Cu toții ne amintim celebra emisiune tv “Top Gear” și mașinile testate de Stig, pilotul anonim, pe circuitul emisiunii. Puțini știu însă că recordul pe circuitul respectiv era deținut de o mașină de tip kit car.

Kit car sau mașină în kit, reprezintă un set de piese pe care un producător le vinde pentru ca un potențial client să le asambleze într-un automobil funcțional.

Foarte mulți producători de astfel de kituri, s-au dezvoltat în statele unde există o adevărată tradiție în construcția de astfel de modele și unde legislația este mai favorabilă omologării pentru circulația pe drumurile publice. Anglia are de departe cei mai mulți producători, urmată de SUA, Canada și Australia.

Aceste kituri se vând în diferite forme:

🚗 complete – șasiu, elemente de caroserie, motor, cutie de viteze etc., nefiind nevoie pentru a le asambla decât de un set de scule de bază și ceva timp (au nevoie de peste 100 ore de muncă pentru a fi asamblate)

🚗 kituri de tip șasiu/caroserie – la acestea componentele mecanice majore cum ar fi motorul, transmisia și elementele de suspensie provin de la un vehicul donator sau pot fi achiziționate noi, de la alți furnizori. Legislația americană, de exemplu, nu permite vânzarea de kituri complete care să includă motorul și transmisia. Aceste kituri au avantajul prețului mai redus, atunci când optăm pentru partea mecanică de la un vehicul donator, deoarece se poate achizitiona unul avariat la un preț foarte mic.

🚗 kituri de tip “re-body” – se vinde doar o caroserie nouă, în general din fibră de sticlă, care se montează pe șasiul unei mașini de serie deja existentă. Prezintă avantajul prețului redus și faptul că se omologhează mult mai ușor, fiind vorba de recarosare.

Kiturile sunt în general replici ale unor mașini clasice foarte cunoscute, cum ar fi AC Cobra sau Lotus 7, dar există producători care au dezvoltat caroserii originale. Pentru asamblare nu necesită cunoștințe tehnice deosebite, fiind proiectate pentru a fi montate în garajul propriu.

Printre producătorii cei mai importanți aș aminti:

Ultima Sports

Este vorba de producătorul englez despre care vorbeam în deschiderea articolului. În prezent are în producție 3 modele cu design original, EVO Coupe, EVO Convertible și mai nou RS, modele ce se vând în kit sau gata de drum. Modelul EVO în varianta cu motor V8 supraalimentat de 1080 CP, deține recordul mai sus amintit plus alte câteva recorduri mondiale. Accelerează de 0 la 100 km/h în 2,6 s și viteza maximă se apropie de 400 km/h.

Modelul RS duce lucrurile mai departe de atât, iar în varianta cu motor de 1200 CP, “atinge suta” în 2,3 s iar viteza maximă este de peste 400 km/h. Având în vedere aceste performanțe demne de Bugatti Chiron, prețul kitului este chiar modic, 120.000 lire sterline. Dacă aceste performanțe ne sperie, există o variantă de bază de doar 430 CP care accelerează până la 100 km/h în 3,3 s.

Caterham

Tot din Anglia, a fost prezent în anul 2011 și în România, însă din lipsa comenzilor importatorul a renunțat. Produce replici ale celebrului Lotus 7, în mai multe variante de motorizare. Și acest producător vinde modele în kit sau gata fabricate.

Denumirea modelelor sale, Seven este urmată de o cifră care indică raportul putere/greutate. Astfel cel mai puternic model Seven 620 (620 CP/tonă), deși are doar 310 CP, realizează sprintul până la 100 km/h în 2,79 s. Greutatea foarte redusă și dimensiunile compacte fac modelele Caterham să se comporte foarte bine atât pe stradă cât și pe circuit, unde sunt foarte apreciate. Prețurile pleacă de la 28.990 lire sterline și ajung la 54.990 lire sterline, destul de competitive dacă ne gândim la raportul performanță/cost.

Factory Five

Producătorul de origine americană oferă nu mai puțin de 5 modele de kituri, de la Cobra (în trei variante), Hot Rod (în 3 variante), Type 65 Coupe (în 2 variante) și două modele cu design in house GTM supercar, respectiv 818 (și acesta în 3 variante). Acestea pot fi construite pe un tren de rulare de la Ford Mustang GT, generațiile 1987-2004 (pentru Cobra, Hot Rod, 65 Coupe) sau cu componente noi. Modelele GTM și 818 pot fi construite doar pe baza unei mașini donatoare, Chevrolet Corvette C5 respectiv Subaru WRX. Producătorul oferă și posibilitatea cumpărării kiturilor în etape, adică plătești pe măsură ce avansezi cu montajul. De asemenea, producătorul oferă clienților posibilitatea participării la cursuri de instruire pentru montajul kiturilor.

Am dat doar 3 exemple de producători de kituri, poate cei mai reprezentativi, dar numărul acestora este destul de ridicat. Se adresează pasionaților și celor care doresc performanțe fără a-i interesa sigla de pe capotă.

Categorii: gev

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.