HTC Desire 500 este unul dintre puținele telefoane pe care compania taiwaneză le-a prezentat în 2013. Primul HTC Desire din 2010 era un smartphone premium, iar în 2013 s-a ajuns ca linia Desire să cuprindă telefoanele HTC din gama mid-range și low-cost. HTC Desire 200 este modelul de bază, iar Desire 500 se situează la granița dintre low-cost și mid-range cu specificații interesante și un preț ceva mai așezat.

Atenția tuturor a fost concentrată pe HTC One, HTC One Mini și de câteva zile pe HTC One Max. Pe parcursul review-ului veți vedea ce știe HTC Desire 500, ce experiență oferă și dacă merită a trece pe un astfel de smartphone gândit de către HTC. Trebuie să vă atenționez că HTC Desire 500 sosit la review a venit direct de la cei care se ocupă de PR-ul HTC pe plan local, este un sample pentru recenzie și nu versiunea pe care o găsiți în stocurile magazinelor și care, teoretic, oferă un plus în utilizare, stabilitatea mai mare etc. Telefonul atenționa că este variantă demo încă de la prima sa bootare.

HTC Desire 500 poate fi considerat și un fel de urmaș al lui HTC Desire X. Mă rog, mai degrabă un update al lui Desire X și o alternativă mai ieftină pentru cei care nu-și permit HTC One Mini.

Specificațiile complete pentru HTC Desire 500:

Smartphone

Date tehnice

HTC Desire 500

Ecran

TFT de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli, 217 ppi

Procesor

Qualcomm Snapdragon 200 de tip quad-core la 1.2 GHz

Memorie

1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB

GPU

Adreno 203

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de până la 7.2 Mbps în download, Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 4.0, microUSB, USB On-the-go, USB host, jack de 3.5 mm, radio FM stereo cu RDS, A-GPS

Cameră foto și video

8 Megapixeli, autofocus, LED flash, dimensiune a pixelului de 1.4 microni, geo-tagging, detecție a feței și a zâmbetului, filmează la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 1.6 Megapixeli

Baterie

1800 mAh

Greutate

123 gr.

Grosime

9.9 mm

Design

HTC-Desire-500 (6)

Nu vă pot spune care-i conținutul pachetului de retail. L-am primit împreună cu încărcător și cablu microUSB – USB 2.0. A sosit în varianta albă cu margini albastre, dar îl găsiți și pe negru pentru cei mai conservatori. Prima dată când am intrat în contact cu HTC Desire 500 a fost la IFA Berlin 2013 când era expus la un stand al HTC Germania.

HTC abandonează carcasele din aluminiu de la HTC One Mini, One și One Max. Aici s-a mizat pe plastic. Au mers pe trei culori: alb predominant, albastru pe muchiile telefonului și negrul în jurul display-ului de 4.3 inch. Plasticul de pe spatele lui HTC Desire 500 este lucios și adună amprentele rapid, dar nu dă impresia că s-ar zgâria ușor, vizual nu deranjează ca unele plastice utilizate de concurență și aici aș lua în vizor Samsung GALAXY S4 sau GALAXY S III.

Capacul bateriei acoperă tot spatele device-ului și se îndepărtează puțin mai greu. Apeși în locul cu portul microUSB și capacul începe să scoată un zgomot clasic, să pârâie și astfel ai acces la sloturile pentru microSIM și pentru cardul microSD de până la 64 GB.

Este un telefon finisat cu atenție la detalii, în stilul HTC care nu face rabat calitativ în ce privește smartphone-urile sale. Prin culorile și liniile sale de design aș spune că mai degrabă se potrivește tinerilor, adolescenților. Nu este publicul țintă de la HTC One Mini, un exemplu.

Îl poți folosi cu o singură mână, dimensiuni compacte și dă un grip ok. Plasticul de pe spate este ușor alunecos, dar având display de 4.3 inch nu este la fel de deranjant ca la un smartphone de 4.5 sau 4.7 inch.

Ecran și sunet

HTC-Desire-500 (14)

TFT LCD de 4.3 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și la prima vedere ai fi înclinat să spui că nu-i cine știe ce. Din punctul ăsta de vedere a uimit în sens pozitiv. Display-ul se vede destul de bine și își păstrează lizibilitatea și sub acțiunea razelor de soare, unghi de vizualizare bun. La baza sunt două taste capacitive cu rol de back și ieșire pe ecranul de start. Ai tendința să apeși și în locul liber dintre cele două taste, la HTC One, One Mini și One Max acolo dai de sigla HTC. De data aceasta au pus logo-ul deasupra display-ului.

Boxa este dispusă pe spate, dar nu are tehnologia Beats Audio decât atunci când sunt conectate căștile pe jack-ul de 3.5 mm, regăsit în partea superioară. Nu uimește printr-un sunet prea puternic, dar nici nu stă prost la acest capitol. Nu distorsionează la volum maxim și nici nu transmite vibrații în carcasă. Sunetul este clar, cu destul bass, dar fără amplitudine prea mare.

Reglarea volumului se face din lateral dreapta și cele două taste nu-s chiar așa ușor de accesat nefiind individualizate prea puternic față de profilul lateral de la Desire 500.

Hardware, sistem de operare și aplicații

HTC-Desire-500 (15)

Sunt câteva elemente ce definesc pe HTC Desire 500: procesor Qualcomm Snapdragon 200 de tip quad-core la 1.2 GHz, Adreno 203 GPU, 1 GB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB.

