gAuto

O veste foarte interesantă vine tocmai din presa sud-coreeană, cea care susţine că producătorul auto Ford şi producătorul de baterii SK Innovation vor să construiască o fabrică de baterii pentru maşini electrice în Europa.

Proiectul este estimat la 11 trilioane de woni, adică aproximativ 7.96 miliarde de euro, iar pe lista scurtă de posibile destinaţii se află ţări precum România, Ungaria sau Polonia. Favorită se pare că ar fi Ungaria deoarece SK Innovation deţine deja două fabrici şi o a treia în construcţie, însă nici România nu stă rău în condiţiile în care Ford are o fabrică auto.

Se pare că cele două companii vor crea o societate comună cu sediul în Europa până cel târziu în luna octombrie, urmând ca ulterior să decidă şi ţara unde vor construi noua fabrică. Interesate de acest proiect s-au arătat şi Marea Britanie sau Spania, însă beneficiile financiare, administrative şi costurile ieftine cu forţa de muncă din ţările est-europene au înclinat balanţa în favoarea uneia dintre cele trei ţări menţionate anterior.

Să sperăm că vor auzi şi politicienii de această oportunitate şi vor veni cu ceva facilităţi pentru proiect. Vorbim de o investiţie gigant, una ce ar putea pune România pe o hartă selectă şi importantă pentru viitor.