gAuto

În 2021, ţara noastră are puţin peste 1000 de staţii de încărcare pentru maşinile electrice, cifră aproape jenantă dacă ne uităm la alte ţări din vestul Europei: Olanda – peste 66.000 de staţii, Franţa – peste 45.000 de staţii sau Germania – peste 44.000 de staţii.

Sigur că ne-am obişnuit ca la noi lucrurile să demareze ceva mai greu, însă evoluţia pieţei auto ne va obliga să construim rapid staţii de încărcare pentru viitoarele maşini pe baterie. Ministrul demis al Mediului, Apelor şi Pădurilor, dl. Tanczos Barna, a declarat că România are în plan să instaleze în următorii 5 ani peste 18.000 de staţii de încărcare, toate cu fonduri din partea AFM (Administraţiei Fondului pentru Mediu) prin PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).

Vorbim strict de staţii realizate de stat. Suplimentar acestora vor exista şi cele instalate de privat, astfel că, cel puţin la nivel teoretic, viitorul sună bine.

Ironic mi se pare că deşi în presă promovăm peste tot în lume că energia verde este viitorul, suntem încă mult prea dependenţi de energia puternic poluantă. Citeam astăzi într-un articol că în 2021 a fost extras cu 23% mai mult cărbune la nivel global comparativ cu anul anterior, aspect ce demonstrează cât de departe suntem raportat la ceea ce ne dorim să facem.

Sursa: auto-bild.ro