Ce soluție am ajuns a folosi spre a avea internet mobil la o viteză cât de cât stabilă

04/11/2019

5G-ul a ajuns la Digi Mobil și Vodafone, iar Orange pregătește un anunț pe mâine dis-de-dimineață. Acoperirea în 4G atinge valori de peste 90% în raportările trimestriale, dar adevărul este un pic diferit.

Am 2 abonamente personale de telefonie mobilă, unul principal – Orange și altul secundar – Digi Mobil. Trebuie să recunosc că în ultima perioadă am mers aproape exclusiv pe mâna Orange. Sunt mulțumit în general de viteza pe care o aduce în București, dar și când călătoresc prin țară etc.

Ce am remarcat în ultimul an?

Sunt zone în care este acoperire 4G de 1 – 2 liniuțe, iar telefonul încearcă să facă traficul de date în rețeaua 4G, doar că sunt secunde bune în care nu se întâmplă nimic sau funcționează de zici că este GPRS / EDGE. Și când este cea mai insignifiantă acoperire în 4G, el tot acolo forțează datele și nu face trecerea spre 3G. Am întâmpinat aceste probleme, indiferent că am folosit Samsung GALAXY Note9, Huawei P30 Pro sau OnePlus 7T.

Soluția?

Setez telefonul să funcționeze exclusiv în modul 2G / 3G, fără 4G. Culmea este că semnalul pe 3G este mult mai bun, iar viteza este similară cu un 4G în condiții decente. Pot face și hotspot spre laptop și să lucrez articole pentru site, să fac browsing pe YouTube în 480p / 720p etc.

De ce se ajunge la o situație de genul?

84% din traficul de date se face în 4G. Cel puțin așa spune Orange pentru rețeaua sa proprie în cel mai recent comunicat. Celulele sunt aglomerate la maxim, iar operatorul alege să-și crească eficiența. Mă uitam pe Aisemnal.ro în zona orășelului meu și ei sunt poziționați mai modest față de Vodafone, Telekom, chiar și față de Digi Mobil.

Noroc că prin București este o altă poveste și Orange funcționează de cele mai multe ori, bine spre foarte bine.

Nu uitați că acest articol este inclus în categoria Opinie și sunt impresiile mele, pe o perioadă de timp. Nu sunt deloc tendențios (pe lângă abonamentul la Orange, folosesc Smart Home și Orange Money – alte servicii ale operatorului portocaliu).

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.