Insulele Feroe sunt formate dintr-un grup destul de compact de 18 insule, iar ca organizare vorbim de o regiune autonomă a Regatului Danemarcei.
Parlamentul din această regiune a decis în 2014 că trebuie scurtat drumul dintre oraşele Torshavn (capitala) ce se află pe insula Streymoy şi Runavik ce se află pe insula Eysturoy. Pentru a ajunge dintr-un oraş în altul şoferii pierdeau în medie puţin peste o oră, iar un tunel între cele două localităţi ar fi redus timpul la doar 15 – 16 minute.
Zis şi făcut. Tunelul denumit Eysturoytunnelin a fost construit sub Oceanul Atlantic, are o lungime totală de 11,238 kilometri, iar punctul său cel mai adânc se găseşte la 189 de metri sub nivelul oceanului. Tunelul vine şi cu o premieră globală, acesta beneficiază de primul sens giratoriu construit sub Oceanul Atlantic. Sensul giratoriu a fost gândit de către artistul Tróndur Patursson ca o opera de artă, acesta are forma unei ciuperci şi are o înălţime de 80 de metri.
Lucrările la tunelul Eysturoytunnelin aveau termen de finalizare începutul lui 2021, însă constructorul a terminat ceva mai repede şi îl va deschide circulaţiei pe 19 decembrie.
httpvh://youtu.be/qSuMEy_CsU4