Tablete

O comparaţie care nu ai cum să nu o faci, mai ales după ce Apple în cadrul evenimentului de lansare a iPad mini din urmă cu câteva zile a pus un slide show dorind să releiefeze atuurile device-ului lor. Este clar că scopul lor a fost să intre în luptă cu Google Nexus 7, una dintre cele mai bune tablete de 7 inch ale momentului după cum a reieşit şi din review-ul nostru, unul dintre primele din România.

Totuşi, vorbim de două produse care pornesc de la un concept uşor diferit.

a. Google Nexus 7, tabletă ieftină cu preţ de pornire de 199 dolari. Făcută să ofere acces la Google Play şi contentul adiacent. Hardware puternic, design plăcut şi simplu. Nu au dorit să facă un device premium, deşi experienţa oferită de Google Nexus 7 este ireproşabilă.

b. iPad mini, 329 dolari şi un device gândit să pună în valoare cele peste 200.000 de aplicaţii concepute şi optimizate pentru iPad din prima generaţie şi iPad 2 cu a lor rezoluţie de 1024×768 pixeli. Nu au făcut compromisuri, cameră foto de pe iPad 3, conexiune 4G, spaţiile de stocare pornesc de la 16 GB şi varianta de top costă 659 dolari, mai mult şi decât iPad 4th în unele configuraţii. iPad mini rămâne o tabletă premium, deşi o dă în spate display-ul.

Să vedem specificaţiile hardware:

Tabletă
Date tehnice
Google Nexus 7 iPad mini
Ecran IPS de 7 inch cu rezoluție 1280×800 pixeli LED-backlit IPS de 7.9 inch cu rezoluţie 1024×768 pixeli
Procesor Quad core Tegra 3 la 1.3 GHz Dual-core Apple A5
Memorie 1 GB RAM, 8 / 16 GB spațiu de stocare 512 MB RAM, 16, 32 sau 64 GB spaţiu de tsocare
GPU ULP GeForce PowerVR SGX543MP2
Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean iOS 6
Conectivitate Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm 4G şi Wi-Fi în funcţie de versiune, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS şi GLONASS
Cameră foto și video Frontală de 1.2 Megapixeli și filmează HD 5 Megapixeli şi filmează la 1080p, cameră frontală de 1.2 Megapixeli
Baterie 4325 mAh 16.3 Wh
Greutate 340 gr. 308 gr.
Grosime 10.5 mm 7.2 mm

Am testat Google Nexus 7 şi vorbesc în cunoştinţă de cauză, la iPad mini vorbesc din specificaţiile tehnice. Nu cred că vreun român din presa tech a apucat să-l vadă la lucru, din 2 noiembrie ne vom juca cu el când va debuta şi în România alături de iPhone 5 şi iPad din a patra generaţie.

Design

iPad mini uimeşte prin greutatea şi grosimea redusă – 308 gr. vs 340 gr. şi 7.2 mm vs 10.5 mm. La grosime au reuşit să se apropie de Motorola RAZR şi ai săi 7.1 mm. Cele două tablete vin cu o formă distinctă. Mi-aş dori să văd un iPad mini şi un iPhone 5 alăturat, veţi remarca cât de lunguieţ pare smartphone-ul faţă de tableta ce pare lăţită prea mult.

Nu pot să mă pronunţ legat de calitatea fabricaţiei la iPad mini, dar bănuiesc că nu vor fi lacune din acest punct de vedere. Apple dă o mare atenţie la astfel de detalii, cel puţin aşa făceau pe vremea lui Steve Jobs. iPad mini este primul produs Apple lansat sub Tim Cook, fără să aibă o generaţie sub predecesorul CEO Apple, se mai ştie şi ura lui Steve Jobs faţă de tabletele de 7 inch. Bine că iPad mini are 7.9 inch, puţin mai mare.

Google Nexus 7 mi-a plăcut pentru simplitate, cadru de aluminiu, spate ce dă un feedback bun, nu-ţi distrage atenţia de la content. O tabletă făcută să fie pusă la muncă şi ce dă impresia de rezistenţă în timp.

Ecran

1280×800 pixeli pe 7 inch vs 1024×768 pixeli pe 7.9 inch.
Din perspectiva rezoluţiei, Google Nexus 7 iese în faţă. Apple nu aveam cum să aducă retina display pe 7.9 inch, ar fi urcat preţul prea mult. Totuşi, cum spuneam şi mai sus, Apple dorea să beneficieze de ce oferă la ora actuală în App Store.

