Am avut un articol similar în 2015 și la momentul respectiv era focus pe tehnologia 4G. Licitația 5G s-a lăsat așteptată și după cum arată planul de măsuri al ANCOM se pregătesc să o realizeze în 2022, în cele din urmă.

Orange, Vodafone și Digi Mobil au furat startul și oferă viteze 5G pe spectrul deja achiziționat din 2015.

1. Digi Mobil;

Harta de acoperire o găsiți aici. Puteți face selecția pentru 4G / LTE, 2G GSM, 3G Voce, 3G Date, 4G TDD în banda de 2600 MHz (banda 38), 5G (banda de 3.7 GHz).

Acoperirea 4G / LTE a Digi Mobil;

Digi Mobil are cel mai mic spectru în 4G. Sunt doar două benzi:

  • 2100 MHz banda 1 – FDD (vitezele maxime de acces sunt de până la 75 Mbps la download și până la 21 Mbps la upload);
  • 2600 MHz banda 38 – TDD (vitezele maxime de acces sunt de până la 100 Mbps la download și 10 Mbps la upload).

Este o diferență de acoperire majoră între banda 1 și banda 38, între 2100 MHz pe FDD și 2600 MHz pe TDD.

Acoperirea în 4G TDD / 2600MHz și banda 38 a Digi Mobil;

Acum înțeleg și de ce Digi Mobil stă așa de rău în votul cititorilor pe 2021. Eram obișnuit să-și aconteze primul loc, la scor față de ceilalți jucători din piață (pe baza raportului preț / beneficii). În 2021 aș spune că paradigma se schimbă, iar calitatea serviciilor joacă un rol major.

Acoperire 5G la Digi Mobil;

Avem și câteva zone cu acoperire 5G de la Digi Mobil. Am fost abonat al Digi Mobil până la început de 2021 și trebuie să recunosc că nu am găsit zonele cu acoperire 5G din București (SIM + telefon ce sunt compatibile, mers prin centru etc). Presupun că între timp au lărgit arealul.

2. Orange;

Orange are o hartă destul de detaliată. Ai posibilitatea de a selecta 5G, 4G  / 4G+, 3G+, 2G și Wi-Fi. În funcție de cât de intensă este culoarea portocalie îți dai seama de disponibilitatea semnalului la interior sau exterior etc.

Harta de acoperire 4G / 4G+ a Orange;

Sunt utilizator al serviciilor Orange și în zona mea pot să spun că se descurcă bine (Dâmbovița + București). În mediul rural sunt zone în care 4G-ul este la o liniuță și este aproape impracticabil, trebuie să fac trecerea spre 3G și începe să aibă ceva semnal.

În mediul urban nu sunt probleme de genul, iar în București oferă semnal 5G la nivelul întregii capitale. Vitezele nu sunt chiar de 5G, mai degrabă de 4G+, dar vei simți că ai 5G și printr-o autonomie mai mică a telefonului.

Harta de acoperire 5G a Orange;

Mă așteptam ca harta 5G să fie ceva mai animată, observați că Bucureștiul și zonele limitrofe sunt acoperite.

Orange se laudă cu acoperire de 98.32% în rețea 4G și 100% din populația urbană. Rețeaua 4G+ a ajuns la 74.42% din populația națională și în 289 de orașe. Toate stațiile de metrou și aeroporturile din România sunt acoperite în 4G, 97.19% din rețeaua drumurilor naționale se află sub semnal 4G și 99.65% sub semnal 3G+.

Orange are mai multe frecvențe:

  • 2G pe 900 MHz și 1800MHz;
  • 3G pe 2100 MHz și 900MHz;
  • 4G pe 800 MHz/ 1800 MHz / 2600 MHz;

Vitezele maxime atinse în rețeaua Orange pot fi de:

5G – până la 1200 Mbps la download;

4G+ – până la 355.6 Mbps la download și 47.5 Mbps la upload;

4G – până la 142 Mbps la download și până la 47.5 Mbps la upload;

3G + – până la 38.4 Mbps la download și până la 5.04 Mbps la upload.

3. Vodafone;

Vodafone are altă abordare cu Supernet-ul său. Nu poți pe pagina oficială să faci selecția între 2G, 3G, 4G și 5G și să generezi o hartă națională. Concurența oferă această posibilitatea și nu înțeleg abordarea operatorului de nu-ți permite să-ți faci o privire de ansamblu.

Întradevăr, poți să te plimbi cu mouse-ul pe între spațiul țării și vei găsi informații legate de 2G, 3G, 4G și 5G. Mi-aș fi dorit să văd și defalcat, să putem avea o privire de ansamblu. Mai ales că la concurența se poate face asta.

Harta de acoperire în 2G, 3G, 4G și 5G a Vodafone;

5G-ul Vodafone este prezent în București, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța, Mamaia, Cluj-Napoca, Ploiești, Slatina și Poiana Brașov. Nu sunt utilizator de servicii Vodafone pe telefonie mobilă, iar pentru feedback legat de 5G aș apela la voi, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție.

Apropo, nici Vodafone nu stă așa bine în votul desfășurat aici. Mă așteptam la un feedback mai bun, un concurent direct pe zona de servicii premium se bucură de apreciere mai serioasă.

Ce viteze promite Vodafone în rețeaua sa?

5G – până la 500 Mbps la download;

4G – până la 225 Mbps la download;

3G – până la 43.2 Mbps la download.

Upload-ul nu este așa important în opinia Vodafone, de aceea presupun că nu-l precizează în mod direct. Orange și Vodafone au spectru similar, doar că Orange aș spune că are tehnologii ceva mai avansate pe partea de 5G, 4G+ etc.

4. Telekom;

Operatorul magenta subzistă, iar harta de acoperire o găsiți aici. Am înțeles că au deschis și ei primele situri 5G, dar harta nu a fost actualizată să includă și spațiile cu acest tip de semnal. Probabil, sunt prea insignifiante ca să conteze sau, pur și simplu, mai durează până la un update al hărții respective.

Poți selecta acoperirea în 2G, 3G și 4G (Vodafone este singurul operator fără opțiune de selecție la nivel de întreagă hartă).

Harta de acoperire în 4G a Telekom;

După cum vedeți, teoretc, stau bine pe 4G (la nivelul Orange și Vodafone, peste Digi Mobil). Au și spectru achiziționat la nivelul jucătorilor amintiți. Practic, au primit o amendă serioasă pentru că rețeaua nu are semnal așa cum trebuie și li s-a interzis participarea la licitația de spectru din toamnă.

Ce viteze promite Telekom în rețeaua sa?

4G – până la 150 Mbps în download și 50 Mbps la upload;

3G  – până la 21.1 Mbps la download și 4.6 Mbps la upload.

Putem extinde discuția în rubrica de comentarii. Orange pare a fi operatorul cu cele mai bune servicii, Vodafone se află pe locul al 2-lea, Digi Mobil și Telekom se luptă pentru ultima poziție.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.