Huawei P8 Lite reprezintă varianta mai ieftină și totodată mai puțin performantă a flagship-ului companiei chineze. Asta nu înseamnă că acest smartphone nu are ce oferi utilizatorului sau că dispune de un hardware slab.

Aproape fiecare vârf de gamă al companiilor consacrate are un model ce poartă stindardul Mini, Compact sau altă astfel de denumire ce sugerează dimensiuni reduse și un ansamblu hardware ușor inferior.

Află care este cel mai bun smartphone ca și cameră foto și video: LG G5 vs Samsung GALAXY S7, Huawei P9 și iPhone 6S;

La fel a făcut și Huawei care, după varianta P7 Mini, a ales ca urmașul acestuia să treacă la titulatura Lite.

Specificații detaliate pentru Huawei P8 Lite:

Specificatii Huawei P8 Lite

Design

Huawei P8 Lite (8)

Pentru acest review am primit o unitate Huawei P8 Lite de culoare albă. La fel este și cutia în care a venit smartphone-ul, cum la fel sunt și toate accesoriile din pachet. Pe lângă telefonul propriu-zis, am mai găsit în cutie și un încărcător, un cablu microUSB – USB 2.0, căști ce aduc aminte ca design de faimoasele ear-pods de la Apple, o agrafă pentru accesul la cartelele SIM, un manual de utilizare și alte câteva hârtiuțe cu diferite informații.

Mi-a plăcut în special cum vin ambalate în cutie accesoriile și smartphone-ul Huawei P8 Lite. Manualele sunt într-o cutie de carton separată, la fel și încărcătorul, cablul microUSB și căștile. Între aceste două cutii este bine fixat smartphone-ul, care nu are loc să se miște pe nicio direcție și, în consecință, este mult mai bine asigurat în timpul transportului.

Încă de la prima privire, Huawei P8 Lite mi-a adus aminte de Honor 4C. Asemănările la nivel de design sunt evidente, cum de altfel și ansamblul hardware este similar, dar despre asta vorbim la capitolul dedicat.

Marea diferență stă în faptul că Huawei P8 Lite are o carcasă de tip unibody, fără acces la baterie, în timp ce capacul spate al lui Honor 4C se putea desface, dar nici aici nu puteai scoate acumulatorul din locașul său.

Cele trei taste cu rol de înapoi, acasă și aplicații recente sunt de tip touch buttons, integrate pe display, la baza sa. Astfel ”zona de lucru” este puțin afectată, iar ecranul ajunge să fie puțin mai mic decât cei 5 inci anunțați în specificații.

Huawei P8 Lite în varianta de culoare albă este înconjurat de jur-împrejur de o bandă de culoare aurie din metal din plastic foarte dur ce imită perfect metalul. În funcție de gusturi, poate fi apreciată sau deloc agreată. Din punctul meu de vedere nu este o combinație rea.

În lipsa butoanelor capacitive, la baza ecranului stă scrisă denumirea producătorului, care mai apare și pe spatele dispozitivului, imediat sub logo-ul Huawei.

Camera principală de 13 Megapixeli este poziționată în colțul din stânga-sus și nu iese din profilul general al smartphone-ului.

Pe laterala de jos a terminalului avem două grile pentru difuzor extern, de o parte și de cealaltă a portului microUSB. Numai una dintre acestea adăpostește un speaker (cea din stânga).

Din punct de vedre al construcției, materialelor și finisărilor, nu prea am ce să-i reproșez lui Huawei P8 Lite. Totul este bine făcut, oricum am strânge smartphone-ul în mână acesta nu scoate zgomote neplăcute, iar gripul este bun. Asta nu se datorează neapărat părții posterioare, cât mai ales muchiilor drepte de pe laterale.

Dacă ar fi ceva să-i reproșez la ninvel de design lui Huawei P8 Lite ar fi butonul power, ce este de dimensiuni cam mici. Până ajungi să înveți pe unde îl găsești va dura ceva, dar apoi totul devine mai ușor.

Ecran și sunet

Huawei P8 Lite (13)

Ecranul de 5 inci de tip IPS cu rezoluție HD 1280 x 720 pixeli îmi pare a fi același sau cel puțin foarte asemănător cu ceea ce am văzut și la Honor 3C și 4C. Și atunci, ca și acum, am apreciat aproape totul la acest panel.

Culorile sunt plăcute, iar luminozitatea este suficient de ridicată. Chiar și în bătaia directă a soarelui nu sunt mari probleme. Unghiurile de vizualizare sunt largi, dar în anumite poziții culorile tind să-și schimbe nuanța. Nu este ceva foarte grav, dar se poate observa destul de ușor.

