Orice pasionat auto știe că Mazda a avut în fabricație modele propulsate de motoare rotative, cele mai celebre fiind RX7 și RX8. Motorul rotativ revine în gama producătorului din Japonia, din păcate nu ca propulsor al unui model sport, dar ca generator.

Mazda MX-30, deși are un design și un comportament la drum apreciate, ca model electric a fost întotdeauna criticat pentru autonomia redusă. Producătorul s-a gândit să rezolve această problemă cu ajutorul unui generator rotativ. Astfel, capacitatea bateriilor a fost redusă fix la jumătate, de la 35,5 Kwh la 17,8 Kwh, iar generatorul montat mărește autonomia la peste 600 km, rezervorul de benzină având capacitatea de 50 litri. Autonomia exclusiv electrică este de 85 km.

Mazda și-a adus aminte de motorul rotativ…

Motorul electric rămâne același de 168 CP și cuplu 260 Nm, de pe model electric. Motorul termic, cu un singur rotor (la mazda RX8 erau două), are o capacitate cilindrică de doar 830 cmc și produce singur 74 CP și 116 Nm. El funcționează doar ca generator și poate încărca bateriile în mers dar și când autoturismul staționează.

În modul combinat, electric plus generator, Mazda MX-30 R-EV  consumă doar un litru de benzină la 100 km parcurși, ciclu WLTP. Datorită unui sistem de recirculare a gazelor arse (EGR), modelul respectă cele mai stricte norme actuale EURO 6d-ISC, având emisii de CO2 de 21g/km. 

Trenul de rulare este pe cât se poate de complex

Viteza maximă este de 140 km/h iar accelerația de la 0 la 100 km/h este realizată în 9,1 secunde. Șoferul poate alege între trei moduri de conducere – EV (electric), Normal (când circulă exclusiv pe baterie până ce aceasta ajunge la 40%, atunci când intervine generatorul pentru a menține capacitatea) și Charge (șoferul setează un anumit nivel de încărcare pe care generatorul să-l mențină. 

Interirorul lui Mazda MX-30 R-EV 2023

Din punct de vedere al comportamentului rutier, reprezentanții Mazda spun că se conduce ca un model exclusiv electric, asta deoarece este propulsat doar electric iar motorul termic rotativ are o funcționare lipsită de zgomot și vibrații.

Designul este identic cu varianta electrică, cu excepția jantelor de 18 inch care au un design exclusiv. Prețul anunțat pentru piața din Germania este identic cu al variantei electrice MX-30 EV și pornește de la 35.990 euro. 

Sursa: Insideevs.com

Categorii: gev

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.