gAuto

Aşa cum discutam săptămâna trecută, inevitabilul s-a produs. Comisia Europeană a prezentat astăzi pachetul climatic Green Deal, cel care are drept ţintă majoră transformarea Europei în primul continent neutru climatic în 2050.

În cadrul acestui plan este inclusă şi măsura mult controversată de a interzice vânzarea maşinilor cu motoare termice din 2035. Această soluţie a creat deja două tabere: statele cu producători auto importanţi (Germania, Spania, Franţa, Italia) cer mai mult timp şi mai multe resurse financiare, în timp ce statele fără constructori auto (Austria, Olanda, Danemarca) cer implementarea în cel mai scurt timp posibil, în forma cea mai prietenoasă mediului.

Cu siguranţă vor exista foarte multe discuţii pe subiect, propunerea Comisiei Europene urmând a fi discutată şi votată în Parlamentul European.

Ce obligaţie au statele membre ?

Propunerea Comisiei Europene vine şi cu o obligaţie importantă pentru statele membre. Fiecare ţară va trebui să asigure pe autostrăzi staţii de încărcare şi alimentare la fiecare 60 km pentru încărcarea cu energie electrică și la fiecare 150 km pentru realimentarea cu hidrogen.

La sfârşitul anului 2020 în Uniunea Europeană existau aproximativ 260.000 puncte de încărcare pentru maşinile electrice (majoritatea în Germania, Franţa şi Olanda). În România erau 500.

Sursa: hotnews.ro