Display-ului de pe Huawei P8 Lite nu-i trebuia o rezoluție Full HD. Totul este extrem de bine reprezentat și nu sunt momente în care să simți că ar fi trebuit o densitate a pixelilor mai mare de 294 ppi.

Să trecem la sunet. Prin difuzorul extern, pentru că este numai unul așa cum v-am spus deja, avem parte de o calitate bună și un volum impresionant. Nu sunt cele mai bune pe care le-am întâlnit, dar în categoria de preț în care se luptă Huawei P8 Lite nu știu câți oferă ceva similar. Sunetul extern este suficient de puternic și de bine redat încât să facă un deliciu urmărirea clipurilor pe YouTube sau chiar ascultarea de muzică.

Căștile din pachet, cele similare earpods-urilor de la Apple, sunt de foarte bună calitate. Sunetul primit prin intermediul lor este grozav și nu cred că există prea mulți ce și-ar putea dori altele. La asta contribuie și Huawei P8 Lite, prin jack-ul căruia avem parte de un sunet foarte bine conturat, cu toate frecvențele la locul lor și cu un volum maxim suficient.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Huawei P8 Lite (12)

Ajungem acum la ansamblul hardware. Dacă am spus că design-ul lui Huawei P8 Lite amintește de Honor 4C, atunci înseamnă că din punct de vedere al specificațiilor avem o copie. Nu chiar până la capăt, întrucât Honor 4C oferea numai 8 GB spațiu intern, în timp ce P8 Lite beneficiază de 16 GB (în realitate puțin peste 10 GB disponibili utilizatorului).

Această valoare poate fi urcată mult mai sus prin intermediul unui card microSD de până la 128 GB, dar asta transformă smartphone-ul într-unul single SIM. Cardul microSD poate fi inserat în locul slotului pentru SIM 2 și astfel vom avea un terminal cu multă memorie internă, dar ce acceptă numai o cartelă SIM.

Procesorul HiSilicon Kirin 620, ce vine direct din producția internă Huawei, este de tip octa-core la 1.2 GHz, pe arhitectură 64-bit. Alături de o memorie RAM de 2 GB și de acceleratorul grafic Mali-450 MP4, avem parte de un ansamblu hardware ce nu se sperie de jocuri complexe sau aplicații asemenea.

Sistemul de operare din spatele lui Huawei P8 Lite este un Android 5.0 Lollipop peste care producătorul a adus interfața proprietară Emotion UI în varianta 3.1. Aceasta schimbă radical modul în care știam că arată un Android nativ. Nu avem sertarul cu toate aplicațiile, iar zona de deblocare, cea de notificări, de setări sau de setări rapide sunt toate schimbate. La fel și iconurile.

Avem diferite teme la dispoziție și multe posibilități de customizare a meniului, dar nu știu câți dintre voi veți aprecia ceea ce are de oferit Emotion UI.

Din fericire, totul rulează fluent în majoritatea cazurilor. Lagul își face apariția doar atunci când sunt executate actualizări în fundal sau alte aplicații mai complexe rulează pe acolo. Atunci meniul și scroll-ul agață, iar performanța totală are de suferit.

Ca de obicei, în cazul Emotion UI avem parte de multe aplicații preinstalate. Pe lângă cele de la Google, mai găsim:

Zinio – chioșc de ziare în format electronic;

Highlights – recomandări pentru cele mai bune jocuri și aplicații;

Todoist – organizator de task-uri, notițe, reminders, atașamente;

WPS Office – creare și editare documente gen Word, Excel, PowerPoint;

Huawei Wear – software pentru conectarea brățărilor de fitness;

Cars Racing, Dragon Mania, Puzzle Pets, Real Fotball 2015, Spider-Man Ultimate Power – jocuri demo de la Gameloft;

Notepad, Manager telefon, Teme, Calendar, Fișiere, Twitter, Meteo, Recorder, Radio FM, Oglindă, Lupă, Actualizator, Lanternă – nu cred că mai necesită descriere.

Performanță

Teste benchmark Huawei P8 Lite (1)

După ce Huawei P8 Lite a rulat câteva teste de benchmark, am reunit rezultatele în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark Huawei P8 Lite

Conectivitate

Huawei P8 Lite (10)

După cum am mai precizat, Huawei P8 Lite poate fi un smartphone dual-SIM cu memorie internă de 16 GB sau un terminal single SIM al cărui spațiu de stocare se poate exinde cu până la 128 GB suplimentari. Sunt sigur că în viitor vom vedea din ce în ce mai multe astfel de abordări.

