Smartphone

Este un telefon mai vechi din portofoliul Huawei care a început să fie disponibil și în România. Modelul în cauză îl am de la un prieten care și l-a cumpărat de la Vodafone, la abonament, pe un preț foarte mic cu un abonament de bază. Ciudat este că eu nu am dat de el în magazinul online oficial. La prima vedere nu arată rău deloc ca și design, dar când începi să-l folosești ies în evidență unele probleme și experiența oferită este plină de lag și extrem de enervantă.

Datele tehnice pentru Huawei U8500:

– ecran TFT capacitiv de 3.2 inch cu rezoluție 320×480 pixeli și 256.000 culori, trackpad optic;

– procesor de 600 MHz, 256 MB RAM, 512 MB ROM, microSD de până la 32 GB;

– Android 2.2 FroYo;

– 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm;

– cameră foto de 3.15 Megapixeli;

– baterie de 1.150 mAh, 115 gr și 12.8 mm grosime;

– anunțat în iunie 2010.

1. Design

Telefonul impresionează plăcut și mă gândesc la asta și luând în calcul un  preț de achiziție situat destul de jos, la 564 lei. Carcasa este din plastic, iar marginile din metal. Este lucrat bine și inspiră unitate din punct de vedere stilistic. Îți fură privirea, cum s-ar putea într-un limbaj nu întocmai tehnic. Cântărește doar 115 gr. și cu o grosime de 12.8 mm, dar asta nu-l face să se simtă prea gros în mână. Are inclus și un trackpad optic și se dovedește util în browsing, un feature pe care nu l-am mai găsit demult și Nokia îl implementa pe multe dintre terminalele sale cu Symbian. Și primul telefon cu Android, HTC Magic, avea un trackpad optic.

2. Ecran și sunet

Rezoluția este superioară față de alte telefoane ieftine Android și afișează 320×480 pixeli și 256.000 culori, similar cu LG Optimus One. Touch-ul nu mi s-a părut a răspunde corect la comenzi. Era un lag ciudat, dar asta cred că se datora și hardware-ului slab. Sunetul vine la o boxă dispusă pe spate, la bază. Sunetul oferit este puternic, clar. Suportă și căști pe jack de 3.5 mm. L-am testat cu cele de tip in-ear de la Evolio Evotab 2 și se aude ok. Jack-ul de 3.5 mm este dispus superior.

La baza ecranului se află trackpad-ul optic și o tastă polivalentă ce înglobează mai multe funcții printre care și cele de Back, Menu, încheiere sau efectuare de apeluri voce și rol de Yes și No prin meniul telefonului.

3. Sistem de operare și aplicații

Aici este  o mare problemă și mă uit la cei 256 MB RAM ce sunt de-a dreptul insuficienți. Am un telefon cu procesor de 600 MHz și mă refer la LG Optimus One, dar ai impresia că este dintr-o altă clasă față de Huawei U8500. sE mișcă încet, cu lag. Căutarea de aplicații în Android Market se face anevoios și este păcat că la ecran au pus o rezoluție mai bună de 320×480 față de 240×320 pixeli cât au majoritatea telefoanelor Android. Să zic că în browsing ar fi ceva mai talentat, dar la ani lumină față de smartphone-urile de top.

Am încercat să-i fac un test de benchmark cu Quadrant Standard, dar nu a suportat să ruleze aplicația. Am pus AnTuTu Benchmark și a scos doar 520 de puncte și spre comparație:

Evolio Evotab 2 – 2.342 puncte;

Samsung Galaxy Note – 6.285 puncte;

Samsung Galaxy Nexus – 6.024 puncte;

LG Optimus One – 1.129 puncte.

Partea hardware face ca multe aplicații din Android Market să nu poată fi instalate. Măcar oferă acces la Android Market în mod oficial și asta-i un lucru pozitiv, deși experiența oferită este trunchiată de datele tehnice slabe. În mod nativ vine cu Android 2.1 Eclair, dar beneficiază de update la 2.2 FroYo și nu cred că va primi vreodată nici măcar 2.3 Gingerbread.

4. Conectivitate

Nu i se poate reproșa mai nimic. Are 3G, Wi-Fi, bluetooth, jack de 3.5 mm și GPS. Pe lateral superior dați de microUSB, jack de 3.5 mm și butonul pentru pornirea și oprirea telefonului cât și pentru blocarea și deblocarea rapidă a display-ului touch. În lateral dreapta este tasta cu rol în setarea volumului. Mai amintesc și trackpad-ul optic de la baza ecranului. Carcasa de pe spate se îndepărtează ușor și oferă acces la baterie și la sloturile pentru cartela SIM ș i pentru cardurile microSD. Unele site-uri spun că ar suporta microSD de până la 16 GB, iar altele de până la 32 GB. Nu prea contează, nu văd cine și-ar cumpăra Huawei U8500 și un card microSD care să coste cât jumătate din handset și mă refer la cele de 32 GB.

5. Cameră foto și video

Are un senzor de 3.15 Megapixeli. Nu a dorit să facă fotografii până când nu i-am pus un card microSD. Filmează, dar rezoluția este atât de mică că nici măcar nu-i mai adăugam acest feature – 352×288 cu 15 fps. O serie de mostre foto sunt în galerie.

[nggallery id=236]

6. Autonomie

Bateria este de doar 1.150 mAh și recunosc că nu l-am testat îndeajuns, dar mi s-a părut a se goli destul de repede. Downloadasem o serie de aplicații via wi-fi și deja coborâse în mai puțin de o oră pe la 70 – 80%. Am înțeles că merge maxim la două zile dacă sunt oprite 3G-ul și wi-fi deloc.

Concluzii

Este un telefon cu un aspect plăcut, cu un ecran ce afișează o rezoluție ok și oferă acces la Android Market. Se mișcă lent prin meniu și în rularea aplicațiilor, iar camera foto este mediocră. Totuși, prețul de achiziție este mic și la abonament ajunge a fi gratuit.

Preț – 564 lei

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.