Sunt foarte multe recenzii pentru căști Sony pe Gadget.ro, am primit o bună parte dintre modelele lansate în ultimii ani spre a le prezenta pe larg aici. De la cele de top over-ear cu ANC, precum WH-1000XM4, la cele in-ear cu aceeași tehnologie, ca WF-1000XM3, la unele de gaming – INZONE H9, INZONE H7 și INZONE H3, până la cele mai speciale, de tip in-ear, dar cu cupe deschise, cum ar veni… În fine, sunt și mai multe de atât pe site, le-am ales doar pe cele de care mi-am amintit rapid.

Azi vedem o pereche de căști over-ear cu ANC căreia nu i-am dat mare atenție de când le-am primit, asta se întâmpla cu mai bine de 2 luni în urmă. Aveam și încă am extrem de multe produse venite la test, iar Sony WH-CH720N au rămas undeva mai în spate, din păcate. Și da, din păcate! Fiindcă de mai bine de 25 – 30 de zile le-am tot purtat pe cap și urechi, devenind cele mai folosite dintre toate căștile pe care le am în casă.

Specificații pentru căștile wireless cu ANC Sony WH-CH720N

Date tehnice

Căști
Sony WH-CH720N
TipOver-ear cu cupe închise
DifuzoareDinamice de 30 mm
Răspuns în frecvență7 - 20.000 Hz cu conectivitate prin cablu, cu căștile active
20 - 20.000 Hz cu conectivitate Bluetooth
Sensibilitate108 dB/mW cu conectivitate prin cablu, cu căștile active
99 dB/mW cu conectivitate prin cablu, cu căștile oprite
Impedanță325 ohmi cu conectivitate prin cablu, cu căștile active
31 ohmi cu conectivitate prin cablu, cu căștile oprite
Caracteristici specialeAnulare / atenuare activă a zgomotelor de fond (ANC - Active Noise Canceling), mod Ambient, DSEE - Digital Sound Enhancement Engine, suport 360 Reality Audio
ConectivitateBluetooth 5.2 cu suport SBC, AAC, A2DP, AVRCP, HSP, jack de 3.5 mm, USB-C (doar pentru încărcare baterie integrată)
BaterieAutonomie de până la 35 ore cu ANC pornit sau până la 40 de ore cu ANC oprit
Greutateaproximativ 192 grame

Pachet, design și construcție

Casti wireless cu ANC Sony WH-CH720N

Nimic pretențios la construcție, dar foarte confortabile la purtare continuă.

Am desigilat cutia primită și am găsit înăuntru, pe lângă căști, un cablu cu jack aurit de 3.5 mm la ambele capete (unul drept, celălalt la unghi de 90 grade) cu o lungime de circa 1.2 m, cablu scurt de la USB-A la USB-C, pentru încărcare, și câteva pliante cu diferite informații:

Nu avem alte accesorii, ar fi fost binevenită o husă sau chiar o gentuță de transport. Pe de altă parte, cred că s-a încercat reducerea costurilor din mai toate direcțiile pentru a avea la final un pachet mai accesibil, așa că pot aș putea să înțeleg abordarea.

Căștile Sony WH-CH720N se apropie destul de tare ca design de ceea ce am văzut la modelele WH-1000XM3 și WH-1000XM4, de la generația următoare producătorul a modificat seria de top cu ANC ca aspect.

Sony WH-CH720N vin cu cupe ce se pot roti la ceva mai bine de 90 de grade în jurul punctului de prindere de banda ce le unește. Articulația nu permite însă și pliere a cupelor, așa că acestea nu se pot transforma în unele mai compacte, deci mai ușor de transportat. Pe de altă parte, cupele se pot înclina ușor, suficient spre a se potrivi pe forma capului oricărui utilizator.

Pielea ecologică ce îmbracă atât cupele, cât și partea inferioară a benzii ce se așează pe cap, este fină și moale, aici aș aprecia că Sony nu a făcut niciun compromis față de căștile din seriile de top. La fel pot spune și despre buretele moale de sub această piele, unul ce, alături de forma cupelor și ajustarea largă pe lungime a benzii ce se așează pe cap, garantează o purtare extrem de confortabilă pentru multe ore la rând. Acesta este primul punct pro ce m-a făcut să folosesc aceste căști aproape zilnic pentru mai bine de o lună.

