Cum să îţi alegi laptopul în funcţie de tipul procesorului

17/02/2013

Majoritatea dintre noi ajungem la un moment dat în punctul în care nu mai suntem mulţumiţi de felul în care funcţionează laptopul nostru. Aici apar numeroase cauze: vechimea sa, lipsa unei plăci video dedicate, un număr scăzut de memorie RAM sau puterea scăzută a procesorului. Ei bine, pentru cei care caută să achiziţioneze un laptop lunile următoare, m-am gândit că ar fi bine să ştie câte ceva despre procesor, creierul acestui device.

În acest scurt tutorial, voi pune accent doar pe procesor, cu menţiunea că deşi acesta este cea mai importantă componentă a unui laptop, nu trebuie să uitaţi de necesitatea unei plăci video dedicate, unei memorii RAM cât mai ridicate, iar mai nou, de schimbarea bătrânului HDD cu un SSD. Dar despre acestea din urmă vom discuta în alt tutorial. Astăzi ne axăm doar pe procesor.

Cei mai importanţi producători de procesoare pentru laptopuri sunt la ora actuală Intel şi AMD, cu un mare plus pentru cei de la Intel. Ca opţiuni din partea AMD avem AMD Dual-core A sau quad-core A, AMD dual-core C şi AMD Dual-core E. Intel ne oferă o gamă mai variată de procesore precum: Intel Celeron dual-core, Intel Pentium dual-core, Intel i3, i5 şi i7.

Procesoarele AMD sunt încă foarte slabe vis-a-vis de cele Intel şi de accea ne vom limita doar în a face o comparaţie între ele: AMD dual-core C şi AMD dual-core E sunt din aceeaşi categorie cu Intel Celeron dual-core şi Intel Pentium dual-core. Pe scurt, această categorie de procesoare este foarte slabă, prezentă pe laptopuri foarte ieftine (300-400 de euro), iar performanţele lor lasă de multe ori de dorit. Se recomandă această categorie pentru cei care doresc să navigheze pe internet, să utilizeze reţele de socializare sau să vizioneze filme. AMD dual-core A sau AMD quad-core A sunt cele mai puternice procesoare ale celor de la AMD, însă acestea nu se pot lăuda că sunt un adevărat competitor pentru procesoarele Intel din seria „i”. Dacă AMD dual-core A se poate compara cu procesorul Intel i3 de generaţie mai veche, AMD quad-core A se situează undeva între noile procesoare i3 şi i5. Totuşi, nu recomandăm procesoarele AMD în dauna celor Intel deoarece au un consum mult mai ridicat şi sunt dezvoltate pe o tehnologie mai veche ( 32 nm vs 22 nm ).

În ultima perioadă au luat amploare procesoarele Intel i3, i5 şi i7. Astăzi, acestea sunt cele mai utilizate şi cele care oferă un raport preţ-performanţă excelent. Există 3 generaţii de procesoare Intel din această gamă, iar pentru voi această informaţie este foarte importantă, deoarece există o diferenţă de performanţă între generaţii, deşi preţurile sunt de multe ori similare.

Cum recunoaşteţi din ce generaţie face parte un procesor? E foarte simplu.

Prima generaţie din gama Intel „i” are în componenţă doar 3 cifre în denumirea completă a modelului. Ex: Intel® Core™ i3-350M, Intel® Core™ i5-580M sau Intel® Core™ i7-860S. Aceste procesoare sunt mai vechi, sunt realizate pe o tehnologie de 45 nm, au un consum ridicat de energie şi raportul performanţă-preţ este unul mediocru.

Cea de-a doua generaţie de procesoare din gama Intel „i” se mai numesc şi Sandy Bridge şi se pot recunoaşte destul de uşor după denumirea completă, care are de data aceasta în componenţă 4 cifre, prima fiind întotdeauna cifra 2 (de la a2-a generaţie). Ex: Intel® Core™ i3-2348M,  Intel® Core™ i5-2450M sau Intel® Core™ i7-2760QM. Aceste procesoare sunt realizate pe o tehnologie de 32 nm, sunt cu 15-20% mai performante ca veche generaţie, au un consum de energie mai redus şi au în componenţă procesorul grafic Intel HD 3000, un  procesor care se descurcă onorabil în multe aplicaţii mai noi şi chiar în anumite jocuri de generaţie anterioară.

Ultima generaţie şi cea mai nouă mai poartă denumirea de Ivy Bridge şi se recunoaşte foarte repede după prima cifră din denumirea completă. Toate procesoarele din această ultimă generaţie au „3” ca primă cifră în denumirea ce conţine tot 4 cifre ca la procesoarele Sandy Bridge. Ex: Intel® Core™ i3-3130M, Intel® Core™ i5-3380M sau Intel® Core™ i7-3540M. Aceste procesoare sunt realizate pe o tehnologie nouă de 22 nm, au un nivel scăzut de consum de energie, sunt mai mici, suportă USB 3.0 şi au integrată placa grafică Intel HD 4000, o placă cu 25% mai bună decât vechiul model Intel HD 3000. Există două categorii de procesoare care încep cu cifra 3 dar nu fac parte din gama Ivy Bridge, ci din gama Sandy Bridge Extreme. Acestea sunt cele care încep cu 38xx şi 39xx.

Probabil că aţi observat că după fiecare cod de 3 sau 4 cifre aveţi şi o literă. Vă recomand să evitaţi procesoarele cu litera U în coadă, deoarece acestea sunt cele Ultra-Low Power şi au o frecvenţă mai scăzută, ceea ce oferă o performanţă mai slabă şi un timp de răspuns mult diminuat. Procesoarele cu terminaţia M la final sunt procesoarele mobile şi sunt recomandate pentru această categorie a laptopurilor (sunt diferite de procesoarele pentru desktopuri).

Procesoarele i5 şi i7 sunt şi dual-core şi quad-core, dar acest lucru este menţionat în descrierea procesorului respectiv. Dacă nu este menţionat, luaţi modelul de procesor, îl căutaţi aici şi veţi afla daca procesorul respectiv este un dual-core sau un quad-core.

Aveţi grijă deci când alegeţi procesorul, deoarece este foarte important să ştiţi diferenţele dintre ele, deoarece preţurile de multe ori sunt asemănătoare şi vă pot duce în eroare. Vă recomand să alegeţi procesoarele Intel Ivy Bridge, adică cele din a 3-a generaţie. Desigur, depinde acum ce doriţi să faceţi cu laptopul dumneavoastră. Cu cât cifra de după „i” creşte, cu atât procesul respectiv este mai bun. Alegeţi cu cap !

intel-ivy-bridge-chips

Surse: tomshardware.co.uk, brucebnews.com
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.