gAuto

Piaţa asigurărilor auto RCA a trecut printr-un şoc în această toamnă, atunci când cel mai mare asigurator din ţară, City Insurance, a intrat în faliment. Din acel moment preţurile au crescut simţitor, chiar şi azi în cele mai multe cazuri vorbim de costuri duble ale poliţelor comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

După ieşirea din piaţă a celor de la City Insurance, noul lider al acesteia a devenit Euroins. Chiar dacă nici această companie nu are un istoric curat, se pare că în cazul său situaţia financiară este ceva mai echilibrată.

Chiar şi aşa, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat în cursul acestei săptămâni că a amendat Euroins cu suma de 5.86 milioane lei deoarece au fost constate anumite deficienţe la nivelul capitalului de solvabilitate. Compania este obligată ca în termen de două luni de la data primirii deciziei să “transmită la ASF spre aprobare un plan de redresare, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă necesarul de capital de solvabilitate (SCR) sau pentru modificarea profilului de risc astfel încât în termen de 6 luni SCR să fie din nou respectată.”

Euroins susţine că nu sunt motive de îngrijorare în cazul său. Asiguratorul a emis un răspuns oficial pe subiect:

“ASF a identificat aspecte în situația financiară a companiei, care fac referire la situații contabile din trecut și care nu afectează astăzi compania. Acționarii Euroins România au făcut eforturi pentru a remedia toate provocările financiare încă de sfârșitul anului 2020. Drept urmare, în ultimele 12 luni, compania a beneficiat de o serie de majorări de capital în valoare totală de peste 300 milioane de lei, infuzii de capital care au dus la remedierea tuturor provocărilor financiare, inclusiv cele existente în trecut și identificate de ASF. În plus, din luna martie 2021, compania are un nou CEO și o nouă strategie de redresare financiară, dezvoltare, reducere a expunerii în sectorul RCA și de diversificare a portofoliului. Această strategie fost prezentată și este monitorizată de către ASF în conformitate cu legislația.

O confirmare a faptului că astăzi Euroins România are o poziție financiară mai bună decât oricând este implicarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în acționariatul companiei-mamă, un mesaj fără precedent de încredere în Euroins România și o confirmare publică a faptului că au fost făcuți pași importanți în ultimele luni pentru o creștere sănătoasă și durabilă. Doar în acest an, Euroins a plătit peste 1,3 miliarde de lei (260 milioane euro) pentru peste 143.000 de dosare de daună”.

Sursa: profit.ro