Dacia Bigster a fost prezentată în versiunea de serie – primele impresii

Dacia Bigster este fără dubiu SUV-ul care va schimba pentru mulți percepția despre brandul autohton. De ce spun asta? Sunt șanse să înțelegeți dacă parcurgeți mai departe articolul de față.
07/03/2025

Dacia a organizat la București un eveniment de prezentare a celui mai mare și mai scump model din actuala gamă. Am vorbit de multe ori aici pe site despre acest SUV, prima dată când am avut informații oficiale fiind în octombrie 2024, pentru ca la începutul anului curent să avem și prețurile de listă.

Am avut ocazia de a lua un prim contact cu Dacia Bigster la Salonul Auto de la Paris 2024, acolo unde SUV-ul românesc atrăgea vizitatorii mai ceva ca automobile cu mult mai bine cotate, să spunem. Fără discuție Bigster va avea succes, iar eu sunt sigur de asta mai ales acum, după ce am avut șansa de a-l analiza ceva mai în detaliu. Din păcate, nu sunt printre cei care vor testa în premieră acest model de mare importanță, dar vom rezolva și asta imediat ce Dacia Bigster va fi prezent în parcul destinat testelor media din România.

Acum, după această introducere, vă pot spune cum am perceput eu Bigster în cele câteva minute cât m-am învârtit în jurul mașinii și după ce am stat și pe aproape fiecare loc din interior.

Ei bine, dacă la Dacia Duster 3 am spus că în poze pare mai masivă, mai grandioasă decât este în realitate, la Bigster am remarcat proporții care se păstrează aproape nealterate atunci când muți privirea din mediul virtual în cel real. La fel cu liniile care sunt evidențiate prin fotografiile de presă – acestea sunt remarcate imediat și la contactul cu mașina. Muchiile grave de pe capotă, pasajele generoase ale roților, jantele mari, ce pot ajunge la 19 inch, aripa spate ce creează acea imagine de „umeri lați”, spatele sculptat și fiecare detaliu, toate sunt bine reprezentate și în realitate.

Dacia Bigster este o apariție, este un SUV care va atrage privirile. Nu are cum să treacă neobservat, cel puțin în primele luni de la apariția pe străzi. Apoi, sigur că pe măsură ce vor fi tot mai multe printre noi, când îl vom vedea din ce în ce mai des prin trafic, factorul noutate își va pierde din intensitate și poate nu-l vom mai trata pe Bigster ca pe o vedetă. Însă până atunci, vă asigur că-l vom urmări cu privirile până ce va dispărea din peisaj.

La interior, Bigster este unul dintre cele mai spațioase SUV-uri de segment C. Pe unele direcții, Dacia afirmă că nu are concurent. De exemplu, pentru spațiul la genunchi ai pasagerilor spate. Iar eu am testat asta, cu ai mei 1.95 metri înălțime. Am dat scaunul șoferului la maxim jos și spate, când aveam loc bun pe toate direcțiile în spatele volanului reglabil suficient de mult pe înălțime și adâncime. Apoi am mers pe banchetă, în spatele scaunului șoferului, și nu loveam acel scaun cu genunchii. Eu, la 1.95 metri înălțime! Așa că da, spațiu mult la genunchi în spate, cum de altfel nici la cap nu este deloc rău, deși eu eram cu capul în plafon. Dar câți sunt oare ca mine?!

Rămân la partea de poziție și scaune și spun că cele din față sunt mult mai bine profilate decât la Duster 3, care nici ele nu erau rele. Mai mult, scaunele sunt mai late și mai lungi pe toate direcțiile, ceea ce mă face să cred că nici confortul pe distanțe lungi nu va fi deloc rău. Aici însă este de testat, acum sunt doar impresii.

