Smartphone

Nu trebuie să cumperi un smartphone Android la momentul în care a fost lansat. Asta dacă vrei să prinzi un raport preț / specificații cât mai bun. Prețurile intră la apă, la doar 2 – 3 – 4 luni distanță faci o economie de 1 – 200 de euro. 

Exemplu recent: LG G6.

Haideți să vedem cum au evoluat prețurile pentru câteva modele Android din categoria premium, dispozitive lansate în anul trecut. În paranteză găsiți cât costa în 2016, la momentul în care recenzia era publicată pe site.

1. Samsung GALAXY S7 – 2250 lei, 3137 lei;

Recenzia completă o găsiți aici. Avem o cădere de 29% la 1 an și jumătate de la debut. Aș spune că se ține bine față de alte modele concurente din 2016. Este și ultimul smartphone al companiei sud-coreene cu specificații premium și display convențional. Îl consider a fi o alegere inspirată și la momentul actual. Nu are probleme cu nicio aplicație sau joc, punctează foarte bine la display, cameră foto și video și calități VR, rezistent la contactul cu apa și praful, încărcare wireless etc.

2. Samsung GALAXY S7 Edge –  2775 lei, 3566 lei;

Review-ul îl găsiți pe link dedicat. Este destul de aproape de GALAXY S8 ce a început a fi listat pe la 3000 lei. Mă rog, S7 Edge și-a păstrat valoarea în timp, cât de cât. Prețul a coborât cu doar 22%. Nu mai repet ce am scris la S7, pentru că în linii mari se păstrează ideile.

3. LG G5 – 1663 lei, 2947 lei;

Smartphone-urile LG se devalorizează rapid, gigantul sud-coreean preferă să taie adânc spre a încerca să scape din stocurile inițiale. În aceeași linie îl avem și pe LG G5, device ce s-a dorit a fi o revoluție în materie și a sfârșit prin a fi criticat pentru design, pentru soluția atipică aleasă spre a avea acces la baterie etc.

Review-ul îl aveți aici. La  peste 1600 lei nu-i chiar așa rău, dar de ce nu l-ai alege pe LG G6 la 1999 lei?

4. HTC 10 – 1999 lei, 3135 lei;

L-am testat târziu, prețul de referință l-am luat de la Orange, Vodafone etc. S-a devalorizat mai puțin ca LG G5 – 37% vs 46%. HTC față de LG are o altă politică, scade prețul mult mai târziu. Este precum un comerciant mai arțăgos din piață – ține la marfa sa.

HTC 10 este unul dintre cele mai bune telefoane mobile din 2016, ultimul HTC cu carcasă metalică unibody și specificații premium.

5. Huawei P9 – 1689 lei, 2499 lei;

L-am testat fix de la debutul internațional. A fost unul dintre primele telefoane mobile cu cameră duală, prima combinație de senzor monocrom + senzor color și optică Leica. Huawei și-a pus mereu vârfurile de gamă la un preț mai realist, mai așezat față de al concurenței directe. Celelalte 4 modele observați că plecau de la 3000 lei în sus, Huawei P9 de la 2500 lei.

Devalorizarea este în cazul său de 33% vs 37% la HTC 10, 46% pentru LG G5. S7 și S7 Edge se mențin cu o valore de revânzare mai bună, sunt și cele mai vândute telefoane Android de la un producător A-list pe nișa high-end.

Putem concluziona că avem o cădere de 30 – 35% în medie. iPhone 7 la 2999 lei se ține mai bine față de rivalii săi cu Android. Devalorizare de doar 10% (3329 lei la precomandă prin eMAG, 2999 lei în momentul în care public articolul). Da, știu că iPhone 7 a debutat în septembrie 2016, iar celelalte exemplare erau deja lansate din prima parte a anului.

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.