Software

În urmă cu doar câteva zile aflam că una dintre cele mai folosite aplicaţii third-party, YouTube Vanced, a fost închisă.

La momentul respectiv nu am primit prea multe detalii din partea dezvoltatorilor, deşi aproape toată lumea a fost conştientă de implicarea celor de la Google. Iată că echipa din spatele YouTube Vanced a revenit cu o explicaţie pe platforma Telegra.ph, una ce confirmă presiunea existentă din partea Google.

Dezvoltatorii YouTube Vanced au folosit numele YouTube şi un logo similar cu cel al aplicaţiei originale fără a cere permisiunea gigantului american. În acest context, Google a ameninţat cu diverse acţiuni în instanţă, acţiuni care s-ar fi finalizat aproape sigur cu daune financiare importante pentru echipa YouTube Vanced. Pentru a evita o astfel de dispută, s-a luat decizia de a închide definitiv aplicaţia, de a elimina toate link-urile către aceasta existente pe internet şi de a nu publica niciodată codul sursă.

Pentru cei care nu ştiu ce făcea aplicaţia, YouTube Vanced era alternativa gratuită la YouTube Premium. Prin această aplicaţie utilizatorii se puteau uita pe YouTube fără reclame, puteau reda în fundal orice clip şi puteau vizualiza inclusiv numărul de dislike-uri (Google a eliminat această caracteristică în toamna anului trecut).