Diverse

România este o ţară din Europa de Est care mai are multe de recuperat când vine vorba de adaptarea tehnologică, iar acest lucru se vede foarte rapid în statisticile Eurostat.

Cel mai recent astfel de exemplu este cel legat de apetitul românilor pentru streaming TV sau video online. Deşi în ultimii ani din ce în ce mai mulţi conaţionali au trecut de la entertainmentul clasic către cel online, distanţa faţă de restul ţărilor europene rămâne considerabilă.

Conform unui raport Eurostat valabil la nivelul anului 2022, România este ţara din Uniunea Europeană unde se foloseşte cel mai puţin mediul online pentru a viziona emisiuni TV sau clipuri video. Doar 34% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani fac acest lucru, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 65%.

Se pare că doar două ţări nu reuşesc să atingă pragul de 50%, iar acestea sunt România (34%) şi Bulgaria (40%). Oare de ce nu mă miră acest lucru ? În analiza Eurostat mai apare şi Albania (44%), însă aceasta nu este membră a Uniunii Europene.

La capătul celălalt avem Finlanda (93%), Olanda (90%) şi Danemarca (89%). Campioana europeană este Norvegia (94%), ţară care la rândul ei nu este membră a Uniunii Europene.

Aşa cum este de aşteptat, cu cât cetăţeanul european este mai tânăr, cu atât el foloseşte cu mai des mediul online pentru a se informa, a se relaxa şi a se distra. Media Uniunii Europene pentru categoria de vârstă 16 – 24 de ani este de 86%, în timp ce pentru categoria de vârstă de 65 – 74 de ani vorbim de doar 33%.