Pe lângă conectivitatea 4G LTE, mai avem Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, hotspot, bluetoooth 4.0 cu A2DP, EDR și LE, GPS cu A-GPS, GLONASS, NFC, radio FM, microUSB (în partea de jos) și jack de 3.5 mm (pe laterala de sus).

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt situate pe marginea din dreapta. Tot aici sunt și cele două sloturi pentru cartele SIM sau card microSD. Ele pot fi accesate folosind agrafa din pachet.

Toate elementele de conectivitate s-au comportat normal, iar calitatea în apelurile de voce este bună.

Cameră foto și video

Huawei P8 Lite (9)

Huawei P8 Lite se laudă cu o cameră foto de 13 Megapixeli ce poate capta clipuri video Full HD la 30 fps. Cum s-a descurcat aceasta puteți vedea prin exemplele de mai jos.

Clipurile video nu sunt cele mai grozave, dar asta doar dacă ne uităm la nivelul ridicat la care se situează pozele. Concret, filmele captate de camera principală nu sunt în concordanță cu fotografiile. Acestea din urmă au un nivel mai bun al detaliilor și mai puțin zgomot de imagine.

Autonomie

Screenshot Huawei P8 Lite (1)

Bateria de 2200 mAh nu poate face minuni când vine vorba de autonomia oferită. După cum am observat și în cazul lui Honor 4C, chipset-ul Kirin 620 nu este un mare consumator în sarcinile simple: navigare web, facebook, mesaje ș.a. Când este pus la încercare – jocuri complexe, teste benchmark, nivelul bateriei scade alarmant de repede.

Știu, asta se întâmplă în cazul majorității procesoarelor, dar parcă mult mai evident este la HiSilicon Kirin 620.

Din această cauză, modul de folosire al utilizatorului poate determina o autonomie decentă sau una dezastruoasă. În cazul în care vă jucați mult pe smartphone, Huawei P8 Lite nu este soluția ideală. Dacă, în schimb, stați mult pe net, pe facebook sau aveți alte asemenea ocupații, veți reuși să prindeți seara cu Huawei P8 Lite departe de priză.

Am rulat și deja consacratul test al autonomiei pentru gadget.ro. Rulând continuu clipuri video pe YouTube cu luminozitatea ecranului la 100%, cu sonorul la minimum și prin conexiune Wi-Fi la internet, Huawei P8 Lite a ajuns de la 100% la 10% în 4 ore și 20 de minute.

Preț

Huawei P8 Lite – 1349 lei la eMAG

Huawei P8 Lite – 200 euro fără semnarea unui contract și gratuit cu Pantera 25 / 25 euro pe lună – gratuit. Pantera 25 = NELIMITAT la minute și SMS-uri naționale, 2 GB trafic de date, 250 MB în roaming, 10 GB spațiu de stocare în Orange Cloud, 500 de minute internaționale pe fix și mobil.

Concluzii

Huawei P8 Lite (18)

Prețul din magazinele online autohtone pentru Huawei P8 Lite este ușor cam ridicat din punctul meu de vedere. Asta cu atât mai mult cu cât la doi dintre operatorii de telefonie mobilă poate fi cumpărat cu aproximativ 200 de euro la liber. Chiar dacă diferența de preț este mare, ea aduce mai mult bloatware din partea operatorului și riscul ca un eventual update de software să vină și mai târziu decât în cazul variantelor cumpărate din magazinele online.

Pentru 200 de euro, Huawei P8 Lite reprezintă un smartphone performant, plăcut ca design, bine construit, suficient de puternic, cu o cameră foto și un ecran bune. În plus, sunetul oferit atât prin difuzorul extern, cât și prin jack-ul de 3.5 mm este de foarte bună calitate și cu intensitate ridicată.

Autonomia bateriei aș spune că este singurul punct negativ pentru Huawei P8 Lite. În fine, nu multe sunt smartphone-urile care excelează la acest capitol.

Ca orice gadget, Huawei P8 Lite prezintă atât puncte pro, cât și contra. Pe cele mai importante dintre ele le-am trecut mai jos:

PRO

– ecran ce oferă culori plăcute, luminozitate ridicată și imagini bine conturate;

– sunet foarte bun emis prin difuzorul extern, dar și prin jack-ul de 3.5 mm;

– design plăcut (doar 7.7 mm grosime), construcție solidă, finisări și materiale de calitate;

– ansamblu hardware suficient de puternic în majoritatea situațiilor.

– camera foto de 13 Megapixeli realizează poze de calitate.

CONTRA

– autonomie modestă din partea acumulatorului;

– momente în care sistemul de operare rulează greoi, cu lag.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.