Este adevărat că pielea, deși foarte plăcută la atingere, nu lasă mai deloc urechile să respire și astfel zona de sub cupe se încălzește evident. Dacă afară este ceva mai cald, atunci poate apărea și transpirație în zonele de contact ale cupei cu capul utilizatorului, dar nu este ca și cum așa ceva este valabil doar pentru Sony WH-CH720N, ci este absolut normal la orice pereche de căști finisate cu piele pe cupe.

Mi-a mai plăcut faptul că Sony WH-CH720N nu sunt deloc grele, de fapt se pare că sunt cele mai ușoare căști over-ear cu ANC de la acest producător.

Construcția aș spune că nu este una care să te dea pe spate, dar cumva nici nu există absolut nimic îngrijorător din vreo direcție. Plasticul mat și ușor rugos pare să reziste suficient de bine la zgârieturi, dar nu este deloc pretențios, ba din contră. Asamblarea pare solidă, dar aș zice că Sony WH-CH720N nu sunt neapărat acele căști pe care să le arunci fără griji în rucsac sau geantă, ci mai degrabă aș recomanda ceva grijă la transport. Finisajele sunt, pe de altă parte, foarte bine lucrate, aici chiar nu aș avea de ce să fac comentarii negative.

Sunet

Casti wireless cu ANC Sony WH-CH720N

Fără capacități Hi-Res, Sony WH-CH720N sună corect pentru categoria de preț unde concurează.

De la bun început pot spune fără nicio urmă de îndoială că Sony WH-CH720N sunt căști Sony. Ce înseamnă asta? Că, după ce am testat peste 10 modele de la acest producător, recunosc semnătura audio din primele secunde de audiție.

La Sony WH-CH720N am descoperit că a fost nevoie de câteva ore, nu mai mult de 2 – 3, pentru așa-numitul proces de burn-in sau break-in. Diferențele după ce difuzorul s-a mai „lăsat” nu sunt remarcabile, dar mie mi s-a părut că sunetul a fost ceva mai exact reprodus după cele 2 – 3 ore de redare muzică la un volum de peste 50%.

Acum, ce înseamnă semnătura Sony? Înseamnă că bass-ul este unul ce se vrea prioritar, ce este adus în față. Nu-i nimic grav, nu sunt lăsate complet „descoperite” celelalte frecvențe, dar abordarea este evidentă. Joasele nu sunt cele mai adânci, cele mai pătrunzătoare, asta și fiindcă difuzoarele au o diametru de 30 mm. Dar nu vorbim despre un bass rău, nicidecum.

Pentru mine, pentru preferințele mele, am redus o idee frecvențele joase din egalizatorul disponibil în aplicația Sony Headphones Connect și astfel m-am ales cu un sunet mai echilibrat, zic eu.

Astfel, mediile sunt mai evidente, cumva nu mai sunt acoperite de bass. Nu că ar fi fost neapărat așa înainte de a regla ușor egalizatorul, dar, repet, pentru mine a fost mai bine cu mai puține joase. Frecvențele medii sunt bune, nimic de reproșat, suficient de curate, de bine definite, fără însă a genera cumva emoții.

La fel pentru înalte, care sunt acolo, sunt bine redate, aduse corect în scenă. Nu sunt cele mai fine ori mai grațioase, să zic așa, dar sunt mai mult decât ok.

La modul general, Sony WH-CH720N nu te dă pe spate la calitatea sunetului, nu-i nimic Hi-Fi acolo, dar, din partea mea, aceste căști sună corect pentru poziționarea lor pe piață.

Punerea în scenă a sunetului nu-i deloc rea, se creează o spațialitate suficient de extinsă în modul normal de audiție, iar dacă rulezi o aplicație de streaming în care sunt disponibile piese muzicale cu 360 Reality Audio (Amazon Music, Tidal,PeerTracks, nugs.net și altele) observi o îmbunătățire evidentă. Cu conținut 360 Reality Audio, căștile Sony WH-CH720N deschid parcă ceva mai mult scena, amplifică distribuția și separă mai bine fiecare instrument ori voce din melodie, pe care pare că le „trimite” mai departe unele de celelalte.

Din punct de vedere al genurilor muzicale, din nou tipic Sony, sunt „preferate” cele  dinamice, cu bass peste medie, gen muzică de club, electronică, house, dance, hip-hop… Ați înțeles, sper. Pe de altă parte, rock-ul, mai ales piesele „complicate” să zic așa, nu este cel mai curat, la fel pentru muzică soft, unde Sony WH-CH720N nu creează ceva cu adevărat special. Nimic grav, poate doar un pic cam plat.

