În vizită la Uzinele Dacia Mioveni și Horse România – Sunt asamblate 65 de mașini pe oră, iar motorul HYBRID 155 de pe Bigster a fost proiectat și dezvoltat integral în țara noastră

Dacia este probabil unul dintre cele mai recunoscute branduri din România la nivel european și producătorul de automobile care a reușit să aibă cel mai vândut model în 2024 pe Bătrânul Continent - Sandero.
Dacia este probabil unul dintre cele mai recunoscute branduri din România la nivel european și producătorul de automobile care a reușit să aibă cel mai vândut model în 2024 pe Bătrânul Continent - Sandero.
10/04/2025
gAuto

La mijlocul anului 2023 vă spuneam câte ceva despre cum se prezintă la acea dată producția și alte informații referitoare la Uzinele Dacia de la Mioveni. Astăzi revin cu un articol similar, după o nouă vizită în marele complex industrial din apropierea Piteștiului.

Două motive au stat la baza noii vizite: demararea producției la întreaga capacitate pentru noul SUV de segment C Bigster și desprinderea totală a diviziei de motoare și transmisii, care acum este o entitate complet separată de Dacia și, de fapt, de întreg Grupul Renault, chiar dacă acesta din urmă are o participație de 45% în cadrul noii companii Horse Powertrain. Mă refer la Horse România, despre care vin cu detalii ceva mai jos.

Vizita Uzina Dacia Mioveni martie 2025

Mai întâi, câteva dintre cele mai importante date despre Uzina Dacia Mioveni:

  • La secția Presaj s-a ajuns acum, grație unor noi investiții în robotizare și a unor prese rapide, la un număr de 18 bătăi / minut. În 2023 vă spuneam că rata era de 717 bătăi de presă pe oră, ceea ce se traducea în circa 12 bătăi / minut. Evoluția este impresionantă în mai puțin de 2 ani;
  • În secția Caroserii aproximativ 60% din operațiuni sunt executate acum robotizat, restul manual. Spre comparație, la jumătatea anului 2023 aveam un procent pentru robotizare de 44%, din nou o îmbunătățire semnificativă într-un timp atât de scurt. Sunt 550 de roboți în această secție, care se ocupă, printre altele, de sudurile mari, în timp ce sudurile pieselor mai mici sunt executate manual. Durata medie de execuție a unei caroserii, de la start până la final, este de aproximativ 2.5 – 3 ore, în funcție de model.
  • La secția Montaj lucrează în jur de 1800 de angajați, care finalizează 1357 de vehicule pe zi. În titlu am spus că sunt asamblate 65 de mașini pe oră, dar acele cifre iau în considerare și pauzele din timpul unei zile, altfel, la 1357 unități / zi altele ar fi cifrele pe oră. Pe liniile de asamblare ale secției Montaj se pot afla simultan nu mai puțin de 170 de vehicule.

În fine, alte cifre interesante, care nu țin neapărat doar de Uzina Dacia Mioveni, se referă la faptul că peste 90% din producția actuală din România este acoperită de noul Duster și de Bigster, iar 90 – 92% dintre aceste automobile ajung la export. Interesant este că între 65% și 70% sunt piese comune între Duster 3 și Bigster, ceea ce mi se pare un procent cu adevărat semnificativ. 

Integrarea locală a procesului de producție, ne referim la tot ce ține de furnizori, aparte de ceea ce produce direct Dacia, este de circa 50%. Sunt furnizori care lucrează direct în platforma Dacia Mioveni, dar mulți alții sunt în proximitate. De exemplu, producătorul de scaune este la o distanță de 17 km de Mioveni și lucrează în sincron cu Dacia, în sensul că nu au stoc, ci produc strict conform cererii Dacia, în funcție de comenzi, asigurând necesarul imediat al uzinei auto.

Referitor la cel mai nou model Dacia, mai precis la SUV-ul de segment C Bigster, la sfârșit de martie 2025 pentru acesta erau depuse 1.200 de comenzi doar din România, cu peste 10.000 la nivel european. Iar asta fără ca cineva să fi avut ocazia să vadă în realitate mașina, care nu ajunsese atunci în showroom-uri, de condus nici vorbă. La fel de important mi se pare că peste 90% dintre comenzile de Bigster au fost plasate pentru echipările de top, iar 2/3 dintre clienți au optat pentru motorizarea HYBRID 155.

Acum, câteva cuvinte și despre Horse România, divizie a Horse Powertrain Solutions. Compania mamă a luat ființă prin participația egală dintre Grupul Renault și Geely, pentru ca la sfârșit de 2024 să se alăture ca investitor și Aramco, gigantul petrolier din Arabia Saudită. Astfel, la acest moment, Horse este o companie în care Grupul Renault și Geely dețin câte 45% din acțiuni fiecare, iar Aramco restul de 10 procente.

Horse are peste 9.000 de angajați la nivel mondial, cu 11 locații de producție și cercetare-dezvoltare (R&D), distribuite în 7 țări – Argentina, Brazilia, Chile, Portugalia, Spania, Turcia și România.

În țara noastră Horse activează în trei locații – Mioveni, Titu și București. La Mioveni este evident producția, la Titu este realizată cea mai mare parte de cercetare și dezvoltare, în timp ce la București se desfășoară, în principal, tot ce ține de partea administrativă. Sunt puțin peste 2.700 de salariați Horse România, dintre care 2.124 sunt la Mioveni, 302 sunt la Titu și 276 la București. În R&D sunt 515 angajați.

Probabil cea mai interesantă știre legată de Horse România este că această divizie a proiectat și dezvoltat în întregime motorul HYBRID 155 care echipează deocamdată în exclusivitate Dacia Bigster.

Foarte important este că pentru prima dată Dacia a primit un motor complet nou și nu unul care se afla deja în portofoliul Grupului Renault, iar acest motor (cu cod HR18) a fost conceput în țara noastră. Pe de altă parte, acest motor nu este deloc produs în România, la uzina Horse din Mioveni fiind fabricate motoarele HR10 (din 2018) și HR12 (din 2024).

Totodată sunt produse cutii manuale de viteze. Cadența este de o cutie la 30 de secunde și un motor la 45 de secunde. Pentru acestea, turnătoria de aluminiu din cadrul uzinei Horse Mioveni topește nu mai puțin de 90 de tone de aluminiu zilnic.

În final, cum lucrează Horse România alături de Dacia România? Simplu, întrucât divizia de motoare și transmisii de pe platforma Dacia Mioveni era și înainte o entitate separată față de uzina de automobile. Horse România a preluat activitățile fostei Renault Mecanique și rămâne practic în continuare furnizor direct al uzinei Dacia Mioveni, dar și pentru alți clienți. Sigur că sunt și motoare și transmisii care vin la Mioveni din alte locații de producție Horse. De exemplu, motorul HR18 este adus la Mioveni din Valladolid, Spania sau din Bursa, Turcia.

Deocamdată atât aici, cu siguranță vom reveni cu fel de fel de vești din partea Dacia și, de acum, din partea Horse România, cu care am stabilit cu această ocazie un contact și pentru care aș mai avea diferite întrebări de adresat. Toate la timpul lor…

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.