Înainte de a începe să scriu despre produsul de față, am zis să intru pe eMAG.ro să văd cam câte rezultate am pentru căutarea „controller”. Ce să vezi, peste 1.200 de astfel de gadgeturi sunt disponibile în oferta celui mai mare magazin online de la noi din țară. Sunt fel de fel de controllere, pentru mai toate platformele, așa cum este și normal.

În așa varietate, nu poți să nu te întrebi dacă mai are rost să cauți și prin alte părți. Se pare că sunt producători care nu sunt listați încă pe eMAG, dar care vor să-și facă un nume pe zona de controllere. Unul dintre ei este QRD și ne-a pus la dispoziție două astfel de gadgeturi. Despre primul dintre ele vorbim aici – QRD Spark N5, pentru ca în câteva zile să-l prezint și pe cel de-al doilea.

Specificații controller wireless QRD Spark N5

Date tehnice

Controller
QRD Spark N5
CompatibilitateUniversală, cu PS5/PS4/PS3, PC, dispozitive mobile cu Android și iOS
Joystick2, ambele cu tehnologie Hall Effect
ConectivitateBluetooth, USB-C, jack audio de 3.5 mm
Iluminare8 culori
Baterie1200 mAh, autonomie de până 8 ore în utilizare și de până la 30 zile în stand-by
Dimensiuni162 x 103 x 65 mm
Greutate221 grame

Pachet, design și construcție

Controller wireless QRD Spark N5

🔺Poți monta telefonul direct pe controller prin accesoriul dedicat pe care îl primești în cutia de retail.

Am primit direct de la producător controller-ul în pachetul sigilat. Înăuntru, dispozitivul este bine fixat, iar cele două joystick-uri sunt protejate cu câte un inel din spumă. Mai jos în cutie este un suport de smartphone, un cablu USB-C la USB-A și un ghid cu instrucțiuni de operare:

QRD Spark N5 este foarte asemănător ca aspect cu majoritatea controllerelor destinate consolelor PlayStation. Sigur că nu sunt identice cu cele originale și nici cu altele de la diferiți alți furnizori, dar nu încearcă să reinventeze ceva ce s-a dovedit bine gândit încă de la bun început.

Mai toate elementele de comandă (joystick, butoane) sunt acolo unde te aștepți să le găsești dacă ai mai folosit un controller de PS. Ba chiar și mai toate însemnele sunt aceleași, deși pe cele 4 butoane pentru mâna dreaptă au însemne originale pentru simbolurile clasice triunghi, pătrat, cerc și X.

Nu mai insist spre a explica prin cuvinte cum arată QRD Spark N5, las mai bine să vorbească de la sine multitudinea de poze:

Aici mai spun că iluminarea se face în 8 culori diferite, nu este de tip RGB. Luminile se aprind în jurul celor două joystick-uri, în jurulul butoanelor X, O etc, al celui cu rol de Home (marcat cu logo-ul QRD), de pe o parte și de cealaltă a touchpad-ului și a elementului în formă de triunghi de deasupra portului USB-C.

În ceea ce privește suportul de smartphone, acesta este detașabil și are câteva unghiuri predefinite în care să susțină telefonul. Nu-i cel mai solid suport, cu smartphone-urile ceva mai grele parcă își arată limitele, în sensul că acesta vibrează evident la cele mai mici mișcări ale mâinii.

Din punct de vedere al construcției, nu aș spune că QRD Spark N5 se prezintă rău. Chiar deloc. Sigur că nu-i nimic cu pretenții de segment premium, dar nici nu aș spune că este ceva grav de semnalat.

Plasticul este de o calitate corectă, este mat, dar nu rugos și nu adună urmele mâinilor. Asamblarea este solidă, iar finisările de detaliu suficient de bine executate. Nu sunt muchii tăioase, nici lufturi mari la îmbinări. Cu toate acestea, QRD Spark N5 nu lasă neapărat impresia unui controller dintr-o zonă de preț superioară, ci este pe cât se poate de corect oricum l-ai analiza.

Utilizare

Controller wireless QRD Spark N5

🔺QRD Spark N5 s-a prezentat bine în teste, fără a fi un controller high-end.

Pe site-ul oficial, în dreptul lui QRD Spark N5 stă scris, chiar din denumire, că ar fi conceput în special pentru PS4. Numai că, acesta este de fapt un controller universal, fiindcă pe lângă PS4, el este compatibil și cu PS5 (așa apare în specificații, dar numai pentru jocurile de PS4), PS3, PC, dar și cu dispozitive ce rulează Android și iOS.

Neavând la îndemână nicio consolă PlayStation, eu l-am testat pe QRD Spark N5 conectat prin cablu la PC și wireless la propriul smartphone.

Atunci când conectezi dispozitivul la PC prin cablu, acesta este recunoscut drept controller de tip Xbox. Nu este nevoie să instalezi manual vreun driver, în Windows 11 a fost gata de utilizare în doar câteva secunde.

Apoi, l-am încercat în câteva jocuri pe care le aveam deja instalate. Este vorba despre F1 2022, Cyberpunk 2077 și Assetto Corsa. În fiecare dintre ele, QRD Spark N5 s-a comportat extrem de bine, a fost recunoscut și am putut personaliza comenzile după preferințe. Ba chiar trecerea din modurile X-input și D-input se face extrem de rapid și de facil dintr-o simplă combinație de butoane de pe controller, iar trecerea în modul Turbo la fel, avem buton dedicat.

Prin cablu este activat și jack-ul audio de 3.5 mm, dar nu aș spune că merită să legi căștile prin acesta, de pe controller. Calitatea sunetului nu este cea mai grozavă și nici volumul maxim. La fel sau chiar mai rău este și prin difuzorul integrat, dar nu cred că se așteaptă cineva la o calitate sau volum impresionante de la un micuț speaker. La nevoie poate fi folosit, dar nimic mai mult.

