Începând cu luna iulie a anului în curs, sistemul de siguranţă ISA (Intelligent Speed Asistence) devine obligatoriu pentru orice maşină nouă vândută pe teritoriul Uniunii Europene. Practic orice autovehicul va trebui să aibă în standard acest sistem, adică inclusiv varianta „cheală” (cum ne place nouă românilor să spunem) a oricărui model.
Dar ce reprezintă acest ISA (Intelligent Speed Asistence)?
Foarte probabil mulţi aţi auzit deja de el sau chiar îl aveţi disponibil pe maşina personală, însă cu siguranţă sunt şi multe alte persoane ce nu sunt familiarizate cu conceptul.
ISA este un sistem ce detectează automat în timpul mersului vitezele legale ale drumurilor, iar în caz că şoferul depăşeşte aceste viteze legale, ISA transmite atenţionări sub mai multe forme:
- prima atenţionare apare sub forma unei pictograme pe bord sau pe head-up display;
- a doua atenţionare este una de tip acustic (sunet special);
- a treia atenţionare vine sub forma unei vibraţii în pedala de acceleraţie.
Sistemul este gândit să ajute, însă dacă veţi considera că mai mult încurcă, acesta va putea fi dezactivat manual. Din păcate dezactivarea nu este permanentă, astfel că la fiecare pornire a maşinii va trebui să reluaţi procesul de dezactivare (fiecare producător va fi obligat să implementeze un astfel de sistem de dezactivare manuală).
Un alt aspect ce merită menţionat este că ISA va funcţiona strict sub forma atenţionărilor de care v-am menţionat anterior şi nu va încerca niciodată să apeleze la sistemul de frânare al maşinii.