Zilele trecute Lenovo a prezentat în mod oficial în țara noastră trei produse de gaming, dintre cele mai interesante pe care am avut ocazia să le descopăr în ultima perioadă. Vorbim mai departe despre o consolă portabilă care mie mi se pare cea mai reușită a momentului, un laptop extrem de puternic, ce vine însă într-o carcasă ușoară și compactă și cu o finisare unică pentru capacul ecranului și despre o pereche de ochelari AR ce pot fi folosiți în multiple scenarii. Detalii mai departe.

Încep cu Lenovo Legion Go, prima consolă portabilă de gaming a companiei. Nu o să aduc aici specificații tehnice, pe acestea le găsiți foarte simplu pe marele world wide web la o simplă căutare. De asemenea, produsul este deja disponibil în magazinele online specializate. Puteți afla prețul și detalii despre Lenovo Legion Go de pe eMAG.ro, de exemplu.

Consola este una ce se evidențiază în primul rând printr-un ecran cu mult mai mare față de concurență. Legion Go propune un panou IPS cu diagonala de 8.8 inch și format 16:10. Așadar, avem o suprafață mai extinsă pe înălțime, ceea ce aduce anumite beneficii. Pe de altă parte, o asemenea suprafață și raport ale ecranului înseamnă un compromis făcut pe partea de portabilitate. În funcție de preferințe, ar putea ca Lenovo Legion Go să fie exact ceea ce ai nevoie sau, din contră, să se transforme într-o consolă ce numai portabilă nu o mai poți numi. Lenovo a încercat să țină dimensiunile sub control, fiindcă marginile din jurul ecranului sunt pe cât se poate de înguste.

Pentru mine, ecranul de 8.8 inch reprezintă un plus, prefer să car o astfel de consolă pentru a mă bucura de un afișaj pe care detaliile apar evident mai bine. La asta contribuie rezoluția 2560 x 1600 pixeli, una ce aduce o densitate de 343 ppi, excelentă raportată la distanța față de ochi la care vei ține consola. Rata maximă de refresh este de 144 Hz, iar luminozitatea poate urca până la 500 niți. Culorile sunt vii, acoperirea spectrului DCI-P3 fiind de 97%, din nou foarte bine.

Atât cât am interacționat eu cu Lenovo Legion Go pot spune că ecranul este clar unul dintre punctele forte. Răspunde excelent și la comenzile tactile, fiind posibile 10 atingeri simultane.

Legion Go mai vine cu câteva artificii interesante, primul la care mă refer este cel ce îți dă posibilitatea să detașezi cele două joystick-uri de pe lateral. Ei bine, este o opțiune cu adevărat binevenită, poți astfel să te joci și să interacționezi cu consola în mai multe moduri. În sprijin (la propriu) vine și un picior de pe spatele consolei, ce se transformă astfel în tabletă când detașezi cele două controlere.

Mai mult, în pachetul de retail vine și un suport ce face din controlerul din dreapta un maus vertical. Acesta are un senzor optic pe partea de jos, iar atunci când este așezat pe acel suport poate fi folosit ca un maus. Nu este cea mai fericită opțiune însă, întrucât rotița de scroll este la degetul opozabil, iar în palmă îți intră joystick-ul. Chiar și așa, este o opțiune pe care o poți folosi sau nu.

Pe lângă butoanele și joystick-urile mai mult sau mai puțin clasice, ce se regăsesc pe mai toate controlerele de console, pe cel din dreapta al Legion Go mai apare ceva extrem de util, mai ales la navigarea prin sistemul de operare Windows 11 Home, ce vine preinstalat pe acest gadget. Mă refer la touchpad, unul ce acționează întocmai ca unul de pe orice laptop actual. Da, dimensiunile sunt extrem de reduse, dar este bine să avem și această opțiune.

Tocmai asta este de apreciat la Lenovo Legion Go, că îți dă multe opțiuni. Este cumva o consolă portabilă ce poate fi mai mult de atât. O poți folosi ca pe un ecran spre a viziona filme, poți naviga pe internet sau folosi diferite aplicații Windows și altele asemenea. Iar asta cu cele două controlere atașate sau nu.