Volumul maxim este foarte înalt prin conexiune Bluetooth, chiar nu am avut niciodată nevoie să cresc intensitatea la mai mult de 80%. La maxim nu aș spune că este de nesuportat, am întâlnit clar mult mai mult de atât, dar potențial există. Descoperi asta dacă conectezi căștile prin cablu, prin jack de 3.5 mm, la o placă de sunet bună. În atare condiții, mai ales dacă avem și căștile pornite, deci nu când acestea primesc sunetul de la sursă fără a interveni activ în vreun fel, volumul maxim capătă o putere de nesuportat la mai mult de 90%. Cel puțin eu nu am putut duce volumul la mai mult de atât.

Calitatea sunetului cu căștile conectate la sursă prin cablu depinde mult de placa de sunet, dar nu aș spune că diferențele față de soluția prin Bluetooth sunt uriașe.

Sistemul ANC de anulare activă a sunetului, pe care eu l-aș denumi mai degrabă de atenuare, iar asta nu doar pentru aceste căști, ci pentru toate, este foarte eficient în cazul Sony WH-CH720N. Ba chiar nu aș spune că cele de față mi s-au părut cu mult în spatele celor de top, ca WH-1000XM4. Este adevărat că a trecut ceva timp de când am testat modelul ce era pe vremea aceea flagship-ul pe zona ANC de la Sony, dar parcă Sony WH-CH720N nu sunt deloc departe de acelea.

ANC-ul intervine exact și te izolează foarte bine de majoritatea zgomotului de frecvență joasă și medie-joasă. Într-adevăr și izolarea pasivă este eficientă și contribuie la atenuarea generală, dar ANC-ul este bun și merită activat oricând ai nevoie să nu auzi mare lucru din afara căștilor.

Am testat ANC-ul de pe Sony WH-CH720N în mai toate scenariile posibile. În tren, metrou, autobuz, avion, dar le-am pus serios la treabă și când am tuns gazonul din curte. Atât zgomotul de la trimmer, cât și de la mașina de tuns iarba este foarte bine blocat și abia se mai audeatunci când muzica este redată la circa 40 – 50% din capacitate. Practic, nu ești mai deloc deranjat de acele zgomote puternice. Le auzi, sunt acolo, dar mult în spate, în fundal.

Închei acest capitol cu analiza sunetului preluat de microfoanele de pe căști în apelurile prin Bluetooth. Aici nu aș zice că este ceva în neregulă, cum nici ceva special nu se întâmplă. Dacă ești în medii zgomotoase trebuie să ridici un pic glasul, iar în condiții normale, adică nu gălăgioase, partenerul de discuție te aude suficient de clar.

Conectivitate

Aplicația Sony Headphones Connect este acum mai bine pusă la punct față de anii anteriori.

Apreciez că Sony WH-CH720N folosește un standard dintre cele mai noi și performante pentru conexiunea fără cablu. Bluetooth 5.2 garantează o conexiune stabilă și te lasă să te îndepărtezi și la mai bine de 20 de metri, în câmp deschis, de sursa de redare. Sunt acceptate codecurile SBC și AAC, dar, din păcate, nu și cele Hi-Res de la Sony – LDAC. Pe de altă parte există suport pentru conexiune multi punct, cu două dispozitive asociate simultan, între care se poate face trecerea chiar și automat, dacă, de exemplu, primești un apel pe telefon, dar căștile în acel timp redau conținut de la laptop.

Dacă ai nevoie, poți conecta căștile Sony WH-CH720N la sursă compatibilă prin jack audio de 3.5 mm. Am zis la nevoie, fiindcă prin Bluetooth am observat că există un ușor lag, nu extrem de grav, dar există. În filme vezi că sunetul nu este tocmai sincronizat cu imaginea, dar este deranjant numai dacă ești cu adevărat pretențios. La jocuri însă este ceva mai dificil, întrucât se pierde mult din imersivitate prin faptul că sunetul urmează la câteva fracțiuni de secundă după acțiune.

