Sunt trei companii mari ce oferă telefonie mobilă + internet fix în țara noastră.

Am ținut cont de câteva aspecte:

  • ofertele descrise sunt cele la vedere, de pe site-urile Digi, Orange și Vodafone în momentul în care articolul a fost redactat;
  • am încercat să prind un serviciu de internet fix cu viteză bună, unul care să fie suficient decent în utilizarea de zi cu zi pentru o familie de 4 persoane;

1. Digi Mobil 

Fiberlink 1000 – 40 de lei

Este un abonament de internet fix cu viteze de până la maxim 940 Mbps în download și 450 Mbps în upload, primul router mesh oferit în mod gratuit, 50 GB oferiți ca spațiu de stocare în Digi Storage.

TV Digital – 30 lei 

Sut 48 de canale în format HD, 3 canale 4K în extraopțiunea 4K și primul echipament digital este oferit în mod gratuit. Sosește la pachet și aplicația Digi Online ce permite accesul la anumite canale TV, direct pe smartphone, tabletă, notebook etc.

DON – 3 euro / lună pentru 4 abonamente.

Este un abonament cu minute NELIMITATE la nivel național și în roaming SEE, SMS-uri nelimitate în rețeaua Digi, 3000 de minute internaționale. Traficul de date este nelimitat, dar se aplică o reducere a vitezei după ce se trece pragul a 50 GB / lună.

40 lei + 59.56 lei + 30 lei = 129.56 lei.

2. Orange

Fibră 1000 – 37 lei 

Și aici vitezele urcă până la 940 Mbps în download și 480 Mbps în upload, instalarea este gratuită și include un internet box cu Wi-Fi 6 la abonamentele ce au și servicii TV contractate.

TV Esențial – 42 lei cu 134 canale din care 47 sunt în format HD și primul receiver / CAM CI+ inclus;

TV Premium – 47 lei cu 153 de canale din care 60 sunt în format HD și două receivere incluse. Mi se pare că la 5 lei în plus ar fi o alegere mai bună.

Fun 11 – 5.5 euro pe 24 luni pentru încheierea unui contract până pe 13 septembrie 2023.

Este un abonament cu 5.14 GB în roaming SEE, NELIMITAT pe partea de trafic de date făcute la nivel național, idem și pentru minute și SMS-uri naționale, include acces la canale TV într-o aplicație dedicată și 300 minute internaționale.

4 x 5.5 euro + 37 lei + 47 lei = 193.2 lei.

Trebuie specificat că abonamentul Fun 11 include mai mult trafic de date în roaming față de DON-ul de la Digi Mobil. Diferența este dată de costul mai mare cu 1.5 euro al abonamentului de telefonie mobilă de la Orange.

Un alt element ce merită a fi notat este că poți prinde diferite oferte LOVE cu internet fix + cablu TV în același pachet, iar costurile se reduc. Spre exemplu poți alege Fibră 1000 și TV Premium la 63 lei / lună.

4 x 5.5 euro + 63 lei = 172.2 lei. Plus că mai sunt deduceri în funcție de vechimea în rețea, dacă există sau nu și un abonament de voce la Orange etc.

3. Vodafone 

All inclusive – 12.90 euro = 64 lei

Televiziune cu 198 de canale TV + internet Maxim în funcție de disponibilitate sunt viteze de până la maxim 940 Mbps sau 500 Mbps. Este inclus un card CI și un router Wi-Fi, iar la pacheyt sosesc și HBO și HBO Max pe 24 luni.

RED Unlimited – 7 euro = 34.74 lei 

Am încercat să nu compar mere cu pere și să fie un abonament cu nelimitat la traficul de date și roaming. În cazul de față sunt 8.68 GB pentru traficul de date în roaming SEE, NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale și în roaming SEE, HBO Max pe 3 luni, 300 minute internaționale.

Pe de altă parte discutăm despre o ofertă ce văd că este pusă la portare și sunt și 50 euro reducere la achiziția unui telefon sau gadget.

4 x 7 euro + 64 lei = 202.97 lei. 

Dacă ar fi să facem un clasament pe baza costurilor generate lunar:

  1. Digi – 129.56;
  2. Orange – 172.2 lei (+42.64 lei);
  3. Vodafone – 202.97 lei ( + 73.41 lei).

Cel mai mic preț este la Digi. Aici cred că un mare avantaj este dat de calitatea și disponibilitatea serviciului de internet fix la o calitate bună, iar la puncte contra m-aș referi la calitatea serviciului de telefonie mobilă ce nu se bazează pe mai puțin spectru față de concurență.

Cel mai mare preț este la Vodafone. Diferența de preț între Digi și Vodafone este de 73.41 lei. Pe 1 an de zile sunt 880 lei / aprox. 177.31 euro (prețul unui smartphone din categoria entry). Plus că Vodafone încă nu cred că a reușit pe internet fix să crească viteza de upload și se bazează pe…, 25 Mbps la upload. Întradevăr, Vodafone îți dă 50 euro reducere la un telefon sau gadget (50 euro x 4 abonamente = 200 euro, mai mult față de diferența de preț menționată).

Orange se află cumva la mijloc. Au o rețea de telefonie mobilă ce este apreciată de unii și sunt investiți serioase făcute în acest sens. Internetul fix este de bună calitate dacă se află în rețeaua dezvoltată intern de către Orange și ceva mai modest dacă discutăm despre infrastructura Telekom Romania Communications, infrastructură achiziționată în urmă cu ceva timp.

Nu am luat în calcul ce oferte punctuale sunt făcute în mod direct către clientelă de către fiecare operator în parte. Mai sunt diferite promoții etc, dar diferențele sunt cam cele de mai sus.

Ideea este că destul de greu am putea defini o ofertă mai bună sau mai rea, contează calitatea serviciilor din zona respectivă. Sunt situații și situații, iar feedback-ul strâns la modul personal am putea spune că este cel mai valoros și important.

Ce ofertă credeți că este mai bună raportat la suma alocată?

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.