Mai mult, pe partea de conectivitate ai la dispoziție 2 porturi USB-C, unul poziționat pe latura de sus, celălalt cumva opus, adică pe marginea de jos. Ambele suportă aceleași opțiuni de conectivitate, deci depinde de scenariul de folosire pentru a decide pe care îl folosești.

În cele câteva minute în care am folosit consola pot spune că da, este ceva cam mare și cam grea, dar se așează foarte bine în mâini. La mine, cel puțin, cu palme proporționale ca mărime cu înălțimea de 1.95 metri, mi s-a părut că totul este bine gândit. Controlerele sunt adânci, să zic așa, astfel nu riști să-ți alunece cumva din mână.

Cam atât ca prime impresii despre Lenovo Legion Go. Repet, specificațiile și toate detaliile pot fi parcurse de pe site-ul oficial Lenovo sau chiar de pe eMAG, unde puteți descoperi și prețul. Acolo aflați cum este cu sistemul de răcire, ce înseamnă ansamblul hardware și opțiunile de conectivitate, precum și multe alte informații.

Înainte de a trece la laptopul Legion 9i, aș vrea să vă povestesc câte ceva și despre Lenovo Legion Glasses. Sunt niște ochelari AR pe care producătorul îi vede conectați la consola portabilă Legion Go, dar eu le văd o utilizare mult mai extinsă. Asta fiindcă aceștia funcționează cu absolut orice dispozitiv ce are un port USB-C cu suport pentru ieșire video.

Așadar, Legion Glasses funcționează fără nicio complicație cu dispozitive ce rulează Windows, Android de la versiunea 7 și mai nou, cu macOS și chiar iOS, aici fiind vorba desigur doar despre dispozitivele Apple cu USB-C, deci la iPhone doar cu modele seriei 15. Lenovo Legion Glasses chiar au fost testați la eveniment atât conectați la laptopul Legion i9, cât și diferite telefoane cu Android și la un Apple iPhone 15 Pro. Și da, de fiecare dată ochelarii au fost recunoscuți din prima, fără nicio altă setare de făcut.

🔺Aici, ochelarii sunt conectați la Legion Go, dar ei pot fi folosiți alături de extrem de multe alte gadgeturi.

Cum se prezintă însă aceștia ca experiență de utilizare? Păi, sincer, absolut excelent. Nu perfect, dar surprinzător de plăcut. Asta fiindcă afișajul de tip micro-OLED cu rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli este neașteptat de fidel. Atât la conturare, cât și la culori, contrast și mai ales luminozitate, totul este la cote foarte înalte.

Practic ai în fața ochilor un ecran cam de 40 – 43 de inch, să zic. Gândiți-vă cum este să te joci unele jocuri cu așa ceva la ochi, dar mai ales cum este cu un film sau anumite clipuri video. Decât să te uiți la ecrane de telefon sau tablete, care trebuie ținute în mână sau fixate pe unde poți (mă refer când ești în tren, autobuz, mașină, avion etc), doar pui acești ochelari la ochi și ai parte de o experiență de vizionare cu mult, foarte multe peste.

🔺Mai degrabă ochelari VR decâr AR, fiindcă nu prea mai vezi altceva în afară de proiecția realizată prin ecranul micro-OLED…

Singura mențiune pe care o fac referitor la afișaj este că spre colțuri imaginea nu mai este atât de fin conturată, cumva cam cum este pe la unele proiectoare. Dar asta nu știrbește mai deloc experiența de vizionare, fiindcă de cele mai multe ori nu privești spre colțuri, acțiunea se desfășoară de aproape fiecare dată spre centrul ecranului.

În fine, deși sunt promovați drept ochelari AR, nu prea mai vezi altceva din jurul tău odată ce-i ai la ochi. Oricum mare parte din câmpul vizual este acoperită de ecranul micro-OLED, iar în rest imaginea din jur este foarte întunecată. Mai observi câte ceva cu vederea periferică, dar pentru asta trebuie să-ți cam muți atenția spre acele zone.

