Smartphone

Cei de la IDC au publicat în acest început de săptămână o statistică preliminară ce vizează livrările globale de telefoane inteligente.

Se pare că piaţa dă ceva semne de revenire, în primele trei luni ale anului fiind comercializate în toată lumea undeva la 289.4 milioane de unităţi, cu 20.9 milioane unităţi mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (+7.8% YoY).

Iată cum arată un top 5 al celor mai importanţi producători:

🥇Samsung – 60.1 milioane unităţi (-0.7%);

🥈Apple – 50.1 milioane unităţi (-9.6%);

🥉Xiaomi – 40.8 milioane unităţi (+33.8%);

🏅Transsion – 28.5 milioane unităţi (+84.9%);

🏅Oppo – 25.2 milioane unităţi (-8.5%).

Dacă Samsung se menţine la un nivel constant, Apple pierde mai bine de 5 milioane de unităţi YoY şi aproape sigur această scădere destul de generoasă vine din China, ţară unde mărul muşcat are o concurenţă puternică şi nu mai este nici pe placul politicului.

Xiaomi a mers bine în primul trimestru al anului, însă vedeta primelor trei luni este compania chineză Transsion. Cu afaceri aproape exclusive pe continetul african, Transsion profită de lipsa apetitului Apple, Samsung sau Xiaomi pentru această parte a lumii şi generează vânzări de locul 4 la nivel global. Iar potenţial în acea zonă există în continuare, mai ales că natalitatea este la cote maxime.

Cât despre Oppo nu putem spune că lucrurile stau foarte rău, deşi avem un minus de 8.5% YoY, producătorul chinez este pe creştere raportat la ultimul trimestru din 2023.