Am tras concluzia din titlu după ce timp de aproape două luni am utilizat zi de un zi un aşa-numit smartphone de buget – Optimus One. Pur şi simplu nu există un termen mai penibil. Atunci când te referi la telefon inteligent ai în cap un mobil care să îţi ofere experienţa web şi facilităţile date de sistemul de operare (în special – aplicaţiile). Marea problemă în zona ieftină este că experienţa este trunchiată rău de tot, te enervezi şi în loc să ai un mijloc de relaxare sau chiar de lucru dai de partea negativă printr-un stres cu care ai de-a face zilnic.
În primul ecranul este mic, chiar şi la 3,2 inch nu se compară cu cele de 3,7 inch, 4 sau 4,3 inch. Displayul de dimensiuni reduse nu are cum să se împace bine cu siteurile web mai ales că unele dintre ele nici nu au versiune pentru mobile. Procesorul ce are în general sub 600 de Mhz deşi dispune de 512 Mb RAM se mişcă de parcă ar fi subnutrit. Cel mai important ar fi că nu ştii dacă o aplicaţie nouă găsită de tine în Android Market rulează şi pe al tău smartphone. Eu dau doar un exemplu – Angry Birds se blochează pe Optimus One şi pe Wildfire oferă un display albastru, auzi nişte sunete şi cam atât. Va trebui să te limitezi la cele cu o grafică empirică. Singurul lucru care îl au în comun telefoanele din zona ieftină cu cele de top este bateria. La ambele categorii se consumă la fel de repede şi nu ţine mai mult de intervalul 1 – 2 zile.
Poate că eu vreau prea multe de la un mobil de 7 – 8 sau 10 milioane în lei vechi. De la un celular clasic nu vrei în prima fază decât să te ajute la a efectua apeluri şi a scrie mesaje. Şi un Nokia de sub 200 de lei şi unul de 500 de lei se descurcă minunat. Nu ar fi logic ca şi la smartphoneuri să fie nişte chestii pe care să le facă ambele la fel de bine. Ştiu că intervine preţul handsetului ce se reflectă îndeosebi în tehnologia inclusă.
Ideea este că nu are rost să faci compromisuri ca mine şi să te strângi pentru a-ţi lua unul care să nu te facă să disperi zilnic când se blochează la operaţii de rutină. Asta şi dacă ai nevoie de un telefon inteligent pentru funcţiile sale şi nu doar pentru a epata – cum se întâmpla la noi cu marea majoritate a persoanelor cu iPhone 4. Să nu credeţi că am ceva cu ei, dar prin Bucureşti am zărit o groază de tipi care deţin modelul în cauză şi oricare dintre voi la o privire rapidă şi-ar fi dat seama că habar nu au ce ştie să facă al lor device. Sau ca şi mai sus, mă înşel eu.
Mi-aş îngădui să vă fac o listă de mobile recomandate chiar şi pentru un entry-level: HTC Desire, Galaxy S, HTC Desire HD, Desire Z. Nexus S este în acest moment prea scump pentru a fi pus în listă. În următoarele 2 – 3 luni va ajunge unde-i este locul, în jurul a 2.000 – 2.500 lei şi nu la 3.000 ca în momentul de faţă pe eMAG sau evoMAG. M-am rezumat la Android pentru că este ecosistemul cel mai “recomandabil” pentru România – nu vă usucă buzunarele deoarece din cele peste 200.000 de aplicaţii – în jur de 60 – 70% sunt gratuite şi “available” şi pentru .ro.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.