Dispunerea elementelor de conectivitate: 

  • pe cupa dreaptă avem butonul pentru NC/AMB, butoanele pentru reglarea volumului și pe cel cu funcție de Play/Pause așezat între ele (funcțiile pot fi și altele pentru acest buton la mai multe apăsaări sau apăsare continuă, în galeria cu screenshots de mai jos pot fi văzute și care sunt acele opțiuni);

Casti wireless cu ANC Sony WH-CH720N

  • pe cupa stângă vedem butonul Power (apăsare de 3 secunde On/Off), ce apăsat scurt comunică nivelul bateriei, iar la o apăsare mai lungă duce căștile în modul de împrechere Bluetooth. Lângă acest buton avem un LED de status (conexiune Bluetooth sau nivel încărcare când căștile sunt la priză). Urmează portul USB-C și mufa de 3.5 mm.

Casti wireless cu ANC Sony WH-CH720N

Tot aici vă arăt cum se mai prezintă aplicație Sony Headphones Connect pentru Android, ce a evoluat față de ceea ce știam de la celelalte căști pe care le-am mai testat. Interfața pare acum mai simplă, mai aerisită, dar pune la dispoziție suficiente opțiuni și reglaje.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sony Headphones Connect pentru Android alături de căștile Sony WH-CH720N:

Aș vrea să mai menționez aici că Sony WH-CH720N nu vin cu diferiți senzori sau mai multe microfoane precum frații over-ear cu ANC din ligile superioare. Mă refer în special la senzorii de purtare, ce lipsesc. Adică, atunci când iei căștile de pe urechi acestea vor continua să redea muzică, nu pun pauză automat. Totodată, chiar și dacă nu redau conținut audio, căștile vor rămâne active, conectate la smartphone, de exemplu, până le vei opri sau până rămân fără baterie. 

Autonomie

Casti wireless cu ANC Sony WH-CH720N

Unul dintre principalele puncte forte este autonomia.

Nici de această dată nu am găsit detalii referitoare la capacitatea bateriei integrate de Sony WH-CH720N, dar, la fel ca la ultimele întâlniri cu căști wireless Sony, am remarcat că cifrele pentru autonomie date în fișa tehnică sunt perfect valabile. Așadar, după zeci de zile în care am folosit căștile, nu pot spune cu exactitate cât ține o baterie plină, dar pot garanta că este vorba despre mai bine de 30 de ore cu ANC pornit și la un volum de circa 50%, intensitate mai mult decât suficientă pentru audiții plăcute de muzică și pentru filme. Un test simplu mi-a arătat că după fix 3 ore de redare muzică cu ANC bateria mai avea 91%.  

Preț

Căști wireless cu ANC Sony WH-CH720N – 600 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Sony WH-CH720N
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • confort ridicat la purtare îndelungată, căștile sunt ușoare, pielea ecologică este fină, iar buretele din spatele ei moale;
  • calitate bună a sunetului, ce nu te va da pe spate, dar care răspunde așteptărilor din această zonă de preț;
  • sistem ANC surprinzător de eficient, care, adăugat unei izolări pasive peste medie, face ca mai toate zgomotele din afara căștilor să fie ținute acolo;
  • autonomie excelentă, cele peste 30 de ore cu ANC activ din fișa tehnică sunt perfect valabile la o utilizare normală.
Contra
  • fără o cutie sau măcar husă de transport în cutie;
  • deși nu sunt deloc rele ca și construcție generală, căștile nu se simt cumva speciale, nu sunt cele mai solide, iar plasticul de la exterior putea fi ceva mai bun;
  • prin conexiunea Bluetooth apare un ușor lag audio, în filme și jocuri observi o mică întârziere la redarea sunetului față de imagine.
Concluzii

Chiar dacă nu se pot lăuda cu sunet Hi-Res sau cu diferite funcții avansate, Sony WH-CH720N sunt niște căști cel puțin oneste, ce vin la un preț corect pentru tot ce primești. Mă refer la o construcție suficient de solidă cu un confort foarte bun la purtarea îndelungată, la o calitate a sunetului mai mult decât decentă, la un ANC eficient și la o autonomie cu adevărat ridicată. În plus, pentru prețul său, îi poți ierta multe dintre lipsuri sau dintre micile neajunsuri.

Design4
Sunet4
Conectivitate4
Raport preț / specificații4

Căștile Sony WH-CH720N au fost testate timp de peste o lună, iar exemplarul sosit la review rămâne la noi. Întreg conținutul acestui articol aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau moderat de altcineva.