Ca ultime aprecieri pentru Lenovo Legion Glasses, mai spun că sunt suficient de ușori și de compacți ca să nu te deranjeze mai deloc când îi porți. Integrează și difuzoare, dar pentru un pachet complet audio-video eu recomand niște căști bune, fie ele in-ear sau on / over-ear. Ochelarii nu au baterie încorporată, ei se alimentează prin cablu de la sursă.

Ce te-ar putea da în spate de la achiziția Lenovo Legion Glasses? Cu siguranță prețul… Eu i-aș vedea extrem de „apetisanți” pe la jumătate din prețul recomandat. Sunt convins că sunt destui cei pentru care 2.500 de lei nu reprezintă neapărat o sumă ridicolă pentru un astfel de gadget, dar ca să vorbim despre un produs mainstream, acești ochelari ar trebui să coste cu mult mai puțin. Poate a doua generație va fi mai accesibilă…

La final, dar în niciun caz la urmă, avem de prezentat un laptop impresionant. Lenovo Legion 9i este primul din lume ce vine cu răcire activă prin lichid recirculat cu pompă activă. Totul direct sub carcasă, așa cum este notebook-ul, fără a atașa sau modifica ceva față de cum vine el din cutie.

Totul este cu atât mai impresionant cu cât întreg sistemul de răcire, așa complex cum este, a fost integrat într-o carcasă groasă de maximum 22.7 mm și cu o greutate totală de numai 2.5 kg. Vă spun că este absolut uimitor și extrem de dificil să ai răcire cu lichid recirculat de pompă, cu 3 ventilatoare în total și cu mai multe heatpipe-uri.

Ingeniozitatea constă în modificarea modului în care sunt așezate componentele sub carcasă. Iar asta contribuie și la o răcire așa cum este natural să fie, adică cu aerul cald ce urcă. Cu placa de bază așezată invers, adică cu procesorul și placa video imediat sub zona cu tastatura, aerul cald degajat este împins în sus, prin fața și prin spatele ecranului. Cel rece este tras în sistemul de răcire de jos și de pe lateral.

Dar Lenovo Legion 9i este special nu doar prin asta, cât prin finisarea capacului ecranului. Este singurul laptop din lume ce propune o finisare din carbon realizat prin presarea a 8 straturi de fâșii de carbon. Nu este vorba despre fibră de carbon, ci despre bucăți mai mici sau mai mari, ce se unesc prin presare la o forță extremă. Rezultatul este un model unic pentru fiecare laptop Lenovo Legion 9i.

Da, nu vor exista două la fel, fiindcă procesul de presare a fâșiilor de carbon presupune o aranjare aleatorie a acestora, pentru ca la final fiecare notebook să fie unic, chiar și dacă vor fi produse zeci și sute de milioane de unități.

Din partea mea, Lenovo Legion 9i este un adevărat flagship pe zona notebook-urilor, unul ce rămâne foarte portabil raportat la tot ce integrează. Pe lângă acel sistem complex și unic de răcire, mai amintesc de procesorul Intel Core i9-13980HX, de placa video NVIDIA GeForce RTX 4090 sau 4080 Laptop, 64 GB RAM DDR5, 1 sau 2 TB SSD, baterie de 99.99 Wh, sunet 2 x 2W Harman, tastatură 100% anti-ghosting cu cursă de 1.5mm și iluminare RGB per key, Thunderbolt 4 (DisplayPort 1.4 și Power Delivery 3.0 cu maximum 140W), HDMI 2.1, Ethernet RJ45, Wi-Fi 6E (2×2), Bluetooth, cameră web Full HD ș.a.

Nu am cum să uit de ecranul de 16 inch cu panou mini-LED și rezoluție 3.2K (3200 x 2000 pixeli) ce poate urca la o luminozitate maximă în peak de 1.200 nits. Rata maximă de refresh este de 165Hz, iar timpul de răspuns de 3ms.

Cât costă toate acestea în țara noastră? Sunt două variante ce vor sosi la noi, diferența se face la placa video și la SSD. Pentru 20.000 de lei te alegi cu NVIDIA GeForce RTX 4080 Laptop și SSD de 1TB, pentru ca la 24.000 de lei să ai sub carcasă un 4090 Laptop și SSD de 2TB. În rest, specificațiile includ tot ceea ce am enumerat mai sus și multe altele.