Soluția Qualcomm Snapdragon 200 pe ARM Cortex-A5 la 1.2 GHz poate fi considerată un fel de răspuns al Qualcomm la MediaTek 6589 quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7 și PowerVR SGX544. Testele de benchmark relevă diferențe majore între arhitectura Qualcomm și cea MediaTek, pe primu loc situându-se noul venit în lumea procesoarelor de pe telefoane mobile și tablete. Qualcomm nu și-a făcut temele prea bine și acceleratorul grafic Adreno 203 este destul de modest.

Pe de altă parte, HTC a reușit să optimizeze Android 4.1.2 Jelly Bean și Sense UI 5.0 astfel încât HTC Desire 500 să ofere o experiență de utilizare fluentă, fără lag. Sunt situații, destul de puține, în care dacă folosești telefonul la maxim cu mai multe sarcini de efectuat îți dă o întârziere sesizabilă la comenzi.

A preluat HTC Blinkfeed de la seria HTC One. Interfață este în linii mari, aceeași. Sunt puține aplicații preinstalate și majoritatea se dovedsc utile: Mail, Calendar, People, Gallery, Facebook, YouTube, Google Music, TuneIn Radio, 7Digital, SoundHound, Chrome, Gmail, Google Search, Google+, Hangouts, Dropbox, Polaris Office, PDF Viewer, Notes, Kid Mode, Twitter, Google Maps etc.

Telefonul se descurcă decent pe partea de browsing și în rularea aplicațiilor. Sunt câteva jocuri Android pe care nu le suportă, dar sunt destul de puține raportat la câte aplicații sunt în Google Play. Facebook, Twitter, Angry Birds, Subway Surfer rulează fin și pe HTC Desire 500.

Performanță

Screenshot_2013-10-15-20-58-44

A trecut prin câteva teste de benchmark și le-am reunit în tabel:

Smartphone

Teste de benchmark

HTC Desire 500

Quadrant Standard

4785 puncte

AnTuTu Benchmark

11228 puncte

NenaMark 1

60.4 fps

NenaMark 2

42.8 fps

CF-Bench

12522 puncte

Vellamo

HTML5 – 1688 puncte

METAL – 385 puncte

3DMark

Nu a rulat testul de benchmark

BrowserMark 2.0

HTML5test

430 puncte cu browserul integrat

Conectivitate

HTC-Desire-500 (7)

Mi-aș fi dorit să văd un modem 3G ceva mai performant, 7.2 Mbps în download pentru un telefon care dorește a se poziția în categoria mid-range este destul de puțin dacă ne relaționăm la standardele din 2013. Integrează Wi-Fi b/g/n, DLNA, bluetooth 4.0, A-GPS, radio FM stereo. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, portul microUSB la bază, tastele pentru reglarea volumului în lateral stânga și niciun element de conectivitate în dreapta.

În apelurile de voce nu pot spune că a impresionat ca și calitate, dar s-a descurcat în limitele clasei din care face parte: voce destul de ok, deși un sunet reglat ceva mai puternic s-ar fi dovedit de bun augur. Carcasa din plastic face ca efectul de death grip să lipsească cu desăvârșire

Cameră foto și video

HTC-Desire-500 (5)

8 Megapixeli, LED flash și aș puncta abilitățile lui HTC Desire 500 drept supriză plăcută. Interfața camerei foto și video ca organizare pare a fi luată direct de pe HTC One, doar că lipsește HTC Zoe. Știe să facă fotografii la 8 Megapixeli, filmează la 720p, iar camera frontală este de 1.6 Megapixeli ca la HTC One Mini.

Câteva fotografii făcute cu HTC Desire 500:

Autonomie

HTC-Desire-500 (12)

Baterie de 1800 mAh, un CPU quad-core gândit să fie eficient energetic și astfel HTC Desire 500 trece testul de utilizare moderată pe durata unei zile, deși dacă te înfigi mai puternic în smartphone cu browsing intensiv, jocuri, aplicații și vezi cum scade la doar câteva ore de autonomie.

Preț

eMAG – 999 lei.

Concluzii

HTC-Desire-500 (17)

HTC Desire 500 reprezintă viziunea companiei taiwaneze pentru telefoanele situate la granița între segmentele low-cost și mid-range. Are și puncte PRO, dar și elemente care puteau fi îmbunătățite. Mi-aș fi dorit să regăsesc display-ul de la HTC Windows Phone 8X ( Super LCD2 de 4.3 inch cu rezoluție HD).

PRO

– design ce mizează pe culori puternice, pe placul tinerilor;

– HTC Sense UI 5.0, fluență în interfața grafică;

– hardware decent și majoritatea aplicațiilor din Google Play sunt rulate fără probleme;

– 8 Megapixeli și fotografii de calitate;

– autonomie decentă.

CONTRA

– modem 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, puțin pentru un smartphone de 999 lei;

– preț ceva cam mare raportat la concurență directă.

Nota finală

S-a oprit la 8.17 puncte din 10.

Smartphone

HTC Desire 500

Design

8.5

Display și sunet

8

Hardware, sistem de operare și Performanță

8

Conectivitate

8

Cameră foto și video

9

Autonomie

8.5

Preț

7

Nota finală

8.14

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.