Hardware şi sistem de operare

Tegra 3 quad-core la 1.3 GHz + 1 GB RAM şi 8 sau 16 GB spaţiu de stocare şi Apple A5 dual-core plus 512 MB RAM, 16, 32 sau 64 GB spaţiu de stocare. Pe hârtie, iPad stă mai bine la ora actuală la spaţiu de stocare, în rest avem un hardware învechit din generaţia anterioară. Zici că-i un fel de automobil Dacia făcut din piese Renault din generaţiile mai vechi. Astfel s-a reuşit acel preţ de pornire la iPad mini de 16 GB cu Wi-Fi de 329 dolari care nu-i suficient de mic spre a justifica comparaţia cu Google Nexus 7  – 199 dolari pentru cel de 8 GB şi 249 dolari la 16 GB.

Nu contează doar hardware-ul, aşa Nexus 7 ieşea câştigător clar ci şi sistemul de operare. Marele avantaj al Nexus 7 este că primeşte cele mai noi versiuni Android în premieră, iar Android este pe placul celor care doresc să-şi customizeze device-ul în toate felurile, să pună aplicaţii cu un preţ mai redus decât cele existente în App Store.

Speranţele Apple sunt ca iPad mini să impulsioneze consumul de aplicaţii în App Store, să devină un fel de consolă de gaming portabilă beneficiind de jocurile existente acum cât şi de cele care vor sosi în premieră faţă de Google Play. Avantajul App Store este că-i preferat de developeri de aplicaţii deoarece permite o monetizare mai facilă decât Google Play.

iOS 6 mizează pe simplitate la maxim şi o interfaţă care nu s-a schimbat prea mult. Android 4.1.2 Jelly Bean propune un dinamism mai accentuat. Nexus 7 place prin viteza cu care lucrează, ajută şi procesorul Tegra 3 quad-core la acest deziderat.

Conectivitate

iPad mini primeşte şi LTE. Să vedem pe 29 octombrie dacă Google alege să prezinte un Nexus 7 cu 3G cum se zvoneşte pe blogurile şi site-urile tech din dot com. Ar fi de bun augur. În rest nu prea ar mai fi nimic de adăugat la acest capitol.

Cameră foto

Nu este un feature pe care să-l consider a fi de importanţă în alegerea unei tablete, dar sunt persoane care fotografiază şi cu iPad cel mare de 9.7 inch, unul de 7.9 inch s-ar putea să le fie şi mai pe plac. Google nu a pus cameră principală pe Nexus 7 ci doar frontală de 1.2 Megapixeli pentru cei interesaţi să facă apeluri video de pe tabletă prin aplicaţiile cunoscute în genul Yahoo! Messenger sau Skype. Aici iese în faţă iPad mini, camera de 5 Megapixeli este preluată de pe iPad 3th şi se descurcă excelent.

Autonomie

iPad mini s-ar putea să se descurce ceva mai bine. Nu am la îndemână decât datele lor de presă şi nu pot confirma decât după un test real.

Concluzii

Să vedem punctele forte ale fiecărei tablete în parte.

I. Google Nexus 7
– design plăcut;
– hardware puternic;
– Android în stare nativă;
– preţ de achiziţie excelent pentru experienţa pe care o oferă.

II. iPad mini
– design ce mizează pe calitatea a fabricaţiei plus greutate şi grosime reduse;
– sute de mii de aplicaţii optimizate pentru rezoluţia sa în App Store;
– simplitate în sistemul de operare;
– cameră foto bună;
– promite autonomie mare.

Şi punctele slabe:

A. Google Nexus 7
– spaţiu de stocare de maxim 16 GB, redus;
– fără 3G;
– fără cameră foto principală.

B. iPad mini
– preţ mare pentru a intra în concurenţă cu tablete Android în genul Nexus 7, Nook HD sau Kindle Fire HD;
– hardware din generaţia precedentă;
– formă uşor ciudată, prea lată şi în contradicţie cu iPhone 5 cel suplu.

Greu de spus care dintre cele două tablete merită titlul de cea mai bună. Le văd în nişe diferite, public ţintă distinct.

Categorii: tablete
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.