Ce însă mi s-a părut că s-a păstrat de la Duster 3, iar aici nu este ceva de bine neapărat, este faptul că geamurile sunt cam mici. Atât parbrizul, unde nici capota aproape paralelă cu solul nu prea ajută, cât și geamurile laterale te pot face să te simți ușor înghesuit, cum s-ar spune. Adică, aparte de o vizibilitate ceva mai restrânsă, în special spre față, ai și o senzație că spațiul este mai redus decât este el analizat mai obiectiv sau eventual chiar prin măsurători. Repet, este doar o senzație pe care eu am experimentat-o, senzație indusă de suprafețele vitrate destul de mici.

Continui capitolul spațiu interior cu precizări despre portbagaj. Pe scurt, este uriaș! Cei 667 litri sunt acolo și aș spune chiar că volumul destinat bagajelor pare mai mare de atât. Există spații suplimentare sub podeaua dublă, bancheta se poate rabata în proporție 40/20/40 (opțional sau pe anumite echipări) și pot fi încărcate obiecte lungi de până la 2.7 metri, așa că nici practicalitatea nu este deloc rea.

Aș mai putea face referiri și la designul interior, la layout-ul general. În principiu, foarte apropiat de Duster, dar nu tocmai… Deși avem aceeași ambianță cool, dar esențială, cumva totul pare mai bine integrat, poate chiar o idee mai elegant. În mașina în care m-am urcat eu, un Bigster HYBRID 155, consola înaltă, cu micuțul levier al cutiei automate care este împins destul de mult în față, te duce cu gândul spre mașini mai puțin de teren și mai bine adaptate călătoriilor lungi. Este poate doar o impresie personală, dar până la urmă cam acesta este rolul acestui articol…

Echipările superioare, cum erau și cele aduse la eveniment, au două ecrane mari, de câte 10.1 inch fiecare. Cel cu rol de tablou de bord ar putea grupa multe informații pe așa suprafață, dar nu aș spune că reușește asta. Nici ca personalizare nu propune prea multe opțiuni, din nou la fel ca la Duster 3.

Ecranul tactil al sistemului multimedia este în regulă, dar nimic special. Era de preferat un panou care să reprezinte niște culori mai intense și un contrast mai ridicat, la fel și pentru rezoluție. Nu răspunde cel mai  rapid la anumite comenzi, dar per total nu este nimic atât de grav cât să te enerveze.

Calitatea materialelor nu este nici ea cea mai grozavă, dar pot spune că am observat ceva îmbunătățiri față de Duster 3. Nimic major sau spectaculos, dar cumva mai bine adaptat segmentului unde este poziționat Bigster. Da, este doar plastic tare peste tot, dar are o textură ceva mai plăcută atingerii, în timp ce finisările sunt evident mai bine realizate, cu mult mai puține muchii tăioase sau îmbinări nefericite.

Nu cred că ar mai fi ceva de precizat ca prime impresii, mai ales după doar câteva minute de contact. Trebuie să las ceva și pentru review-ul pe care sper să-l pot scrie cât mai curând, după un test drive amănunțit.

Dacia Bigster - primele impresii

Ce mai pot adăuga acum ține de o estimare personală, anume că Dacia Bigster va fi un real succes. Nu știu exact care sunt așteptările Dacia, compania speră ca Bigster să atragă alți clienți spre această marcă, aparte de cei care o cunosc sau care dețin deja o Dacia. Însă eu cred că Bigster îi va convinge și pe cei care aveau Duster (prima ori a doua generație) sau care voiau un Duster 3. Aceia cred că vor face un efort suplimentar spre accede în segmentul C, prin Bigster. Diferența de preț dintre Duster 3 și Bigster mi se pare complet justificată, ba chiar aș spune că raportul dintre cât plătești și ce primești este net în favoarea Bigster. Repet, este doar părerea mea, deci fiecare dintre voi mă poate contrazice sau poate adăuga propriile impresii în secțiunea de comentarii, care este deschisă discuțiilor ca de fiecare dată.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.