gEV

LIDL România mizează pe o dezvoltare sustenabilă în transport şi logistică, de aceea în ultimele luni şi-a extins flota de camioane electrice în parteneriat cu Blue River, iar mai nou a montat prima staţie de încărcare fast charge din ţara noastră destinată exclusiv acestui tip de vehicul. Alături de această staţie de încărcare a fost montată şi o staţie de alimentare CNG (gaz natural comprimat).

Ca un istoric pe termen scurt, în iulie 2022, cei doi parteneri, Lidl şi Blue River, împreună cu Scania România, au efectuat primul transport de marfă cu un camion electric, în România. La început de 2023, evenimentul a fost succedat de marcarea livrării a încă două noi camioane electrice: eActros 400, modelul de camion 100% electric din portofoliul Mercedes-Benz Trucks, precum și a autotractorului Volvo FH 4x2T din portofoliul Volvo Trucks către Blue River.

Mercedes-Benz eActros 400 este un camion complet electric și silențios. Camionul poate parcurge distanțe de până la 400 km și este prevăzut cu agenți de răcire care asigură o temperatură optimă chiar și pentru produsele sensibile termic. Autotractorul Volvo FH Electric 4×2 are o capacitate totală de 540 kW (6 baterii de 90kW fiecare) și poate susține o autonomie în sarcină de până la 300 km per ciclu de încărcare. Noile camioane electrice eActros și Volvo FH, precum și camionul Scania P25 B6x2*4 BEV, lansat anul trecut în luna iulie, sunt folosite pentru livrarea produselor către magazinele Lidl din București și împrejurimi.

În linie cu măsurile de eficientizare a activității de transport, odată cu inaugurarea centrului logistic Lidl din comuna Fundeni, județul Călărași, Lidl România a construit și prima stație de încărcare electrică fast charge a camioanelor din cadrul unui depozit Lidl. Stația funcționează cu energie provenită de la cele 2650 de panouri solare montate pe acoperișul depozitului și poate alimenta simultan două camioane electrice.

În plus, încă din anul financiar 2020, retailerul testează soluții de transport care utilizează combustibili alternativi. Prin urmare, în acest moment, Lidl România transportă marfă către magazinele sale cu 14 camioane CNG (gaz natural comprimat). În paralel, Lidl a montat o stație de gaz natural comprimat în regim propriu, care va fi dată în funcțiune în curând.