cât se poate de obiectiv, adică după ceas și din cât arăta ca nivel al bateriei aplicația AI Life, ba chiar până la momentul la care căștile s-au oprit complet, este foarte apropiată de cea anunțată oficial.

Astfel, căștile Huawei FreeBuds Pro 3 pot rezista circa 4 ore și jumătate cu o încărcare completă cu ANC activ și la un volum de 50%. Fără ANC, autonomia crește la 6 ore și jumătate.

Carcasa permite trei încercări suplimentare aproape complete, așa că puteți face calculele mai departe despre câte ore puteți prinde fără a duce carcasa spre o sursă de curent.

Autonomia mi se pare ok, dar nu ajunge la nivelul altor concurenți, unii dintre ei se pot lăuda cu peste 30 de ore în total cu ANC activ. 

Preț

Căști Huawei FreeBuds Pro 3 – 999 de lei pe Huawei Store România, disponibile în trei versiuni de culoare – Green (precum cele de față), Ceramic White și Silver Frost. Magazinul oficial Huawei Store oferă livrare gratuită, posibilitatea de a plăti în 12 rate fără dobândă, plata cu card Sodexo Cadou și primești, dacă ești membru înregistrat Huawei, 999 de puncte în contul de utilizator.

Review Box 0
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de foarte bună calitate, materiale și finisări demne de un produs premium;
  • confortabile pe durate lungi de timp;
  • sunet excelent, natural, echilibrat, cu toate frecvențele prezente în doze optime și reproduse pe cât se poate de corect;
  • funcția ANC este una dintre cele mai eficiente din tot ce am testat până acum, blochează cea mai mare parte a sunetelor din afara căștilor;
  • conversațiile telefonice se fac în cele mai bune condiții, inclusiv dacă în jur tău sunt zgomote puternice;
  • posibilitatea de a avea conectate simultan două dispozitive separate.
Contra
  • preluarea, recunoașterea gesturilor tactile nu este cea mai fericită și nici nu poți atribui alt rol unui anumit gest, îl poți doar activa sau dezactiva, fără opțiuni suplimentare.
Concluzii

La fel ca generația pe care o înlocuiesc, căștile Huawei FreeBuds Pro 3 sunt unele dintre cele mai bune de tip in-ear wireless. Chiar dacă pot părea scumpe, din partea mea, raportat la tot ce primești, nu prea este cazul să vorbim despre cost nejustificat de ridicat. Mai mult, dacă Huawei își păstrează obiceiul, avem șanse mari să vedem aceste căști prinse în diferite campanii promoționale care să reducă prețul de lansare cu procente bune, iar atunci nu prea ai de ce să nu profiți și să te alegi cu o pereche de căști TWS cu adevărat grozave.

Design
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

Căștile Huawei FreeBuds Pro 3 au fost testate timp de 6 zile și vor fi returnate. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.