Retelistica

În toamna lui 2014 intra în România operatorul telecom virtual Lycamobile. Pe atunci erau mari aşteptări, mai ales că ni se promiteau costuri excelente cu ţările unde Lycamobile era deja prezentă.

Timpul a trecut şi după 8 ani de pierderi constante reprezentanţii companiei au luat decizia de a ieşi din ţara noastră. Se pare că în România conceptul de operator virtual de telefonie mobilă (MVNO) nu a prins.

Nu ştim câţi clienţi avea Lycamobile în România, însă la jumătatea anului trecut întreaga piaţă MVNO (mai există şi un al doilea operator denumit Benefito Mobile) avea o cotă de doar 0.2% din cele peste 24.3 de milioane de cartele sim, adică mai puţin de 50.000 de clienţi.

Operatorii virtuali nu prea au şanse de izbândă în ţara noastră pentru că preţurile practicate de operatorii clasici sunt printre cele mai mici din Europa.

Marian Velicu, preşedintele boardului Benefito Mobile, a declarat pentru zf.ro că: „La noi a fost un pic diferit, pentru că la momentul la care noi am reuşit să dezvoltăm platforma şi să avem acces la una din reţelele de telefonie mobilă, preţurile de retail erau extrem de scăzute, iar competiţia foarte, foarte dificilă, motiv pentru care operatorii mobili virtuali şi-au făcut cu greu loc pe piaţă. Lycamobile a venit cu aceeaşi abordare ca în Occident, în care să vină să spună: <<uite, eu pot să-ţi ofer poate un produs un pic mai ieftin decât ce-ţi oferă operatorii tradiţionali>> şi a încercat probabil să aibă un produs care să fie oferit bazei lui de clienţi din alte ţări, astfel încât în momentul în care veneau în România să poată să aibă un produs relativ ieftin. Din păcate, e o realitate, competiţia din România s-a dus foarte mult în jos pe preţ. Vedem că astăzi putem să avem un produs de telefonie mobilă şi la 9 lei, 10 lei sau 2 euro, în funcţie de operator, după cum tarifează, în lei sau un euro. Şi de aici este foarte greu pentru un operator mobil virtual care nu are reţea, să poată să ofere acelaşi volum de trafic al operatorilor tradiţionali la acelaşi preţ, pentru că sunt costuri inerente pentru orice operator mobil virtual.”

Sursa: zf.ro