Pe de altă parte, nu am cum să nu apreciez cum se prezintă toate butoanele și chiar și joystick-urile. Primele au o cursă optimă, deloc scurtă, dar cu o actuare ce se face în prima parte. Astfel, aș spune că ai atât viteză de reacție, dar și un control bun. Despre joystick-uri, nu pot spune că sunt de-a dreptul perfect, dar oricum pentru gaming de distracție și chiar spre entuziast, sunt ceea ce trebuie. 

Faptul că cele două joystick-uri sunt cu tehnologie Hall Effect promite o fiabilitate crescută în timp față de clasicele opțiuni complet analogice. Ce mi-ar fi plăcut să găsesc la joystick-uri ar fi o rezistență ceva mai crescută pe prima parte a cursei. Asta pentru un control mai precis la mișcările fine. Oricum, după ceva antrenament găsești dozajul bun al forței din degete și ai parte de o experiență cel puțin mulțumitoare alături de QRD Spark N5.

Controllerul vine și cu touchpad, ce am observat că funcționează atât când dispozitivul este legat la PC, dar și pe smartphone-ul cu Android. Mai mult, la PC poți desemna și funcții Macro, ce se activează prin butoanele dedicate de pe spatele controllerului, cele două ce sunt dispuse cumva în dreptul degetelor mijlocii / inelare și marcate cu N1 și N2. Modul de a seta funcții Macro nu este cel mai simplu ori intuitiv cu putință, dar găsești informații în ghidul cu instrucțiuni din pachet.

Pe conexiunea Bluetooth cu smartphone-ul ești limitat ca și funcții de control de fiecare joc în parte. Adică, sunt jocuri în care controllerul nici nu este recunoscut, altele în care poți folosi doar anumite butoane și cele mai complexe în care poți chiar modifica funcțiile butoanelor.

Era să uit că am conectat QRD Spark N5 prin Bluetooth și la smart TV-ul copiilor, unul ce rulează ce-i drept tot Android, în versiunea pentru televizoare. La fel ca la smartphone, în funcție de joc poți avea control deplin sau mai deloc.

Una peste alta, experiența de joc alături de QRD Spark N5 nu este deloc rea, atât timp cât nu iei neapărat în considerare acest controller pentru gaming profesionist sau la nivel avansat. Pentru distracție și ceva entuziasm aș spune că-și face treaba mai mult decât mulțumitor.

Conectivitate

Controller wireless QRD Spark N5

🔺Port USB-C pentru conectarea la anumite dispozitive (PC, PS3), dar și Bluetooth pentru altele (PS4, Android, iOS).

Așa cum am precizat, QRD Spark N5 este un controller universal, grație portului USB-C,c e-i permite nu doar încărcare bateriei integrate, ci și conexiunea prin cablu cu PC sau PS3. Totodată, prezența protocolului Bluetooth, despre care nu am găsit informații ale versiunii, poți folosi controllerul în mod wireless cu PS4, PS5, dispozitive Android și iOS.

Din specificațiile oficiale se pare că avem o distanță de operare prin Bluetooth de până la 8 metri, așa că cel mai probabil este vorba despre o versiune de tip 4.x sau chiar mai veche. Din testele mele, conexiunea se păstrează stabilă pentru până la 6 metri în câmp deschis, iar de acolo mai departe apar ceva întârzieri și lag în preluarea comenzilor.

Autonomie

Controller wireless QRD Spark N5

🔺Dacă sesiunile de gaming în mod wireless nu depășesc 5 ore, atunci poți juca în mod continuu, fără pauze de reîncărcare a dispozitivului.

Acumulatorul integrat cu capacitatea de 1200 mAh ar trebui, conform celor de la QRD, să ofere o autonomie wireless de până la 8 ore. Sigur că aceasta poate varia în funcție de fiecare scenariu de folosire,iar din testele mele este vorba mai degrabă de o autonomie ce variază de la 3 – 4 ore, până la un maxim de 6 – 6.5 ore.

Încărcare se face în circa 3 ore de la un port USB din PC, adică la o putere de 5W.

Preț

Controller wireless QRD Spark N5aproximativ 45 EUR pe site-ul oficial QRDgame.com, cu livrare gratuită oriunde în lume. Aplicând codul „WGG10” beneficiați de un discount de 10%.(preț și ofertă valabile la data publicării acestui review).

QRD Spark N5
4 / 5 Reviewer
PRO
  • construcție solidă, finisări și materiale cel puțin corecte pentru segmentul de preț unde concurează dispozitivul;
  • experiență plăcută de utilizare, controllerul este potrivit pentru gaming de distracție sau amator spre entuziast;
  • conectivitate wireless sau prin cablu, compatibilitate cu mai multe platforme;
  • autonomie decentă.
CONTRA
  • calitatea sunetului prin jack-ul audio și difuzorul integrate este mediocră.
Concluzii

Din scurta experiență avută cu QRD Spark N5, pot spune că, pentru prețul său, acest controller wireless universal, a cărui principală caracteristică tehnică este dată de joystick-urile cu tehnologie Hall-Effect, merită atenția celor interesați. Sigur că mai sunt suficiente atuuri de partea acestui gadget, pe care le aveți enumerate mai sus, cum sunt și câteva neajunsuri, normale de altfel. Oricum, într-o mare varietate de controllere, acest QRD Spark N5 poate reprezenta o opțiune de luat în calcul.

Design4
Conectivitate4
Utilizare4
Raport preț / specificații4

Controllerul Controller wireless QRD Spark N5 a fost testat timp de 7 zile și a rămas la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.